Kioxia Exceria Plus Taşınabilir SSD inceleme: Günümüzde M.2 SSD'ler kadar artık taşınabilir SSD modellerinin önemi de oldukça büyük. Özellikle bizim gibi video işleri ya da fotoğrafçılık ile uğraşan kullanıcılar için iyi bir SSD modeli seçmek zamandan da tasarruf etme anlamına geliyor. Artık birçok kişinin sosyal medya içerikleri üretip az çok bu işlerle uğraştığını göz önüne alırsak çekilen video, fotoğraf ya da farklı dosyaların hızlı taşınması oldukça önemli.
Daha önce Kioxia Exceria Pro NVMe SSD modeli için yaptığımız incelemede bu SSD'nin avantajlarından bahsetmiştik. Bugün ise test masamızda yine Kioxia firmasının bu duruma çözüm olabilecek ve bizim de bir süredir kullandığımız bir model bulunuyor.
Kioxia Exceria Plus modeliBiCS Flash 3D destekli olan ve kağıt üzerinde 1050 mb/s okuma yazma performansı bulunan bir taşınabilir SSD. Bu modelde bağlantı seçeneği olarak Tip-C 3.2 Gen 2 bulunuyor.
Kioxia Exceria Plus tasarım olarak sade ve yekpare bir yapıya sahip. Tamamen alüminyumdan yapılmış ve metal hissiyatı da veren oval bir tasarım tercih edilmiş ve boyutu ile birlikte güzel bir hissiyat veriyor. Zaten neredeyse avuç içine bile sığdığı için çantanızda çok yer kaplamayacak şekilde tasarlanmış. 76 gram ağırlığa sahip olması başlı başına cihazı çok hafif bir yapıya sokuyor.
Ön yüzeyinde firma logosuna arka tarafta ise iç aksanına ulaşabileceğiniz altı adet vidalamaya sahip. İçini açtığınızda ssd ve termal pad soğutma bloğunu net bir şekilde görebiliyorsunuz. tabi benzer birçok modelde olduğu gibi suya dayanıklılık için bir sertifikası yok. Yani yaz sezonuna girdiğimiz bu günlerde sahilde ya da deniz kenarında freelance olarak çalışıyorsanız dikkat etmenizde fayda var diyebiliriz.
Tabi uç kısmında Tip C portu ve bildirim ışığına da yer verilmiş. Böylelikle veri akışı ve çalışma gibi durumlarda takip etmesi kolaylaşıyor. Ayrıca cihazın kutu içeriğinde hem Tip C'den Tip C'ye hem de Tip C'den normal USB girişine göre uyumlu ve 30 cm uzunluğunda kablolar çıkıyor. Böylelikle kullanım tarafında dilediğiniz şekilde cihazlarınıza takabiliyorsunuz. Buradaki ufak eleştirim ise kablo ile ilgili olacak. İki kablo yerine belki ufak bir dönüştürücü ile tek kablo ile iş çözülebilirmiş ama firmanın tercihi iki kablodan yana olmuş.
Bildiğiniz gibi artık Sata diskler neredeyse taşınabilir tarafta tarih olmaya başladı. PCLe tabanlı taşınabilir SSD'lerin hem ufak yer kaplaması hem de daha efektif olmaları doğal olarak bu ürünü de avantajlı bir konuma sokuyor. Laptop ve hatta tablet tarafında bile yeni USB standartlarının kullanılıyor olması bu tarz cihazlar ile çok daha hızlı veri transferi yapmanıza da olanak sağlıyor.
Bu model yaptığımız testlerde de hemen hemen kağıt üzerindeki değerlere ulaşmayı başardı. Okuma tarafında Crystal Disk ile yaptığımız testlerde 944 MB/s değerine ulaşırken yazma tarafında ise 1016 MB/s değerine kadar çıkıyor. Termal pad ve dış kasası sayesinde soğuk bir performans sergiliyor. Normalde 35 derece civarı çalışan cihaz tabi stres altına soktuğunuzda 60 derecelere kadar çıkabiliyor ve doğal olarak o sıcaklığı hafiften hissetmeye başlıyorsunuz.
Dosya taşıma tarafında ise iyi bir performans ile karşılaşıyorsunuz. Eğer okuma, yazma hızı yüksek bir SSD'ye sahipseniz daha iyi veri aktarımı yapabileceğinizi de unutmayın. Yani düşük bir SSD ya da HDD varsa buradaki testlere göre çok daha farklı sonuçlar çıkabilir. Ben dosya aktarım tarafında testleri yaparken daha önce incelediğimiz Kioxia Exceria Pro NVMe SSD modeli ile yaptım. Bu cihazda yaptığımız testlerde 7000 MB/s değerlerine kadar ulaşmıştık.
Taşınabilir SSD testlerinde 20 GB boyutunda bir dosyayı bu SSD'ye kopyaladığımda saniyede 680 MB/s kadar hıza ulaştım ve işlem yaklaşık 35 saniye kadar sürdü. Bu da uzaktan çalıştığınızda dosya aktarım tarafında sizi fazla bekletmeyecek anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde Amerika'da Immortals of Aveum etkinliğine katılmıştım. Burada kendi görüntülerimizi almamıza da izin verdiler ve görüntüleri taşımak için yanımda bu taşınabilir SSD'yi götürdüm. 200 GB'a yakın veriyi birkaç dakika içerisinde almam işimi gerçekten de süper kolaylaştırdı diyebilirim.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Kioxia'nın kendi SSD modelleri için bir uygulaması bulunuyor. Kioxia SSD utility adı verilen bu uygulamada kullandığınız modelin kapasite detaylarını, sağlık durumunu, anlık sıcaklığını ve güncelleme sürümü gibi detaylarını görebiliyorsunuz. Hatta uygulama üzerinden ssd'lerinize şifre koyma gibi özelliklere de ulaşabiliyorsunuz.
Hani normal M.2 SSD'ler dışında test ettiğimiz bu tarz Kioxia taşınabilir SSD'leri bilgisayara bağladığınız anda programda anında detaylarına ulaşmak mümkün. Uygulamada ayrıca kendi benchmark testi de bulunuyor. Burada test ettiğimizde de okuma hızı olarak 870 MB/s okuma ve 905 MB/s yazma değerleri ile karşılaştık.
Sonuç olarak Kioxia Exceria Plus taşınabilir SSD modeli performansı ve tasarımı ile tam da hedeflediği konuda işinizi görebilecek bir cihaz. Windows, Mac, iPad, Android, PS5 ve Xbox Series X/S gibi cihazların hepsinde kullanabiliyor olmanız konsoldan veri aktarımı yaparken ya da ek depolama olarak kullanırken bile işinize yarıyor. ben bu modelin 1 TB kapasiteye sahip olan versiyonunu test ettim. ihtiyacınıza göre 500 GB ve 2 TB gibi kapasitelere sahip olduğunu da hatırlatalım.