1/3

WWE SmackDown! vs. Raw

Ardacan Özdemir 3.06.2010 - 12:31
Hayatınızın atraksiyonuna hazır mısınız?
Platformlar PlayStation 2
WWE SmackDown! vs. Raw
  • Yapımcı - Yayıncı Yuke's - THQ Nordic
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 85
Artılar Güzel grafikler. Rahat oynanış. Amerikan Güreşinden beklediğiniz her şey var.
Eksiler Sesler başarısız. Online oyun fazlasıyla laglı.

Ülkemizde sevilerek izlenen, ama pek bilinmeyen bir spor olan Amerikan Güreşi (Pankreas) oyunları, aslında benim her zaman en keyif alarak oynadığım oyunlardan biridir. Piyasada uzun süredir bulunan Amerikan Güreşi oyunlarının belki de en iyilerinden olan “Smackdown” serisinin 6 yıllık bir geçmişi vardır ve epeyce de oyunu piyasada yer bulmuştur. Bunları sıralamak gerekirse; WWF Smackdown, WWF Smackdown 2: Learn your role, WWF Smackdown: Just bring it, WWE Smackdown: Shut your mouth, WWE Smackdown: Here comes pain ve 3 ay önce çıkan WWE Smackdown vs RAW olarak söylenebilir.

Geçen seneki oyunları "WWE Smackdown here comes pain" ile yakaladıkları başarının ardından THQ, eski taktiği uygulayıp aynı oyunu tekrar karşımıza mı getirecek, yoksa yepyeni bir oyun mu hazırlayacaktı? Bu hepimizin aklında soru işareti bırakan bir konuydu. Mesela WWF Smackdown: Just bring it ile Shut your mouth arasında küçük ayrıntılar dışında pek bir fark yoktu. Dolayısıyla yeni oyunumuz bu tabuyu yıkacak mıydı sorusu akıllarda duruyordu. Gelin hep beraber bu sorunun cevabını bulalım.

“If you smell well the rock is cookin''

Öncelikle oyun modlarından başlamak istiyorum. Oyunda Exibition, Crate season, PPV, WWE Shop Zone modlar var.

Exibition: Bildiğimiz maç modu, ama burada çok fazla maç türü var. Bunlar:

Single: Teke tek karşınızdaki rakiple mücadele ediyorsunuz. Kuralları belirlemek sizin elinizde. İster diskalifiyeyi kaldırın, ister maç esnasında başka bir güreşçiyi çağırın. İster ringin altından silah (sandalye, çekiç gibi bilindik Amerikan Güreşi silahları) alıp rakibinizi yok edin.

Maçı kazanmanın birden fazla yolu var. Pin fall: Rakibinize bitirici hareketinizi yaptıktan sonra, üstüne çıkıp (aşağı yön tuşu ve yuvarlak tuşuna birlikte basarak yapabilirsiniz) hakeme tuş için üçe kadar saydırabilirsiniz. Give up: bu rakibinizin pes etmesi sonucu olan bir şey. Bunun için rakibinize pes ettirici hareketinizi yapmalısınız. Bunu rakibiniz yerdeyken, ayaklarının yanında sağ yön tuşu, yuvarlak, başının yanında sol yön tuşu yuvarlak ile yapabilirsiniz.

Tag: Takım halinde yukarıdaki kurallar içersinde güreşiyorsunuz. Tek fark varkı dört veya altı kişi güreşiyor olmanız. Tag’ında türleri var. 6 man tag, 4 man tag ve tornado tag. Tornado tag’da diskalifiye yok. Yani 4 veya 6 adam istediğini yapabiliyorlar sahada, ama normal tagda sırayla dövüşüyorsunuz. Sahada en fazla iki kişi olabiliyor, üstelik dışardan girmeye izin var. Fakat bu durumda hakem sizi dışarı atıyor. Hakemi döverek bunu engelliyebilirsiniz, ama diskalifiye olursunuz. Kurallı adam değişimi için takım arkadaşınızın eline vurmalısınız.

Hardcore: Aynı kurallara sahip fakat bu sefer saha dışında ve içinde silahlar var. Beyzbol ve kendo sopaları, çöp kutuları ve kapakları, masalar, merdivenler bunlardan bazıları.

2/3

Royal Rumble: Bu maç türünde en fazla otuz, en az bir kişi karşısında dövüşüyorsunuz. Rakibinizi yenmenin tek yolu, onu ringin dışına atmak.

Main events: Burada özel maçlar var. Bunlar genellikle maçı kazanırken farklı yollara başvurulan maçlar. Mesela bir masa maçında galip gelmek için rakibinizde masa kırmalısınız. Bunu rakibinize masa atarak veya vurarak yapabilirsiniz. Bu bölümde çok fazla maç türü var. Hell in a cell, first blood, bra and panties, tlc, steel cage, table, ladder vs.

Create: Karakter yaratma bölümü. Çok gelişmiş bir moda sahip olan bu seçenek ile karakterinizin omuz genişliğinden çoraplarına kadar heşeyini kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Season: Kısaca ifade etmek gerekirse, lig modu. Oyunda en büyük yenilik burada yapılmış. Her bir güreşçinin (Bu arada 40’ın üzerinde güreşçi var) kendi sesi kullanılmış. Smackdown oyunlarında ilk defa olan bir şey. Dolayısıyla bu yenilik beni çok memnun etti. Bu mod da yaptığınız her hareket, her söz ve kaybettiğiniz her maç hikayeye etki ediyor. Bu moda maç kazandıkça para ve experience points kazanıyorsunuz. Parayla wwe shop zonedaki gizleri açabilir, experience pointslede karakterlerin yetenek ve güçlerini arttırabilirsiniz

PPV mode: Tamamen yeniden tasarlanmış bir bölüm. Bu seçenekte season mod için kemerler, ringler vs. Yapabilirsiniz. Tabi bunun bir maliyeti var. Bu yüzden season modda maç ve dolayısıyla para kazanmalısınız.

WWE Shop Zone: Bu aralar her oyunda gördüğümüz, oyunun gizlerini açma modu. Burada para karşılığı pek çok yeni objeyi aktif edebilirsiniz.

it's all about the game and how you play it

Menülerin yapısını inceledikten sonra bir iki bilgi daha verelim. Oyunda 40’ın üzerinde güreşçi bulunuyor. Üstelik bunların çoğu hepimizin tanıdığı isimler. Aktif olarak güreşen sporcuların dışında THQ, “Here comes pain”de yaptığı gibi bir de efsane güreşçileri eklemiş bunlar: Roddy Piper, Mankind, Andre the Giant, Bretus Briefcase, Legion of Doom, Jimmy "superfly" Snuka, Legendery Undertaker, Masked Kane ve halkın (ve benim) şampiyonu “The Rock”. Oyunda ne yazık ki Stone Cold ve Hulk Hogan yok. Açıkçası onlar da bulunsa bu oyun tek kelimeyle eksiksiz olurdu.

3/3

rest in peace orton

Sizinde dikkatini çektiği gibi ilk üç smackdown oyununda WWF başlığı gördünüz ama diğerleri WWE. Bunun nedeni eskiden WCW adında bir güreş federasyonunun olması. Bu federasyon, 1990’ların başında kuruldu ve büyük güreşçiler yetiştirdi. Goldberg, Rey Misterio, Booker t, Eddie Guererro bunlardan bazıları. 90’ların ortalarında itibaren (NWO sağolsun) WCW, WWFE çok büyük bir rakip oldu. Hatta 84 hafta yayınlanan WCW, Monday Nigth Nitro raw’ı sildi süpürdü. 2001 yılına geldiğimizde ise WCW iflasını açıkladı. Bunun sonucunda WWF büyük bir hamleyle WCW ve ECW’yu satın aldı ve adını WWE (World Wrestling Entertainment) olarak değiştirdi. Sonuç olarak artık WCW yok. Bu yüzden oyunu oynarken WCW’daki güreşçileri aramayın. Fakat 7 ya da 8 adet WCW güreşçisi var, ama Goldberg’i isterseniz. Here comes pain'i oynamanız lazım. Oynanış Here comes pain ile aynı. O yüzden rahat alışacaksınız.

Oyun PS2 için hazırlandığı için haliyle grafik kalitesi yüksek. Karakterler iyi modellenmiş ve nihayet ilk defa bir güreş oyununda seyircileri karton değil gerçek insan gibi yapmışlar, ama çok fazla taraftar türü yok yani üç karakterden biri aynı.

Sesler gerçekçi. Karakterin düşmesi sonucunda ringde çıkan sesler, tezahüratlar ve sunucular harika. Options menüsünden istediğiniz sunucuları seçebilirsiniz. İster SmackDown’un spikerleri Tazz ve Micheal Cole, ister efsane olmuş Amerikan Güreşinin Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ı, Jim Ross ve King. Ses konusundaki tek eksiklik season modunda. Karakter seslendirmeleri çok yapay. Güreşçiler ringde konuştuğu gibi konuşmuyorlar ve bu insanın oyundan soğumasına neden oluyor.

Oynanış açısından Here Comes Pain’e göre tek yenilik Clean ve Dirty modu. Bu sizin dövüş stiliniz. Bunun yararı maçta yukarda seçiminize göre yazacak olan clean veya dirty ibresini doldurup ikinci bir hareket listesi açmak. Clean’de temiz dövüşmek zorundasınız ne silah kullanabilirsiniz ne de oyunun amacı olan yüksek seviye şiddete başvuramazsınız. Dirty’de ise pis dövüşmelisiniz. Silahlar, hakeme saldırma, seyircileri coşturuyor ve size ikinci hareket listenizi açtırıyor. Bu listenin önemi her hareketin rakibinize çok fazla zarar vermesi.

Sonuç olarak WWE Smackdown vs RAW harika bir oyun. Bu türü sevenler hasta olacak, ilgisi olmayanlar ise uzun saatler oyunun başından kalkamayacak, sevmeyenler korkacak. Çünkü bu sefer oyunda kan var.

Yorumlar 13
MK Okuru
MK Okuru 12.09.2024 15:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir