Takip eden oyuncular bilir, 2022'nin başında Microsoft, oyun dünyasının en büyük firmalarından biri olan Activision-Blizzard'ı satın aldığını açıklamıştı. Ardından da bir yıldan uzun süren davalar, açıklamalar zincirinin ortaya çıkmasına sebep olmuş. Peki, Call of Duty oyunu neden bu kadar önemli yapan neydi?
Microsoft'un Call of Duty'nin sahibi Activision Blizzard'ı satın alması, Pandora'nın kutusunu açtı ve Sony ve Microsoft arasındaki en büyük savaşın çıkmasına sebep oldu. Daha önce Bethesda'yı satın ala firmanın bu açıklaması oyun dünyasına bomba gibi düştü. Akıllarda "Sırada ne var?" sorularını getirdi.
Bu soruya cevap vermek için Call of Duty markasına ve geçmişine göz atmak lazım. İlk olarak 29 Ekim 2003 tarihinde PC, Mac ve n-Gage için yayınlanmıştı. Medal of Honor'u tahtından eden 2. Dünya Savaşı oyunu bugüne kadar 21 oyun ile cihazlarımıza konuk oldu ve toplamda 400 milyon adetten fazla satarak 30 milyar dolarlık bir ciro oluşturdu. Ayrıca Call of Duty Mobile oyunu, bu platformlarda 100 milyondan fazla indirildi ve 1 milyar dolardan fazla ciro yaptığı hesaplanılıyor.
Call of Duty, bugüne kadar gerçekleşen ve Microsoft'un en büyük satın alımı olan savaşın merkezinde yer alıyor. Sadece bir oyun, sektörü bu kadar derinden etkileyecek bir kargaşaya sebep olabilir mi?
Konuyu netleştirmek için birçok anket yapıldı ancak bunlardan ikisi oldukça öne çıkıyor. İlki CMA tarafından yapılan anket. Oyunculara CoD'un PlayStation almalarındaki etkisi sorulduğunda, ankete katılanların %73'ünün PS5'i CoD oynamak için satın aldıkları cevabını verdi. Bu çok abartı bir rakam olsa da (ki bunun bir abartı olduğunu CMA de kabul etti) %25 gibi bir karşılığı olsa bile denk gelse son derece büyük bir oran.
Diğer anket ise Microsoft tarafından geçtiğimiz Ocak ayında YouGov'da düzenlenen anket. Bunun sonucuna göre de oyuncuların sadece %3'ü konsolu CoD oynamak için alıyor. Kişisel görüşüm bu anketin sonucunun daha doğru olacağı yönünde olsa da yine de konu Microsoft olunca emin olamıyorum. İlk baştaki agresif stratejisini değiştirip, daha oyuncu dostu yaklaşımı tercih etmesi, samimiyetini sorgulamama sebep oluyor.
Bu durumun Sony tarafında uzun vadede büyük bir gelir ve oyuncu kaybına sebep vermesi. Sony, sadece Call of Duty oyunlarından 2020 yılında 1.37 milyar dolar ciro yaptı. Bu Activision'un elde ettiği gelirin %17'sine denk geliyor. Ertesi sene bu oran %15'e düşse de yine de oldukça büyük bir ciro elde etti.
Fun Fact:
— Daniel Ahmad (@ZhugeEX) September 7, 2022
Sony was Activision Blizzard's largest customer in 2020 accounting for 17% of it sales or ~$1.37 billion.
Microsoft was Activision Blizzard's 4th largest customer in 2020, behind Apple and Google, accounting for 11% of its sales or ~$890m pic.twitter.com/9dlm6vhDhA
PlayStation tarafının tek kaygısı oyun satışlarından oluşacak kayıp değil elbette. Kaybedeceği cihaz müşterilerini de düşünmek zorunda. İlerleyen süreçler düşünüldüğünde, konsol piyasasındaki hakimiyetini de zora sokacak.
Oyunu takip ederek, rakip platforma geçecek oyuncuların geçmesi, konsol cephesinde tüm taşların yerinden oynamasına sebep olabilir.
Uzun vadede rakebetin zarar görmesi, oyuncular açısından da harcamaların olumsuz yönde etkilenmesi anlamına geliyor. Zira Microsoft'un karşısında güçsüz bir rakibin olması, oyun fiyatlarına istediği gibi müdahale edebileceği anlamını taşıyor. Elbette firma böyle bir adım atar mı bilinmez ancak, Sony ve rekabet kurumlarının bugüne kadar taşıdığı en şüpheler arasında.
Sadece oyun fiyatları açısından bakmamak lazım. Oyunların kalite, yenilik ve engelleme gibi kozları da firmanın eline veriyor olması ilerleyen dönemlerde bulut sistemleri gibi teknolojiye de müdahale edebilmesi anlamına geliyor.
Microsoft'un bu konuda firmaların içini rahatlatabilmek için "Oyunu diğer platformlarda yayınlamamak, Microsoft için de önemli bir gelir kaybına sebep olur" açıklaması da bu kurumlara samimi gelmiyor. Çünkü büyük resme baktığımızda Sony'nin konsola özel yayınladığı Spider-Man ya da diğer oyunların ürettiği gelirin o kadar da büyük olmadığı görülüyor.
Microsoft'un Call of Duty oyunlarını, PlayStation platformundan çekmesinin Sony tarafında oluşturacağı gelir kaybının boyutları da muazzam. Sadece oyun satışlarından değil, aynı zamanda firmanın hisselerinin değer kaybından ötürü de büyük zarara uğrayacak. Satın alma ilk duyurulduğunda Sony'nin hisseleri %13 değer kaybetmişti. Satış gerçekleşirse bu kaybın daha da büyüyeceğinin habercisi. Sony'nin sadece oyun tarafı değil, şirketin tamamen etkileneceği bir sonucu da beraberinde getiriyor.
Tüm bunlar göz önüne alındığında Microsoft'un Activision-Blizzard'ı satın almasına olumlu karar çıkarsa, Sony'nin uğrayacağı kayıptan sonra toparlanması mümkün olmayabilir ya da bu uzun yıllar alabilir.
Bu yazdıklarım, son dönemde ortaya çıkan bilgiler, araştırmalar ve firmaların iddiaları doğrultusunda hazırlanmış derlemelerden oluşmaktadır. "Call of Duty oyunu neden bu kadar önemli?" yazısı, bu satın alma gerçekleşirse oyuncu ve firmaların karşı karşıya kalacakları durumları kendiniz yorumlayabilmeniz için oluşturulmuştur.