1/4

FIFA Street 2012

Özgür Yıldız 21.03.2012 - 14:51
Sokakta futbol, hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.
Platformlar PlayStation 3, XBox 360
FIFA Street 2012
  • Yapımcı - Yayıncı EA Sports - EA Sports
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 83
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar Eğlenceli oyun yapısı, değişik bir çok saha, birbirinden farklı oyun modları
Eksiler Oyun motorunda bazı hatalar mevcut, World Tour modu fazla tekrar gerektiriyor.
Açıkçası FIFA ve PES serisinin rekabetinde biraz olsun eğlenceye yer yoktu. Olabildiğince gerçek şekilde futbol sporunu yansıtmaya çalışan iki seri de, oyunun eğlenceli kısımlarını pek ön planda tutmuyordu. Eğlence faktörüne EA Sports, biraz olsun FIFA Street serisiyle elini atmaya çalışıyordu. Ancak vasat oyunlar yapmaktan öteye geçemiyordu. FIFA Street serisi bu sefer 4 senenin ardından tekrar başlıyor. Bakalım bu sefer EA Sports nasıl bir iş başarmış?

En çok sektiren kazanır

Artık pek mahalleler arası maçlara denk gelmek mümkün değil. Çocukluğumuzda bulduğumuz her boş alanda hatta sokaklarda bile maç yapardık. Ancak günümüzde bu sokak kuralları da giderek değişiyor. Bu kurallar da FIFA Street’te farklı modlar olara karşımıza çıkıyor. FIFA Street’in en öne çıkan özelliği, farklı oyun modlarının farklı sunumları olması ve birinden sıkılırsanız diğeriyle eğlenmeye devam edebiliyorsunuz. 4 adet modumuzun dışında, bir de kendi kurallarımızı oluşturabileceğimiz bir mod eklenmiş. Kısaca bu dört moddan bahsedelim.

FIFA Street 2012
5-A-Side modunda 5’er oyunculu takımlar halinde ayak seviyesindeki kalelere gol atmaya çalışıyoruz. Herhangi bir faul kuralı yok. 3’er dakikalık yarılar halinde oynanan bu modda kaleciler de mevcut.

FIFA Street 2012
Panna Rules modunda ikiye iki takımlar halinde oynuyoruz. En ve boy açısından küçük kaleler mevcut ve haliyle kaleci yok.  Amaç gol atmak değil. Topu rakibinizin bacakarasından geçirip onu çalımlarsanız 3 –ki buna Panna ismi veriliyor-, havaya kaldırıp çalımlayıp geçerseniz 2, normal bir çalım hareketiyle geçerseniz 1 puan alıyorsunuz. Bu puanları biriktirip gol atarsanız, puanınız kadarı skor tahtasına yazılıyor. Biriktirdiğiniz puanların ardından gol yerseniz de bu puanları kaybediyorsunuz. Normal bir gol ise 1 puan değerinde. Yani olabildiğince çalım atıp gol atmanız, daha çok gol atmaktan önemli hale geliyor.
2/4
Futsal modu, bir futbol oyununda ilk olarak yer alıyor. Futsal, UEFA ve FIFA tarafından desteklenen, kapalı salonlarda oynanan bir tür futbol oyunu. 5’er kişilik takımlarla ve hentbol sahalarında gördüğümüz kalelerle oynanıyor. Bu modun FIFA Street’teki farklılığı ise diğer modlara göre duvar veya topun sekeceği bir yerin olmaması. Ayrıca bu modda faul kuralı da
geçerli.

FIFA Street’in ilginç modlarından biri ise Last Man Standing. Bu modda 3-4 oyunculu takımlar halinde maç yapıyorsunuz. Kalecinin bulunmadığı bu modda, gol attıkça takımınızdan bir kişi eksiliyor. Böylece gol atmak zorlaşırken, daha geniş alanda hareket imkanına da sahip oluyorsunuz. Oyuncularının tümünü kaybeden ilk takım maçı kazanıyor.

FIFA Street 2012
Dünyayı geziyorum

Bütün bu modların yanında, World Tour isimli bir nevi kariyer modu da FIFA Street’te yer alıyor. Bu modda kazandığınız her maç, kendi oluşturduğunuz takımın puanını yükseltiyor. Bu puanla da tabloda yükseliyorsunuz. Ancak bazı aktiviteler yüksek puanlar istediği için çoğu küçük aktiviteyi tekrar tekrar oynayıp puanınızı yükseltmeniz gerekiyor. Bu modda kendi oluşturduğunuz oyuncuları da takım aktarabilirken, arkadaş listenizdekilerin oyuncularını da takımınıza koyabiliyorsunuz. Böylece “mahalle maçı” kavramını az da olsa yaşayabiliyorsunuz.

FIFA Street 2012
3/4
Her yapılan maçta, yaptığınız hareketler, oyunculara tecrübe puanı olarak dönüyor. Bu puanlarla oyuncuların yeteneklerini de geliştirmeniz mümkün. Ayrıca bu puanlarla da yeni hareketler, giysiler ve aksesuarlar satın alabiliyorsunuz.

FIFA’dan ne farkı var?

FIFA Street yapı olarak daha rahat bir oyun. FIFA 12’deki taktikler ve stratejiler, FIFA Street’te yerini eğlence faktörüne bırakıyor. Sağ analog çubukla birçok hareketi yapabiliyorsunuz. Serinin son oyunu FIFA Street 3’ten 50 adet daha fazla hareket oyuna eklenmiş. Bu hareketler de oldukça akıcı görünüyor. Üzerine bir de FIFA 12’de kullanılan Impact Engine ve benzeri özellikler eklenince, ekranda tam bir futbol şöleni izlemek mümkün oluyor. Bu sistemin halen bazı sorunları olsa da, eğlence faktörü bu sorunları görmezden gelmenize yetiyor.

FIFA Street 2012
Kontrol açısından FIFA 12’yle birebir aynı diyemeyiz. Yani rakibinizin ayağına kayıp topu almak gibi basit hareketler kaldırılmış. Oynanışta tamamen sokak futbolu mantalitesi önplana konulmuş. Bu da oyunun yer yer daha hızlı ve dinamik olmasını sağlıyor.

Yeni yerler görelim

FIFA Street’te maç yaptığınız yerler oldukça çeşitli, bir Futsal maçı yapıyorsanız, kapalı bir spor salonunda bulabiliyorsunuz kendinizi. Ya da 5’e 5 bir sokak maçı, Amsterdam’ın orta yerinde, Notre Dame kilisesinin önünde veya Şangay’da bir çatıda olabiliyor. Çok çeşitli mekanlar kullanılmış ve bu da oyunun monoton olmasının önüne geçmiş.

4/4
Futbol oyunu denince tabi ki akla takımlar, futbolcular ve formalar akla geliyor. FIFA Street, EA Sports’un lisans haklarına sonuna kadar kullanmış. Büyük liglerin takımları, ulusal takımlar ve özel oluşturulmuş takımlardan oluşan geniş bir seçeneğe sahibiz. Tabi ki gözlerimiz Türkiye’yi ve Türk Ligi’ni arıyor ancak FIFA Street’te ne bir Sabri, ne bir Alex görebiliyoruz.

FIFA Street 2012
Formalar konusunda oldukça ilginç seçenekler bulunuyor. Sokak futbolu konu olunca rahat eşofmanlardan tutun, kapşonlu fermuarlı giysiler ve hatta bizim ofiste neredeyse herkesin taktığı berelerden bile bulunuyor. FIFA serisinden gözümüzün alıştığı kramponlar, FIFA Street’te yerini halı saha ve sokak ayakkabılarına bırakıyor. Bunların arasında normal spor ayakkabılar ve hatta kaykay ayakkabıları bulunurken, resmi markaların ayakkabı modelleri de eklenmiş. Futsal maçları daha resmi bir hava taşıdığından dolayı takımlar resmi formalarını ve kaliteli ayakkabılarını giyiyorlar.

Peki ya online?

FIFA Street, EA Sports’un FIFA 12’de kullandığı Football Club özelliğini kullanıyor. Böylelikle çevrimiçi modlar için bir nevi “FIFA 12 – Street” sosyal ağı oluşturulmuş oluyor. Çevrimiçi modlar, FIFA Street’in zevkinin çıkarıldığı yer aslında. Arkadaşınızla oynarken ona bacakarası atmak, çalımlayıp artistik bir gol atmak ve ardından yüzüne bakıp dalga geçmek kadar eğlenceli bir şey yok.

Son olarak FIFA Street’in FIFA 12 ve FIFA 13 arasındaki boşluğu oldukça iyi doldurduğunu söyleyebiliriz. Serinin baştan yapımı olarak düşünüldüğünde önceki oyunları unutturan bir FIFA Street karşımızda bulunuyor. Futbol seviyorsanız ve biraz eğlence arıyorsanız, FIFA Street’i kaçırmayın derim.


Yorumlar 34
MK Okuru
MK Okuru 1.10.2024 00:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.07.2015 18:37
oyun pc de var mı
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir