1/2

7554

Hüseyin Vurucu 5.03.2012 - 17:04
Vietnam cepheleri bizi çağırıyor
Platformlar PC
7554
  • Yapımcı - Yayıncı Emobi Games - Emobi Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: First Person Shooter
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 58
32 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%95
Artılar Uygun fiyat, savaş oyunu arayanlar için oynanabilir bir oyun, modern oyunlardan alınmış güzel özellikler
Eksiler Dublajın sadece yerel dilde yapılması, cisimlerin ve insanların fiziklerindeki hatalar, bazı animasyonlardaki sorunlar
7554 oyunu, 1946 -1954 yılları arasında Vietnam'da geçen olayları konu alıp, Fransız karşıtı savaşı anlatan, ismini de 07.05.1954 tarihinden almış bir FPS oyunu. Oyunun konusu kabaca, 07.05.1954 tarihinde Fransız ordusunun Dien Bien Phu isimli bölgeyi kuşatması ve Vietnamlı askerlerin direnişi ile başlıyor. Yapımcısı ise, Vietnamlı bir firma olan Emobi Games.

Öncelikle Emobi Games kimdir, kısaca ondan bahsetmek istiyorum. Emobi Games'in sitesine girip yaptığı işleri araştırdığımızda, kendilerinin daha önce küçük işler ve yaptıklarını görüyoruz. Bunun dışında sitenin "hakkımızda" kısmına girip baktığımızda ise, çok genç ve yeni bir kuruluş olduklarını söylediklerini görüyoruz. Kendilerine bundan sonraki oyunlarında başarılar diliyor ve yeni gözbebeklerine bakma amacı ile incelememize geçiyoruz.

Girişte bahsettiğim gibi hikaye, 7.5.54 tarihinde başlıyor ve gelen görevler ile belirli bir çizgi üzerinden ilerliyoruz. Normalde görevler yapılması basit türden olsa da görevin tam olarak söylemek istediğinin ne olduğunu anlayamadığınızda görevi yapmak eziyet haline dönüşebiliyor. Örneğin bir bölümde sığınağı Molotof ile yık yada yok et gibi bir görev geliyor. Siz bu görevi nasıl yapacağınızı anlayana kadar oldukça fazla zaman geçiyor. Bu görevi yapmak için de belirli bir süreniz oluyor ve bu süre içinde görevi başaramazsanızi, oyun en yakın kayıttan yeniden başlıyor. Bir süre sonra aynı olay durmadan tekrarlandığından artık sıkıcı bir hal almaya başlıyor bu durum. Kayıt demişken, oyunun manuel kayıt sistemi bulunmuyor. Belirli noktalarda kayıtlar yapılıyor ve görevi başaramadığınızda yada öldürüldüğünüzde en son kayıt noktasından devam ediyorsunuz. 

Yapımda, senaryo modunun dışında bir de "Survival" modu dikkat çekiyor. Bu kısımda, genelde olduğu gibi belirli bölgelerde belirli ve kısıtlı görevler yapıp hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Call of Duty oyunlarından aşine olduğumuz zombili mücadeleler de bulunuyor. Görev listesindeki ilk iki görevde, etrafımızdan çıkıp dalgalar halinde üstümüze gelen zombileri öldürmeye ve hayatta kalıp yeni teçhizatlar alıp daha fazla zombiyi öldürmeye çalışıyoruz. Diğer iki bölümde ise, etrafımızdan aynı şekilde dalgalar halinde gelen askerleri öldürmeye ve para kazanıp bu paralar ile yeni silahlar almaya uğraşıyoruz.

Oynanıştan Göze Çarpanlar

Genel olarak oynanabilir bir senaryo moduna ve senaryo modunu destekleyen yan modlara sahip olsa da sorunlar gözden kaçmıyor. Henüz yeni bir firma olması sebebiyle çok fazla yüklenmek doğru olmaz, ama sorunlarını söylemek yerinde olur diye düşünüyorum. Genelde grafiklere hiç takılmam, yeter ki bana güzel bir oynanış sunulsun. 7554 oyununda oynanış oldukça güzel olmasına rağmen, savaş ortamı tam olarak oyuna yansıtılamamış ve olaylar oldukça yavaş gerçekleşiyor. Yakalanmak istenen bazı aksiyon sahneleri olmuş. Bu aksiyon sahneleri CoD oyunlarından tanıdığımız kapıları kırıp düşmanlarınızı yavaş çekimde öldürme şeklinde. Fakat çok başarılı olduğunu söyleyemem. Siz nişan alıp düşman askerini vurmak üzereyken, düşmanın sizi vurması sizin yanlış yerlere ateş etmenize yol açıyor.
2/2
Bu güzel bir özellik fakat aynı durumun düşman askerini vurduğunuzda olmaması can sıkıcı bir durum. Siz düşman askerini vursanız bile düşmanınız tank gibi olduğu yerde durup size tam isabet atışlar yapmaya devam ediyor. Tam burada hemen belirteyim, şahsen normal ayarlarda oynamama rağmen düşmanların siperin arkasından çıkmama izin vermeyecek kadar isabetli atışlar yapması çok canımı sıktı.

Bu kadar iyi nişan alıyorlarsa yapay zekaları da iyidir gibi düşünebilirsiniz, ama siz hiç zahmet etmeden hemen açıklayayım. Yapay zeka çok büyük hatalar yapabiliyor. Örneğin, girdiğim bir odada bulunan düşman askerini görmedim ve silahımı değiştirmeye çalışıyordum. Bu sırada düşman askeri bana durmadan ateş ediyormuş. Fakat neredeyse hiç denk getiremedi ve kafamı kaldırdığımda düşman askerini görüp öldürdüm. Uzaktan bu derece isabetli atışlar yapabilen askerler, yakın mesafeden nasıl oluyor da ıskalıyor, anlayabilmiş değilim. Yapay zeka deyince sadece düşmanlardan değil, kendi askerlerimizden de bahsetmek lazım. Dost askerlerimiz çatışmalara olabildiğince aktif katılıyor ve oldukça iyi adam öldürebiliyorlar. Nişan alma sistemleri düşmanlar kadar keskin mi bilemiyorum, fakat siz savaşmadan ortamın temizlenmesini isterseniz, kenarıya bir sipere girip dost askerlerinizin düşmanlarınızı temizlemesini bekleyebilirsiniz, ki ortamın dost askerleriniz tarafından temizlenmesi çok uzun sürmeyecektir. Yalnız siz olduğunuz yerde durduğunuz sürece, dost askerleriniz ilerlemiyor, sizin ilerlemenizi bekliyor.

Teknik Ayrıntılar
Oyundaki animasyonlar genel olarak iyi, ancak bazen saçma durumlarla da karşılaşabiliyorsunuz. Bir düşman askerinin, mermilerden kurtulacağım diye kafasını oraya buraya sallaması gibi örneğin. Çevre fiziklerine gelecek olursak, etrafta birçok irili ufaklı eşya bulunuyor, ama bunlar sadece görüntü amacına hizmet ediyor, siz bomba dahi atsanız pek bir şey olmuyor. Düşmanlarımızın ölüm animasyonları ise, gerçekçiliğe uygun şekilde tasarlanmış.  Grafiklerden de kısaca söz etmek gerekirse, genel anlamda detaysız ve günümüz çizgisiyle hiçbir alakası olmayan görsellerle karşılaşıyoruz.

7554
Sesler ise, en vasat kısım diyebilirim. Özellikle senaryo modunda hiç fark etmiyorsunuz. Görevin tamamlandığını bildiren yazılar olmasa, ne olup bittiğinden haberiniz bile olmayacak denilebilir. Oyun içinde ve yükleme ekranlarında anlatılan hikayeler, altyazılar olmadan anlaşılabilecek şekilde değil. Senaryo modunda dost askerler elbet konuşuyor, fakat aşina olmadığımız bir dil konuştuklarından oyunda bir eksiklik varmış gibi hissetmemize sebep oluyor bu durum. İngilizce dublajın olmaması, imkansızlık sebebiyle mi yapılmadı, bilemiyorum. Silah sesleri ve patlamalar kısmına gelirsek, günümüz oyunları ile karşılaştırılmadığı sürece iyi. Oyunda bazen bugdan mı yoksa ses çeşitliliği açısından mı bilinmez, ateş ettiğinizde silahın sesi daha değişik çıkabiliyor. Genel olarak seslerin savaş ortamını yansıttığı söylenebilir.

7554, Steam ve benzeri dijital satış platformlarında yer almıyor, ilerde de alır mı bilemiyorum. Ancak sahip olmak isterseniz, Emobi Games'in sitesine girip, Community kısmından gerekli talimatları takip edebilir ve 12.50$ ücreti PayPal ile yapımcılara gönderebilirsiniz. Ardından sitede verilen indirme bağlantılarından oyunun dosyalarını indirebilir ve yapımcıların size gönderdiği lisans anahtarı ile oyununuzu oynamaya başlayabilirsiniz.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2024 06:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2020 04:29
Bende orada takıldım. Molotof ile sığınağı yakma işini yapamadığım için oradan ileri geçemedim
MK Okuru
MK Okuru 28.01.2022 20:01
bunkerın üzerine çıkıp molotofu at
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2016 16:43
yha lütfen akfit kod verin nolur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2015 23:34
7554 oyununa key
oyun tamaçılacak gibioluyor sonra kapanıyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir