Black Myth Wukong İnceleme

Murat Oktay 22.08.2024 - 19:44
Black Myth Wukong inceleme yazımızla Maymun Kral'ın hikayesine yakından bakıyoruz. Bakalım oyunu maymun mu etmişler yoksa gerçekten ortaya güzel bir çalışma mı koymuşlar?
Platformlar PC
Black Myth Wukong
  • Yapımcı - Yayıncı Game Science - Game Science
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Role Playing Game
Merlin Puanı 74
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%87
Artılar - Muhteşem manzaralar
- Güçlü hikaye
Eksiler - Performans sorunları
- Hikayenin kimi zaman sadece yazılı olarak verilmesi
- Konuşma-ağız senkronizasyon sorunu
- Kendini çok tekrar eden bir yapıya sahip

Black Myth Wukong inceleme yazımızda, Çin merkezli GameScience tarafından geliştirilen klasik Çin masalı Batıya Yolculuk'un (Journey to the West) yeniden anlatımı olarak karşımıza çıkan yapıma yakından bakıyoruz. Souls benzeri oyunlar içinde yer almaya çalışan Maymun Kral'ın hikayesi, eğer ki türün hayranlarındansanız, sizi tatmin edecek bir yapıda. Ancak souls türündeki oyunların zorluğunu düşünürsek, gönül rahatlığı ile bugüne kadar çıkmış en kolayı diyebiliriz.

Black Myth Wukong İnceleme / PC

İncelemeye her zaman olduğu gibi önce oyunun hikayesi ile başlamayı tercih ediyorum. Zira böylesine derin bir hikayeye sahip bir oyunun neden bu kadar düşük bir puan aldığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Hikayemiz yeryüzü ve cennetin özüyle, yin ve yang'ın dengesiyle aşılanmış büyülü bir kayayla başlıyor. Bin yıl sonra, taş çatlayarak tamamen yetişkin bir Maymun doğurur. Bu maymun kendi ırkından başka bir gruba katılarak cesaretini kanıtlar ve klanının kralı olur. Yaşı ilerledikçe Maymun Kral da diğer canlılar gibi ölümden korkmaya başlar ve ölümsüzlüğün sırlarını aramak için bir yolculuğa çıkar.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 1
Black Myth Wukong İnceleme

Seyahatleri onu ölümsüz bir bilge olan Puti Zushi'nin müridi olmaya yönlendirir ve burada ona "Boşluktan uyanan maymun" anlamına gelen Sun Wukong ismi verilir. Eğitimle birlikte, muhtemelen sonsuz sayıda yaratığa dönüşme, klonlarını yaratma veya Bulut Taklası gibi büyülü yetenekler geliştirir.

Wukong güçlendikçe, kibrinin kurbanı olarak ustasının öğretilerini terk eder. Bunun sonucu olarak düşüşe geçeceğini düşünebilirsiniz, ancak bunun yerine Doğu Denizi'nin Ejderha Kralı'nı, boyutunu değiştirebilen, çoğalabilen ve kendi isteğine göre savaşabilen kırık sihirli asasını ele geçirir.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 2
Black Myth Wukong İnceleme

Güçlü büyüler öğrenmiş ve ilahi bir silah elde etmiş olan Wukong, muhtemelen var olan en güçlü varlıklardan biri olmasına rağmen cennette bir yeri olmadığı için ilahi bir dışlanmış gibi hissettiğinden hala inanılmaz derecede tatminsiz olduğunu fark eder. Cennettekiler, tüm bilgelikleriyle, Wukong'u yatıştırmaya çalışır ve ona kelimenin tam anlamıyla bir ahır çocuğu olarak düşük rütbeli bir pozisyon verir, bu da ona kendini daha da aşağılanmış hissettirir.

Yine de sonunda arzuladığı ölümsüzlüğe kavuşan Wukong, artık muazzam bir güce sahiptir ve Cennet'e saldırır. Sonrasında ise beklenmeyen gerçekleşir ve barış ve anlayışın tek varlığı olan Buda, "yeter" der. Wukong'un isyanı, kelimenin tam anlamıyla kafasına bir dağ düşüren ve onu 500 yıl hapseden Buda tarafından kesin bir şekilde sonlandırılır. Bu, Sun Wukong'a eylemlerini düşünmek ona için bolca zaman verir. Bu, gerçek gücün kaba kuvvette değil aydınlanmada yatabileceğini fark etmesini sağlar.

Serbest bırakılmasının bir koşulu olarak, diğer günahkarlarla birlikte keşiş Tang Sanzang'ın koruması olmayı, Batı'ya Yolculuk'ta one eşlik edip, aydınlanma yoluna girmeyi teklif eder.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 3
Black Myth Wukong İnceleme

Artık kontrolü ele alıp ölümcül asamızla Maymun Kral'ın güçleriyle donanmış bir maymun olan Destined One olarak oynama zamanı geldi.

Black Myth Wukong'a Cennettekiler ile savaşarak başlıyoruz. Burada sahip olunan tüm güçleri ve nasıl etkileri olduklarını görebilirsiniz. Ama unutmamalı ki bu giriş bölümünü geçip, taşa hapsolduğumuzda tüm bunlar elimizden alınacak elbette.

Oynanış

Oyuna gerçek anlamda başladığınızda ilk olarak karşınıza yenmesi kolay rakipler geliyor. Savaşırken kullanabileceğimiz hafif ve ağır olmak üzere iki farklı saldırı tekniğimiz ve bir de kaçış için yuvarlanma şansımız bulunuyor. Dayanıklılığınız olduğu sürece bunları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak bittiğinde işler sizin için biraz zorlaşacak. Zira halsizleşerek, hareket etmeniz zorlaşıyor ve mutlaka biraz da olsa dinlenerek dayanıklılığınızı artırmanız ya da iksirlerinize başvurmanız gerekiyor.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 4
Black Myth Wukong İnceleme

Black Myth: Wukong'un erken dövüşleri, eksik bir eğitimden dolayı bazen sınırlı gelebiliyor çünkü oyunun tüm mekaniklerini yeterince açıklanmıyor. Ayrıca, başlangıçta beceri ağacı pek ilgi çekici seçenekler sunmuyor. Ancak birkaç saat sonra oyun, benzersiz mekaniklerini daha derinlemesine ortaya koymaya başlıyor. Örneğin düşmanları dondurma veya klonlar çağırma gibi büyüler, dövüş akışını tamamen değiştirebiliyor. Bununla birlikte, sağlam bir dönüşüm sistemi, Black Myth: Wukong'u diğer RPG'lerden ayıran özelliklerden biri haline getiriyor. Ayrıca karşılaştığınız minibosslar, dövüş stratejinizi çeşitlendirmek için sunulan öğeler olarak ele alınabilir.

Savaş sırasında göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer nokta ise odak puanınız. Hafif saldırılar ile odak puanı biriktirebiliyor ve bunu kombolarınız ve özel güçleriniz için kullanabiliyorsunuz. Tabii ki bu durum oyunun başları için geçerli. İlerledikçe özel hareketlere ve hatta savaşları kolaylaştıran dönüşümlerle güçleneceksiniz. Bunlar elbette mana ile besleniyor. Peki ya mananız bittiğinde ne oluyor? Yol boyunca ilerlerken çevrede bulunan tapınaklarda dua ederek ya da adak adayarak doldurmanız gerekiyor.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 5
Black Myth Wukong İnceleme

Şu ana kadar souls türündeki oyunlar ile benzer özellikler taşıyan yapıya sahip olan Wukong'un RPG öğeleri içinde kıvılcım toplayarak seviye atlama özelliği de bulunuyor. Yeterli miktarda toplandığında yeni yetenek ve becerileri açan bir sonraki seviyeye geçiyorsunuz. Ama unutmayın ki öldüğünüzde ilerleme puanınızdan bir miktar kaybediyorsunuz.

Ölmekten o kadar çekinmeyin, zira biraz önce öldürdüğünüz yaratıkları yeniden öldürerek seviye atlayabilme şansına sahip oluyorsunuz. İlk bölüm içinde gerçekten çok zorlu bir boss ile karşı karşıya geldiğimde beni ilk vuruşu ile indirdiğini gördüm. Defalarca başa dönüp, yolda daha öldürdüğüm düşmanları yeniden öldürerek seviyemin artığını görünce biraz da alışkanlık yaptı desem yalan olmayacak.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 6
Black Myth Wukong İnceleme

Demek ki bölümün sonundaki ana boss'u yenmek için defalarca ölmem gerekecekti. Ancak ona varana kadar o kadar çok ölmüş ve ilerlemiştim ki ilk denemede onu indirmek çok şaşırttı beni. Anlaşılan o ki oyunun ana mekaniği ölüp gelişmek üzerine kurulu. Bu sayede daha rahat ilerleyebiliyordum. Bu da oyunu, kendini fazlaca tekrar eden bir yapıya dönüştürüyor.

Tüm bunların yanında bir de ilerlerken karşınıza çıkan görünmez engeller bulunuyor ve size yolunuzun başka bir yönde olduğunu söylüyor. Çok da eğlenceli değil.

Grafikler

Dolaştığınız her yer ayrı bir manzara sunuyor. Etrafa bakması bile çok keyifli. Ancak bir süre sonra kendini tekrar ettiğini fark edeceksiniz. Ayrıca optimizasyon sorunu olduğu da kesin. RTX 4070 ekran kartında bile çok zaman takılmaları hissettim. Üstelik ayarları düşürmüş olmama rağmen.  Kimi zaman kaplamaların geç yüklendiği de oldu. Ayrıca genelde ortamlar güzel manzaralar sunuyor olsa da bomboş. koskoca bir sahnenin ortasında toplayabilmeniz için sadece bir çiçek bulunuyor. Biraz ilerledikten sonra bir sunak geliyor. Biraz daha ilerleyince düşman. Genelde bu şekilde ilerliyor.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 7
Black Myth Wukong İnceleme

Kimi zamanlar 50-60 FPS arası değer alırken, kimi dövüşlerde bu değer 20 FPS'e kadar düştü. Özellikle bosslarda ateşli patlamalar olduğunda bir bakmışım yerde yatıyorum. Sinir bozucu olduğu kesin. Ancak bu durumun kullandığım bilgisayar ile alakalı olabileceğinden şüphe edip başka incelemelere de göz attım. Genelde benzer sorunlar ile karşılaşanlar olmuş. O sebeple optimizasyonunun iyi olmadığı düşüncesinde devam ediyorum. Henüz bu konuda da yama çıkmış değil.

Yukarıda belirttiklerim kötü görünse de, yine de oynanabilirlik düzeyi yüksek bir yapım. Özellikle God of War serisini sevenler, bu oyuna göz atmalı diye düşünüyorum. Tamamen farklı dünyalar olsa da birbirini andıran yönleri çokça bulunmakta.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 8
Black Myth Wukong İnceleme

Black Myth: Wukong, Journey to the West'in klasik hikayesini daha anlaşılabilir ve etkileşimli bir şekilde sunmayı hedeflemiş. Oyunun her bölümünde bulunan ara sahneler harika, ancak geleneksel ve mitolojik unsurlar bazen uzun metinler halinde sunuluyor. Görsel kalitesi ve boss çeşitliliği ise oyunun en güçlü yanlarından biri. Bu nedenle, etkileyici boss savaşları arayan oyuncular kesinlikle memnun kalacak. Black Myth: Wukong'un ritmini bulmak için biraz sabırlı olmak gerekebilir.

Black Myth Wukong İnceleme / PC - 9
Black Myth Wukong İnceleme

Yorumlar 32
MK Okuru
MK Okuru 12.09.2024 22:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.08.2024 16:34
çinin ilk aaa oyunu olması sebebiyle siyasi bir oyun. Güzel ama 7 den fazla etmez puanı. Nioh, wo long daha güzeldi ama bu kadar sansasyonel olmadı sebebi siyasi işte
MK Okuru
MK Okuru 28.08.2024 20:03
Ne alakası var Bannerlord %90 biz oynuyoruz diplomasi bile yok
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2024 14:49
kanka global bir oyunun anlık oyuncu kitlesinin 90% ı belli bir ülkeye aitse siyasi bir oyundur.
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2024 14:58
büyük oyunu güren sivri zeka deha bir arkadaş daha. sizin gibi parlak zekalara hem ülke hemde dünya olarak ihtiyacımız var.
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2024 00:59
siyasi değil bence daha çok kadın yok siyahi karakter yok diye eleştirenlere feci insanlar sinirlenmiş bir çok kişi sırf bu yüzden aldılar
Kalan Karakter: 300 Gönder
omrkcmn
omrkcmn 27.08.2024 10:41
Popülizm ve soulslike fetişizminin sona ermesi ümidiyle. Sırf popülizm sebebiyle eğlencesi bile olmayan oyunumsu şeyler şişirilmiş puanlar aldı sorsan eğlenen kaç kişi 10 kişiden 2 kişidir. Oyun dünyasıda artık sosyal medya ile yönetiliyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2024 15:15
Yapmayın arkadaşlar 85, 90 puan etmez, taş çatlasa içinden maymun çıksa 80 eder.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2024 14:54
Oyunu pc'de oynuyorum. Souls-like tarzda bir oyun değil daha çok God of War, Devil May Cry tarzında. Açık dünya değil, koridor benzeri, düz ilerlemeli bir haritası var. Souls benzeri sadece bonfire-checkpoint mantığı ve biraz hikaye anlatımı diyebiliriz. Kötü oyun değil fakat başyapıt da değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.08.2024 12:17
elden ring den sonra beklenti yükseldi bu puan çok normal
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2024 11:15
Bu oyun god of Wara benziyor elden ringe değil sizin algınizmi kapalı souls-like oyun değil bu
MK Okuru
MK Okuru 25.08.2024 08:44
15:14 göreceli bir durum. Elden çok iyi bir oyun ama ben oyun oynarken hikaye sunumuna çok önem veririm. Benim gibi olan bir sürü oyuncu var. Gelmiş gelecek en iyi oyun sana göre o yüzden.
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2024 04:08
1.bloodborne
2.dark souls 3
3.elden ring
4.dark souls 2
5.dark souls 1/mortal shell
MK Okuru
MK Okuru 23.08.2024 15:14
Elden ring gelmiş gelecek en iyi oyundur. 50 sene daha elden ring gibi oyun gelmez. Mükemmel oyun eşi benzeri yok rakibi yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Black Myth Wukong
İlginizi Çekebilir