1/3

colin mcrae rally 2005

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Egzozumuzdan alevler kusarak, yol kenarındaki seyircilere çamur sıçratmaya devam ediyoruz.
Platformlar XBox
colin mcrae rally 2005
Merlin Puanı 90
Artılar Güzel grafikler ve mükemmele yakın sesler. Gerçekçi fizik motoru. Modifiye imkânı.
Eksiler Yeni başlayanlar için alışması zor.

Her sene devamı yapılan oyunları sıralarsak, listenin en başına FIFA’yı ardından da herhalde NBA Live’ı yazmamız gerekir. İnatla her sene daha iyisini sunmak için durmaksızın çalışan yapımcıların listesine girmeyi hedefleyen bir oyun daha var; Colin McRae Rally… İlk olarak 2000 yılında PlayStation’da tanıştığımız Colin, gerçekçiliği ve grafik kalitesi sayesinde öyle büyük bir ilgi ile karşılanmıştı ki; sadece oyun yapımcıları ceplerini doldurmamışlar, McRae’nin kendisi de reklam geliri konusunda Ralli’nin David Beckham’ı olmuştu. Her sene devamı yapılan ve Rally oyunları klasmanında klasikleşmiş Colin serilerine bu senede 2005 ismi ile devam ediyoruz. Geçtiğimiz seneki versiyonu ile zaten çok başarılı olan oyun, her yıl olduğu gibi çıtayı biraz daha yükseğe kaldırmak için çabaya girişmiş yapımcıların son eseri olarak çıkıyor karşımıza. Şimdi bakalım yeni neler var?

Fren ralli pilotunun en iyi dostudur.

Her sene; “Ralli nedir? Nasıl oynanır? Diğer yarış oyunlarından farkı nedir?” gibi sorulara “Ralli doğaya karşı verilen bir savaştır.” gibi cevaplar vererek, bunu destekleyecek tarzda yazılar yazdığımız için, bu sefer işin felsefesine değinmeden direkt 2005’in getirdiklerine girmek istiyorum (Sonuçta Ralli’yi bilmeyen adamın bu yazıda ne işi var?).

Geçtiğimiz sene “Bundan iyisi olamaz.” diyerek büyük beğeni ile karşıladığımız Colin McRae Rally 04’ün üzerinden 365 gün bile geçmeden piyasaya sürülen bu yeni versiyonun ilk bakışta eski oyundan hiçbir farkı yokmuş gibi görülebilir. Hatta oyunu alıp birkaç yarış bitirmeden aynı oyunu oynadığınızı bile düşünebilirsiniz. Araçların üzerindeki reklam değişiklikleri, pistlerdeki ufak değişiklikler ve etap sıralamaları haricinde oyun içinde geçireceğiniz ilk 15 dakika “Ben bunu zaten oynamıştım” dedirtecek kadar önceki oyuna benziyor. Peki nedir bu seneki Colin’i farklı kılan? Elbetteki ayrıntılar...

Öncelikle şunu kabul etmemiz gerekir; Colin McRae yapımcıları her sene yeni oyunlarını biraz daha iyiye taşırken, artık kemikleşmiş olan oyun iskeletini hiç değiştirme gereği duymadıklarından hep daha iyisini sunabiliyorlar. Sözgelimi yeni oyunda fizik motoruna yapılan minik müdahaleler haricinde fazla bir değişiklik yapılmamış. “İyi giden bir sistemi bozmama” mantığı ile devam eden seri sadece ayrıntıları düzelterek ve o seneki güncellemeleri yaparak belki de en az kodlama ile yepyeni bir oyun yapabiliyorlar; ancak yapılanlar sonucunda oyunun her sene biraz daha iyiye gittiğini kabul etmemiz gerekir.

Rallicinin korkulu rüyası, olmadık yerde bitiveren ağaçlar…

DVD’yi konsolumuza taktık, oldukça sade bir açılış demosunun ardından daha da sade bir menü karşıladı bizleri. Seçeneklerdeki farklılıklar hemen göze çarpıyor. Challenges ile tek kişilik oyunlara ulaşıp, Championship seçeneği ile Colin McRae’yi uzun şampiyona turnuvasına dahil ediyoruz. Yeni eklenen Career modu ile karakterimizi yaratıp dünyanın en iyisi olmak için oldukça uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu sene belki de çok daha fazla üzerinde durdukları konu ise çoklu oyuncu modu. Single player modunda yapabildiğimiz her şeyi online olarak da oynayabildiğimiz gibi, Xbox Live’ın nimetlerinden de fazlasıyla yararlanarak dünyada Colin 2005’i oynayanlar arasındaki sıralamalara katılabiliyoruz.

2/3

Tıpkı Need For Speed: Underground örneğinde olduğu gibi, her sene yeni bir oyun piyasaya sürerken mutlaka bir tıkanma noktası oluyor ve bu noktada yapacağınız doğru adım sizi hiç beklemediğiniz kadar büyük bir başarıya kavuşturabiliyor. İşte ilk defa bir ralli oyununda aracımızın gücüne bu denli müdahale edecek tarzda modifiye geliştirmelere rastladığımı söylemeliyim. Colin McRae 2005’te en erken 15 dakika sonra fark edebileceğiniz modifiye modu oyuna oldukça güzel bir hava katmış. Biraz açıklamak gerekirse; ralli turnuvasına katıldığımızda ilk ülke olan Finlandiya’yı bir şekilde bitirirsek bir sonraki ülke olan Yunanistan’a gitmeden evvel takım halinde test yapmaya gidiyoruz. Motor, fren, süspansiyon gibi parçalar üzerinde yapılan teknolojik gelişmeleri test edeceğimiz bu bölümde sadece bir tanesini seçerek o parçayı test etmeye başlıyoruz. Sözgelimi yeni motoru test edersek aracımız hız ve devir kontrol eden bir makinenin üzerine yerleştiriliyor ve bizden doğru zamanda vites değiştirerek motorun gücünü sonuna kadar test etmemiz bekleniyor, belirtilen zaman içinde testi başarılı bir şekilde tamamlarsak artık bu yeni ve gelişmiş olan motoru diğer yarışlarda kullanabiliyoruz. Aynı durum frenler ve süspansiyonlar için de geçerli. Elbette onların testleri daha farklı şekilde oluyor, ancak mantık hep aynı. Test konusunda belirtilmesi gereken bir diğer konu ise sadece iki deneme hakkımızın olduğu; eğer iki seferde bu testi geçemezsek, büyük avantaj sağlayacağımız gelişimi kullanmaya hak kazanamıyoruz.

Minik bir ayrıntıdan daha bahsetmek istiyorum. Her etabın sonunda hasar alan aracımızı kısa süre içinde tamir ederken bazı parçaları değiştirir, bazılarını ise vakit kalmadığı için bozuk olarak kullanmak zorunda kalırız. Burada işi bilen ve motordan anlayanlar için bir sorun yok ama o parçaların neye hizmet ettiğini bilmeyenler için küçük açıklamalar konmuş. O parçayı tamir ederseniz veya etmezseniz sonuçların neler olacağını açıklayan yazılar motordan anlamayanlara oldukça yararlı olacaktır.

Geliştirilmesi farz olan bir konu varsa, o da grafiklerdir.

Evet gelelim Colin McRae’nin en güzel ve tadına doyulmaz yanına, yani teknik detaylarına. Gözümüzün önüne geçtiğimiz oyunu getirelim, hatırlayacağınız gibi grafikler gayet başarılıydı. Şahsen “Xbox’ta bundan iyisi olamaz.” diye düşündüğümü itiraf etmeli ve yanıldığımı bir tokat gibi hissettiğimi de eklemeliyim. Her nasıl yapmışlar bilemiyorum ama grafikleri yine daha iyi sunmayı becermişler. Hasar modellemesinden, çevre dizaynına, hava şartlarının olduğu gibi yansıtılmasından, kaportanın gerçekçi kirlenmesine kadar her şey oldukça başarılı yansıtılmış, ayrıca kazalar esnasında görüntüye eklenen blur efekti görsel açıdan çok güzel bir hava katmış.

3/3

Ses konusunda ise yine bir kademe daha yukarı çıkılmış. Aracınızın motor sesine diyecek söz yok, zaten tüm ralli oyunları gayet gerçekçi sesler sunuyor. Asıl güzellik doğa seslerinde. Çoğu zaman kendinizi yarışa kaptırıp giderken, duymanızın imkânsız olduğu doğa seslerine kulak verirseniz, yapımcılara alkış tutmak isteyebilirsiniz. Ağaçlık bölgelerde kuş ve böcek sesleri, açık alanlarda ya da uçurumlarda karşılaşabileceğiniz ürkütücü rüzgâr sesi önemli ayrıntılar. Derelerin üzerinden geçtiğimiz köprülerde durup insanın su sesini dinleyesi geliyor. Yağmur sesi ise ayrı bir güzel. Birden fazla yağmur şiddeti olduğundan her birinin ses efekti de farklı oluyor. Gök gürültülü sağanak yağış altında yaptığım Yunanistan etabında gerçekten yağmuru ve rüzgârı hissettiğimi söyleyebilirim.

Kontrol konusunda her sene farklı tarzlar benimseyen Codemasters, bu sefer eskilere dönüş yapmış. Yarış esnasında direksiyonunuzu ister analog kolla isterseniz de normal kontrol tuşları ile kullanabiliyorsunuz. Ancak kontrollerin biraz daha sertleştiğini söyleyebilirim. Kısa bir alışma süresinin ardından bu sefer kontrollerin de daha iyi olduğunu düşünmeye başladım.

Multiplayer oyunun en eğlenceli yanıdır.

Colin McRae 2005 ile bir şeyi daha iyi anladım; Xbox’ın game pad’i ile yarış oyunu oynamak diğer konsollara göre daha rahat. Neden mi? Trigger denen tuşlar sayesinde gaza istediğimiz seviyede basabiliyoruz. Elbette PlayStation 2’de de basınca duyarlı tuşlar var ama trigger’lar ile kontrol çok daha rahat oluyor. En iyisi ise online modu; Colin 2005 ile daha evvel hiçbir yarış oyununda görmediğim kadar çok çoklu oyuncu modu buldum. Oyunu ister internet üzerinden isterseniz de konsola ek kontroller takarak oynayabiliyorsunuz. Oyunlarda nadir bulunana Link hattı ile de (bildiğimiz ethernet bağlantısı) iki veya daha fazla Xbox’ı birbirine bağlayabilme şansınız var.

Her sene çıkarttıkları Colin oyunları ile çıtayı yükseltmeye alışan ve bizi de buna alıştıran Codemasters ekibi, serinin son oyunu 2005 ile yine her zamanki gibi beklentileri boşa çıkarmıyor. Sesler ve grafiklerdeki güzelliklerin yanı sıra yeni oyun modları ve modifiye gibi ralli oyunlarında alışık olmadığımız bir konuyu gündeme getirerek, başarılarına bir yenisini daha eklediklerini söyleyebilirim. En gerçekçi ralli hangisiymiş, oynayın ve karar verin…

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 1.09.2024 22:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir