XPG Valor Air inceleme

Merlin'in Kazanı 20.11.2023 - 13:53
XPG Valor Air inceleme içeriğimizde kompakt ve şık bir yapıya sahip olan kasanın özelliklerine ve kullanım deneyimine bakıyoruz.

Daha önce farklı ürünlerini incelediğimiz XPG firması aynı zamanda bilgisayar kasalarıyla da kullanıcıların karşısına çıkıyor. Firmanın XPG Valor Air modelini bir süredir kullanıyoruz ve bu yazımızda da kasanın özelliklerinin yanı sıra kullanım deneyiminden bahsedeceğiz.

XPG Valor Air inceleme

XPG Valor Air

Öncelikle kurulum için tüm kızak ve vidalarla birlikte gelen Valor Air modeli benzer klasmandaki bilgisayar kasalarına göre fiyat performans odağında olan bir model. Kasaya ilk baktığımızda ise tabi ki yan taraftaki temperli cam detayı dikkat çekiyor. Son dönemde örneklerini sıkça gördüğümüz bu tasarım çizgisi, kasanın içerisine konumlandıracağınız donanımla birlikte daha şık gözükme potansiyelini de beraberinde getiriyor. 

3 mm kalınlığa sahip olan temperli camı açtığımızda ise anakart tepsisinde çelik bir panel kullanıldığını görüyoruz. Arka tarafa kabloların gizlenebilmesi için gerekli düzenek kurulmuş. Tam kurulumu yaptığınızda ön taraftaki kablo karmaşası, tabi kullandığınız donanımlara göre minimum düzeye iniyor. Güç Kaynağı artık alıştığımız şekilde alt kısma gelecek şekilde konumlandırılmış. Kapak tamamen bu kısmı kapattığı için tasarım çizgisini de bozmuyor.

XPG Valor Air

Valor Air tasarımsal anlamda kompakt bir yapıya sahip. Hafif olduğu kadar yekpare bir hissiyat veriyor. Kasanın havalandırma mazgalları içerdeki hava sirkülasyonu için uygun yerlere konumlandırılmış. Üst tarafa baktığımızda zaten mıknatıslı bir yapısı bulunan filtreleri görüyoruz. Filtreyi kaldırdığınızda ise sıvı soğutma radyatörünün takılabileceği çift fan yuvası dikkat çekiyor. Tabi yine aynı şekilde dilerseniz ön panele de sıvı soğutma montajını yapabiliyorsunuz. Yeri gelmişken bu model üçlü fan yapısı için uygun değil, ikili fan sisteminde ise hem üst hem de ön panelde sorunsuz bir kullanım sağlıyor.

Beyaz hatlar filtreler ile birleşince şık bir görünüm ortaya çıkarmış. Ben daha çok sadeliği sevdiğim için böyle bir kullanıma gitmedim ama ön taraftaki çapraz boşluklar iç panele koyacağınız renkli fan tercihi ile çok şık bir görünüm sunabilme potansiyeline sahip. Kasanın üst kısmına baktığımızda ise sırasıyla açma kapama tuşu, Reset tuşu, 3.5 mm'lik Jak girişi ve iki tane de USB 3.2 bağlantısına yer verildiğini görüyoruz. Reset tuşunun ortasında ayrıca Led sürücü göstergesine yer verilmesi hoş bir ayrıntı olmuş. Burada bir Tip C portu da olsa fena olmazmış ama firma bu konuyu es geçmiş. Neyse ki USB tarafında 3.2 seçeneğinin sunulması iyi olmuş. 

XPG Valor Air

Üzerinde kırmızı XPG logosunun konumlandırıldığı ön paneli çıkardığınızda öncelikle hava filtresi karşınıza çıkıyor. Hemen altında ise 120x3 fanlar ve fanları takabileceğiniz montaj yuvaları sizi karşılıyor. Arka tarafta hava sirkülasyonu için yine 120 mm'lik bir fana daha yer verilmiş. Anakart için yeri gelmişken şunu da söylememiz gerek, Valor Air EATX kurulum için uygun bir model değil, Mid Tower bir kasa ve başta da söylediğim gibi daha kompakt bir tasarım çizgisine sahip ama ATX anakartları da içine sığdırabiliyorsunuz. ATX, mini ATX veya micro ATX form faktörlerini destekliyor. Grafik karı tarafında ise 305 mm’ye kadar uzunluğa sahip kartları içerisine yerleştirmek mümkün. 

Valor Air ek sürücü kurulumu için de gerekli ekipmanlar sunuyor. Günümüzde her ne kadar artık SSD ihtiyacımızı anakart üzerinde yer alan M2 yuvaları üzerinden karşılasak da zaman zaman normal SSD kızaklarına ihtiyacımızın olduğu zamanlar da oluyor. Dahası elindeki bu SSD'leri kullanmak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Bu konuda kasanın arka panel tarafına denk gelecek şekilde iki adet 2.5 inç'lik sürücü kızağına da yer verilmiş. Yine güç kaynağını konumlandırdığımız yerin hemen yan tarafında da 2.5 inç ve 3.5 inç sürücüler için gerekli alan bulunduğunu görüyoruz. Yani M2 çözümü dışında normal SSD'ler için de geniş bir seçenek yelpazesi sunulmuş.

XPG Valor Air

Kurulum tarafında tabi ki ön panel bağlantıları için kablolamanın kasanın dizilimine göre konumlandırıldığını görüyoruz. Burada Power ve Reset dışında LED ışıklandırmalar, HD ses ve yine ön panel bağlantısını sağlayan USB 3.2 kabloları yer alıyor. 

Sonuç olarak XPG Valor Air hem tasarımı hem de sade hatları ile kendi çizgisini yakalamayı başarmış. Filtrele mıknatıslarının biraz zayıf olması kaymalara sebep olabiliyor ama onun dışında genel kullanımda bir hata ile karşılaşmadım. Hava akışı iyi, kasanın için fiyat performans odağında gerektiği gibi sağlanmış. Benzer performansa sahip kasaların çok daha yüksek fiyatlar ile satıldığını göz önüne aldığımızda XPG Valor Air'in bu bağlamda avantajlı bir yapıda olduğunu da kabul etmemiz gerek. 

Teknik özellikler

  • Boyut (Y*G*D): 460 x 210 x 371 mm (18,10 x 8,28 x 14,60 inç)
  • Renk: Siyah / Beyaz / Mera Sürümü
  • Materyal: SPCC
  • Yan Paneller: 3mm Temperli Cam x1 (Sol taraf)
  • Form faktörü: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
  • 3.5" HDD/HDD Tepsi: 2
  • 2.5" HDD/SSD Tepsi: 2+1 (Combo 3.5” + 2.5”)

G/Ç Bağlantı Noktası

  • x2 USB 3.2 Nesil 1
  • x1 3,5 mm ses/mikrofon birleşik jakı
  • x1 Sıfırlama Düğmesi
  • x1 Güç Düğmesi

Dahili fanlar

  • Ön: 3 x 120mm Fanlar
  • Arka: 1 x 120mm Fan

Fan Desteği

  • Ön: 120mm x3, 140mm x2
  • Üst: 120mm x2, 140mm x2
  • Arka: 120mm x1

Radyatör Desteği

  • Ön: 360 / 280 / 240mm
  • Üst: 240 mm
  • Arka: 120 mm

Montaj detayları

  • Grafik Kartı Uzunluk Sınırlaması: 335 mm - 305 mm (önceden kurulmuş fanlarla)
  • CPU Soğutucu Yüksekliği Sınırlaması : 166 mm
  • PSU Uzunluk Sınırlaması: 160mm-180mm (HDD/SSD tepsisi ile)
Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2024 13:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2023 14:25
XPG ürünüm var arkadaşlar. Siteleri var ürünü kayıt edebiliyorsunuz. 3,5 yıldır sorunsuz çalışıyor. Galiba garantisi devam ediyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
XPG Valor Air
İlginizi Çekebilir