Star Wars Outlaws İnceleme

Murat Oktay 26.08.2024 - 18:46
Star Wars Outlaws inceleme yazımızda, Ubisoft'un başta korku ile baktığımız oyununa yakından göz atıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 5, Xbox Series X
Star Wars Outlaws
  • Yapımcı - Yayıncı Ubisoft Massive - LucasArts
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Macera
Merlin Puanı 82
5 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%66
Artılar - Her şeyden önce bir Star Wars oyunu
- Çok iyi kurgulanmış hikaye
- Optimizasyon iyi yapılmış
- Gizlilik mekaniği
- Kay ve Nix'in muhteşem uyumu
Eksiler - Kimi zaman oldukça kolay ilerleyen görevler
- Can sıkıcı hatalar
- Kimi zaman gereğinden fazla gizlilik zorlaması var
- Uzay gemisi savaşları yetersiz

Sonunda vakti geldi ve Star Wars Outlaws inceleme yazımızla karşınızdayız. Geçtiğimiz sene Haziran ayında duyurulan Star Wars Outlaws, evrenin müdavimleri için bir anda en çok beklenen yapımlardan biri olmuştu. Zira açık dünyası, aynı zamanda Han Solo benzeri hikayesi ile biraz da kanunsuzca yaşayan bir karakter olan Kay'in hikayesini öğrenmek istiyorduk. Star Wars evreninin yeraltı suç dünyasına video oyunlarında nadiren ilgi gösteriliyor olması oyunu bizler için daha ilgi çekici bir hale getiriyor.

Star Wars Outlaws İnceleme - 1
Star Wars Outlaws İnceleme

Star Wars Outlaws İnceleme / PC

Daha önce Tom Clancy's The Division 1 ve 2 gibi oyunlara imza atan Massive Entertainment tarafından geliştirilen Star Wars Outlaws, açık dünya dinamiklerine sahip olan bir aksiyon macera oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Orijinal Star Wars üçlemesi zamanında geçen bir oyun, imparatorluk, isyancılar ve hepsinden önemlisi suç klanlarıyla yeraltı suç dünyası - ve tüm bunların ortasında, hayvan arkadaşıyla ilk kez büyük galaksiye doğru yola çıkan genç, deneyimsiz bir dolandırıcı olan Kay'i anlatıyor.

Piyasaya sürülmesinden kısa bir süre önce Star Wars Outlaws testte kendini bütünüyle kanıtlamak zorunda kaldı. Açık dünya macerası iyi bir figür çiziyor ve birçok Star Wars hayranını memnun edecek bir deneyim sunuyor. Bununla birlikte, geliştiriciler tekerleği yeniden icat etmiyor ve Kay'in yeraltı dünyasındaki yolculuğu sorunsuz değil. Ama her şey sırayla.

Star Wars Outlaws İnceleme - 2
Star Wars Outlaws İnceleme

Star Wars Outlaws galaksi için çalkantılı bir dönemde geçiyor. Galaktik iç savaşta asiler Hoth savaşını henüz kaybetmişlerdir ve İmparatorluk İttifak'ı sonsuza dek dize getirmek için elinden geleni yapmaktadır. Yeraltı dünyasının suç örgütlerinin gelişmesi ve büyük işler yapması için ideal bir başlangıç noktası. Ancak klanlar da birbirleriyle çatışma halinde ve bu da genel olarak tehlikeli durumları beraberinde getiriyor.

Genç dolandırıcı/hırsız Kay, kumarhane kasabası Canto Bight'ın işçi sınıfı mahallesinde büyür ve bir çokları gibi bir suçlu olarak geçimini sağlar. İlk büyük işi kötü gidince hayatı büyük ölçüde değişir. Kay, hayvan dostu ve yoldaşı Nix ile birlikte gezegenden kaçmak zorunda kalır. Zerek-Besh sendikasının lideri Sliro'nun hangarından nadir bir uzay gemisi çalar. Bunun üzerine Sliro, Kay'in başına büyük bir ödül koyar.

Star Wars Outlaws İnceleme - 3
Star Wars Outlaws İnceleme

Artık hayatında ilk kez kendi gezegeninden ayrıldığına göre, yeraltı dünyasında yolunu bulmalı, kendine bir isim yapmalı, para kazanmalı ve bir şekilde kafasındaki ölüm işaretinden kurtulmalıdır. Olay örgüsü en azından kendisini ödülden kurtarmanın iyi olacağını düşündürüyor. Öte yandan, Kay'in Han Solo'nun sadece kadın versiyonu değil. Her ikisi de kendine çok güveniyor ve kendinden emin ama Han bunu en azından deneyim ve yeraltı dünyasında sağlam bir duruşla destekleyebiliyor. Kay ise genç, bazen biraz naif ve henüz pek çok duruma hazır değil. Spoiler olmaması açısından, hikayenin bundan sonraki aşamalarını takip etmeniz için size bırakıyorum.

Kay ve Nix

Yol boyunca en büyük yardımcımız, biraz kedi, biraz fare karışımı ama dünya tatlısı ve bize son derece sadık olan Nix isimli bir yaratık. Biraz da Disney karakteri Stitch'den esinlenmiş gibi görünüyor. Kay ve Nix, ayrı ayrı başaramayacakları şeyleri birlikte başarabilirler. Her ikisinin de bireysel güçlü ve zayıf yönleri birbirini tamamlıyor. Yakın dövüş kombolarından, dikkat dağıtmaya, sabotaja, sızmaya ve tehlikeli geçişlere kadar her şeyde. Bu güvenilir iş birliği, onları yenilmez kılmasa da başarıya giden yolun anahtarı olarak karşımıza çıkıyor.

Star Wars Outlaws İnceleme - 4

Star Wars Outlaws İnceleme - 5
Star Wars Outlaws İnceleme

Nix, etkileşimli öğeleri, kameralara veya konsollara bağlanan kabloları, düşmanları vb. vurgulayarak çevrenizle ilgili çok sayıda bilgi sağlayabiliyor. Siz bir duvarın arkasında saklanırken, böylece kendinizi açığa çıkarmadan çevrenizi görebiliyorsunuz. Hatta çatışmaya girdiğinizde, düşmanları hedefleyerek, Nix'i Kay'i korumak için de ayarlayabilir ve çatışmaya yardımcı olması kullanabilirsiniz.

İtibar Yönetimi

Oyunda RPG öğesi barındıran birçok detay bulunuyor. Silahınızı yükseltmekten, itibar kontrolüne varıncaya kadar. İtibarınız, yeraltı dünyasının suç örgütleri olan Crimson Dawn, The Pyke Syndicate, The Hutt Cartel ve Massive Entertainment ile Lucasfilm Games'in ortak çalışması olan yeni örgüt Ashiga Clan ile olan ilişkinizi temsil etmekte.

Star Wars Outlaws İnceleme - 6
Star Wars Outlaws İnceleme

İtibarınız, sendikaların sizinle nasıl etkileşime gireceği ve hangi fırsatların mevcut olduğu gibi birçok şeyi etkiliyor. Örneğin, onların güvenini kazanmak size daha fazla iş, daha iyi anlaşmalar, bölge erişimi kazandırıp hayatınızı kolaylaştırıyor. Ayrıca size en iyi teçhizat eşyalarından bazılarını ve belirli itibar seviyelerinde oynanışı değiştiren takılar da kazandırıyor. Öte yandan kötü bir itibar, sendika suikastçıları tarafından avlanmak gibi daha olumsuz sonuçlara da yol açmakta.

Oyun boyunca her bir sendika gel gitleri olan bir dalgalanma yaşıyorsunuz. Zira tüm sendikaların sunacağı kazanımlara ihtiyacınız olacak. Bu nedenle tamamen bir tarafa yönelmek pek de istediğimiz bir sonuç olmuyor. Yolculuğunuzun çeşitli noktalarında ihtiyaçlarımız veya isteklerinize en çok uyan bir sendikanın yanında yer almak, ilerleyebilmemiz açısından önemli. İtibarınızı ana görev seçimleri, sendika görevleri, sözleşmeler, bazı açık dünya etkinlikleri, veri diskleri ve bir sendika ile etkileşim halinde veya sendika bölgesindeyken genel eylemleriniz gibi birçok şekilde etkileyebiliyor. Örneğin sizin için girilmesi yasak bir bölgede elinizi kolunuz sallayarak dolaşabilmek tamamen itibarınızla alakalı.

Star Wars Outlaws İnceleme - 7
Star Wars Outlaws İnceleme

Sendikalar (Örgütler)

Sendikalardan bu kadar bahsetmişken, kısaca onlara da göz atalım. Dört farklı sendika bulunuyor.

Crimson Dawn

Crimson Dawn, ani ve beklenmedik bir dönüş yapmadan önce yıllarca ortadan kaybolduğuna inanılan oldukça gizli bir suç örgütü. Karizmatik Leydi Qi'ra tarafından yönetilen Crimson Dawn, kısa sürede yeraltı dünyasının büyük oyuncularından biri haline gelerek rakipleri arasında bir savaş başlatmış. Zarif ve sofistike bir görünüm sergilemelerine rağmen, hafife alınmaması gereken derecede tehlikeliler. Sendikanın galaksinin neredeyse her köşesinde casusları ve çifte ajanları bulunmakta.

Star Wars Outlaws İnceleme - 8
Star Wars Outlaws İnceleme

The Pyke Syndicate

Pyke'lar geleneklere ve statüye değer veren eski ve zengin bir örgüt. Kessel'deki baharat madenciliği operasyonları, köle işçiliği, kaçakçılık ve karaborsa dağıtımı ile tanımlanabilirler. Pyke'lar galaksinin dört bir yanına yayılmış, mümkün olan her türlü suç girişiminde karşımıza çıkmakta. Operasyonları yıldız savaşçıları, yük gemileri ve her türden gelişmiş silahlarla inanılmaz derecede iyi finanse edilmekte.

Hutt Karteli

Her anlamda gerçek bir suç ailesi olan Hutt Karteli yüzlerce yıllıktır ve birçok farklı Hutt ailesinden oluşur. Kartelin etkisi galaksinin dört bir yanında bulunsa da, ana dayanakları "Hutt Uzayı" olarak adlandırılan Dış Halka'nın geniş bir bölgesidir. Kartel servetini kölelik, kaçakçılık, Dış Halka'daki hiperuzay yollarını kontrol ederek ve bu yolları kullanan herkesten haraç alarak kazanmıştır. Hutt'lar aşırılık içinde yaşarlar ama çok basit bir bakış açısına sahiptirler. Korku ve sindirme yoluyla yönetirken acımasız güç gösterilerine düşkündürler. Kin tutarlar ve her zaman kendilerine borçlu olunan her şeyi tahsil ederler. Eğer anlaşmanın size düşen kısmını yerine getirirseniz yaşarsınız, onlara karşı gelirseniz ölürsünüz.

Star Wars Outlaws İnceleme - 9
Star Wars Outlaws İnceleme

Ashiga Klanı

Ashiga Klanı, bir Melitto kovanı etrafında kurulmuş, son derece hiyerarşik bir örgüt. Ashiga için her şey kolektifin hayatta kalmasıyla ilgilidir. Bu, Ashiga'ya katı bir onur kuralı vermekte. Bu da bir Melitto'nun her zaman kovanın yararına hareket edeceğinden emin olmanızı sağlar. Aynı zamanda onlara ahlaki olmayan bir yaşam görüşü de vermekte. Her şey ve herkes yalnızca bütüne olan yararlılıklarına göre değerlendirilir. Kraliçeleri Ashiga'nın liderliğinde, klan Kijimi'ye hükmetmeye başlamış ve kendilerini gezegenin toplumunun dokusuna işlemiştir.

Tüm bu örgütlerin özelliklerine baktığınızda, herkesi mutlu etmekten çok, sizi öldürmemeleri için onları yeterince memnun etmek için bir çalışma gibi görünüyor.

Kay'in iyi bir hırsız olmasının yanı sıra dövüşlerde başarılı olabilmek için birçok kaynağı da var, kavgaya girdiğimizde blaster'ımızı istediğimiz zaman kolayca ateşleyebiliyoruz ya da istersen düşmanlarla tekme tokat girişebiliyoruz. Sizi tatmin etmediyse yere serdiğiniz düşmanın silahını alabilir ya da Nix'ten rica ederek birinin el bombasını çalmasını da isteyebilirsiniz. Hepsi bu kadar da değil, ilerledikçe Kay'in becerileri yükseltilebiliyor. Buna ek olarak, mağazalardan bize belirli iyileştirmeler sağlayacak yeni kostümler satın alabiliyoruz.

Star Wars Outlaws İnceleme - 10
Star Wars Outlaws İnceleme

Araçlar

Oyun boyunca kullanabileceğimiz iki farklı türde araç bulunuyor. Biri çaldığımız uzay gemimiz Trailblazer, diğeri de filmlerden tanıdığınız Speeder Bike. Her ikisini de kullanmak ayrı bir keyif veriyor. Gemi savaşları eğlenceli, ancak sadece bir amaca yönelikmiş gibi duruyor. Kontroller biraz hantal, fakat hatalara karşı oldukça toleranslı olması bu durumu dengeliyor. Trailblazer’ı yükseltmek işleri kolaylaştırıyor, fakat nihayetinde hem hikayeyi ilerletmek hem de yeni alanları keşfetmek için sadece bir araç gibi hissettiriyor.

Star Wars Outlaws İnceleme - 11
Star Wars Outlaws İnceleme

Outlaws'ta öne çıkan unsurlardan biri de sızma mekaniği. Galaktik İmparatorluk bölgelerine gizlice girip suç örgütlerinin erişim dışı alanlarına sızmamız gereken görevler bulunuyor. Elbette, doğrudan çatışmaya girmeyi tercih edebilirsiniz, ancak bunu pek tavsiye etmiyorum. Henüz yeni yetme bir kanunsuz olarak sizden daha silah kullananların olacağını unutmayın. Düşman yapay zekası pek zorluk çıkarmıyor, çünkü oyun daha çok gizlilik üzerine kurulmuş gibi görünüyor. Yine de bazı saldırı görevlerinin oldukça etkileyici olduğunu ve Kay'in sadece blaster kullanmakla sınırlı kalmadığını belirtmek gerek. Düşmanların silahlarını ele geçirebilir ve hatta tekme ve yumruklarla bile mücadele edebilirsiniz.

Star Wars Outlaws İnceleme - 12
Star Wars Outlaws İnceleme

Grafikler

Snowdrop motorunu kullanan Star Wars Outlaws'ı PC'de oynadık. Kullandığımız MSI dizüstü test sisteminde yakaladığı performans en üst ayarlarda DLSS aktifken bile 60 FPS civarında bir FPS aldık. Ancak sisteminiz böylesine performans alabilecek derecede iyi olmasa bile ayarlarda değiştirebileceğiniz birçok özellik bulunuyor ki bu da performans açısından istediğiniz seviyeyi yakalayabilmenize olanak sunuyor.

Oyun motoru harika bir şekilde kullanılmış. Tatooine gibi çöl ya da karlı Kijimi gibi ortamlar kesinlikle harika bir sonuç vermiş. Örnek vermek gerekirse Kay'in kıyafetlerinin nasıl tamamen karla kaplandığını görmek bile görsel şölen sunuyor. Hava yağmurla birlikte değişiyor ve gece/gündüz geçişleri çok iyi uygulanmış.

