Gelişen teknoloji ile birlikte kapasite ve özellikler anlamında da gelişim gösteren SSD depolama birimlerine ulaşım artık çok daha kolay bir hale geldi. Özellikle bilgisayarından iyi bir performans bekleyen oyuncular SSD depolama birimlerine özen gösteriyor. Yüksek fiyat etiketine sahip olsalar da performans anlamında gereklilik haline gelen SSD'lerin fiyat olarakta ufak ufak alınabilir seviyelere gelmeye başladıklarını da göz ardı etmememiz gerekiyor.
Oyun, iş ya da günlük kullanımda standart hale gelmeye başlayan SSD depolama birimleri performans anlamında okuma ve yazma oranlarının yüksek olması sebebiyle tercih edilmeye başlandı. Oyunlarda çok daha hızlı bir performans sergilerken proje odaklı çalışanlar için de önemli bir yere sahipler. işte bu yazımızda da depolama birimleri konusunda bilinen firmalardan biri olan Western Digital'in WD Blue 1TB'lık modelini ele alıyoruz.
WD Blue 1TB SSD Sata 3 arayüzlü model. Kullanacağınız her türlü sistemde ideal olabilecek ve toplamda altı farklı model ile birlikte gelen WD Blue; 250GB, 500GB ve 1TB depolama alanı ile birlikte piyasaya sunuldu. WD Blue ayrıca iki farklı arayüz ile birlikte tüketiciye sunuluyor. Sata 3 ve M.2 slotlarıyla tüketici yelpazesinin genişleten bu depolama biriminin test ettiğimiz ürünü ise 1TB Sata 3 modeli.
Fiyat olarak 1350 TL dolaylarında seyreden WD Blue, geniş depolama alanı ve yüksek dayanıklılığı sayesinde hem iş hem oyun bilgisayarlarına rahatlıkla hitap ediyor. Depolama birimini asıl öne çıkaran ve önemli olan noktası ise tabi ki yüksek okuma ve yazma hızları. Western Digital'den gelen açıklamaya göre 1TB ve 512GB'lık modellerin ardışık okumadaki hızı 545Mb/s, ardışık yazmada ki hızları ise 525Mb/s olarak kayıtlara geçirilmiş. Bu oranlar çoğunlukla iş istasyonlarında kullanılan programlara hitap ediyor. Rastgele okuma oranı 100k IOPs, rastgele yazma oranı ise 80k IOPs olarak öne çıkıyor.
Kutu içeriğine bakacak olursak SSD haricinde kullanma klavuzu ve garanti belgesi çıkıyor. 3 yıl garanti süresi ile uzun ve yeterli bir garanti kapsamına sahip olan ürünün kutu içeriğinde malesef ekstra bir aparata yer verilmemiş.
Gelelim WD Blue'nun test sonuçlarına. Crystal Disk Mark ile yaptığımız testler doğrultusunda sıralı okumada 556, yazmada ise 503 puan almayı başardı. Okuma oranında beklediğimizin üzerine çıktığının altını çizmemiz gerek fakat yazmada 525Mb/s beklerken, 503Mb/s ile biraz geride kaldığını görebiliyoruz. Tabii ki de her testte farklı sonuçlar almak mümkün. Bu nedenle aradaki 25Mb/s’lik kısmı göz ardı edebiliriz. Bunların yanında 4K okuma ve yazma değerlerine göz atacak olursak yazmada 40, okumadaysa 121 puan aldı.
Son olarak ne kadar ısındığına da değinelim ve incelememizin sonuna gelelim. Testi üst üste üç kez yapmama rağmen sıcaklık 30 derecenin üzerine çıkmadı. Gayet serin çalıştığını söyleyebilirim.
Sonuç olarak geniş bir depolama alanı istiyorsanız ve ortalamanın üzerinde hıza erişmek istiyorsanız 1TB’lık modelini düşünebilirsiniz. Öte yandan daha küçük depolama alanlarını düşünürseniz 250GB ve 512GB’lık modelleri alabilirsiniz. Şunu da unutmadan ekleyeyim SSD’ler de ne kadar geniş depolama alanı olursa buna bağlı olarak hızları da yükseliyor. Yani 250GB’lık modeldeki okuma değerinin 540Mb/s, yazma değerinin ise 500Mb/s olduğunu vurgulayabiliriz.