Star Wars Outlaws İnceleme - 13
Star Wars Outlaws İnceleme

Kay ve diğer karakterler iyi düzeyde ayrıntıya ve güzel animasyonlara sahip. Yüzeylerde, su ve metaller üzerindeki gerçekçi yansımalar üreten efektler son derece etkileyici bir sunum oluşturuyor. Ayrıca uçsuz bucaksız manzaralar UBISOFT'un da dikkatini çekmiş olmalı ki, özellikle manzara açısından bu derece zengin bir markanın tüm güzelliklerini sonuna kadar kullanmışlar. Kimi zaman oynamayı bırakıp sadece çevreyi seyrederken buldum kendimi.

Göz alıcı görsellerin yanında, mükemmel bir ses tasarımı ve Star Wars’un klasik tınılarına sadık kalan müzikler de yer alıyor. Biz Star Wars hayranlarını memnun etmek gerçekten zor değil; bir TIE Fighter'ın saldırısı ya da birkaç blaster sesi, yüzümüzde gülümseme oluşturmak için yeterli.

Star Wars Outlaws İnceleme - 14
Star Wars Outlaws İnceleme

Oyun hakkında anlatılacak çok daha fazla şey bulunuyor. Ancak birazını da kendiniz keşfedin. Star Wars Outlaws, şüphesiz Ubisoft'un en azından PC'de ürettiği en etkileyici oyunlardan biri olmuş. Genel hatları ile bir Star Wars oyununda görmek isteyeceğiniz birçok unsur Outlaws'da da bulunuyor. Olay örgüsü, özellikle son bölümde çok heyecanlı ve iyi planlanmış anları da beraberinde getiriyor. Hikayenin finali de çok başarılı bir şekilde sunulmuş.

Star Wars Outlaws İnceleme - 15
Star Wars Outlaws İnceleme

Star Wars Outlaws İnceleme - 16
Star Wars Outlaws İnceleme

Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 13.09.2024 18:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.08.2024 07:39
Bunlar Fransız herhalde, bu oyunu Steam'e getirmiyor Skull and Bones satacağını düşünüyor
MK Okuru
MK Okuru 5.09.2024 23:52
10:45 Bu bir deyimdir kanka, Fransız kalmak
MK Okuru
MK Okuru 4.09.2024 10:45
Günaydın. Ubisoft zaten fransa şirketi kurulduğundan bu yana :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.08.2024 00:41
Elden ring shadow of the erdtree game of the year almalı.
MK Okuru
MK Okuru 2.09.2024 18:36
Cringe oyunun dlcsi olacağına bir yıl gecikmeli gollum olsun daha iyi
MK Okuru
MK Okuru 2.09.2024 13:37
Bir ek paket game of The year olmaz. Kendisi zaten 2 sene önce oldu yılın oyunu ana oyun yani
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.08.2024 02:21
Abi konudan bağımsız, The Casting of Frank Stone kaç saat sürüyormuş bilgin var mı?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2024 19:49
Kay ve Nix'in muhteşem uyumu

Aynı mekanik her oyunlarında var nerdeyse. Yeni ve ilginç bir şey değil ve görevler çok sıkıcı gözüküyor çünkü çoğu aynı AC görevleri sadece Star Wars
MK Okuru
MK Okuru 28.08.2024 02:20
gerçekten oynasa yada oynamsa ne değişecek ki.aynı hissyatı alacağının garantisi yok ki.dark souls tan ben keyif alırken kuzenim hep aynı git adam kes resetle mekanı adam kes diyerek aynı şeyi yaptığımı söylüyor.oynamasıda kriter değilki tek.
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2024 13:50
Oyunu oynadınız mı sorusuna tabiki cevap alamicaksın, türkiyedeki insanlar heyeye sallamayı çok severr
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2024 00:41
Oyunu oynadınız mı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.08.2024 00:08
Arkadaş, elden ringi bu oyunla bile kıyaslayan var. Elma ile ekmeği ne kadar kıyaslarsan o kadar kıyaslanır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Star Wars Outlaws
İlginizi Çekebilir