Video oyunları satan şirketler bu yılın ilerleyen dönemlerinde yeni nesil konsolların çıkışı ile oyun fiyatlarını 60 ila 70 dolar arasında evrensel olarak artırmak konusunda sessiz kaldılar. Bunlar arasında Take-Two Interactive yoktu. Büyük oyun yayıncılarından olan Take-Two geç saatlerde kamuya açık bir açıklamada belirsizliğe yer verdi ve karışıklığa neden oldu.
Başlangıçta NBA 2K21'nin yeni nesil sürümlerinin fiyatını artıracağını söyleyen ilk şirket olduktan sonra CEO Strauss Zelnick, şirketin tüm oyunları için bunun olmayabileceğini söylüyor. Zelnick Pazartesi akşamı (Ars Technica aracılığıyla) bir görüşmede "Başlık bazında fiyatlandırmayı kesinlikle duyuruyoruz" dedi. "Sadece gözlemleyeceğim, maliyetler önemli ölçüde artmış olmasına rağmen uzun zamandır bir fiyat artışı olmadı" diyerek ekledi. Daha önce yaptığı açıklamalar ise yeni nesil ile birlikte oyunların 69.99 dolar olabileceği yönündeydi.
Zelnick dün Gameindustry.biz ile yaptığı röportajda bu düşüncenin, artan geliştirme maliyetlerinin gelecekte fiyatlandırmayı etkileyebileceğini söyleyerek tekrarladı. "Bu tür oyunları yapmak çok pahalıya mal olmasına rağmen uzun zamandır bir fiyat artışı olmadı" dedi. "Tüketicilere sunduğumuz değerle ve bu yeni nesil konsollarda gerçekten sahip olabileceğiniz deneyim ile fiyat artışının adil olduğunu düşünüyoruz. Ancak, olağanüstü bir kalite sunarken şirketimizin bunu yapmaktan gurur duyduğunu söylemek kolaydır" ifadelerine yer verdi.
Oyun şirketleri ürünlerini istedikleri fiyatlara satabiliyor. Aslında oyun fiyatlarının 15 yıldır aynı düzlemde -dolar bazında konuşursak- kalması ve yapımlarının pahalılaşması göz önüne alındığında Take-Two'nun haklı gerekçeleri olabilir. Birçok yayıncı ve geliştirici, oyunları hizmet olarak ele alıp mikro işlemler, oyun içerikleri ve diğer dijital ürünler gibi yeni para kazanma biçimleri ekleyerek bu artan maliyetleri dengeliyor. Ancak bazı oyunlar Fortnite veya Call of Duty gibi bu tür hizmetlerden para kazanamaz ve bu nedenle bazı şirketlerin fiyat artışı düşünmesi de mantıklı denilebilir.
Ortadaki tek mesele ise, hiçbir şirketin resmi olarak "fiyatı artıran şirket" olarak ortaya atlamak istememesi. Take-Two bu konuda açıklamalar yapsa da ilk söylediklerinden bu yana onlar da ipleri biraz daha gevşetmiş durumda. Bu fiyat artışının sadece PlayStation 5 ve Xbox Series X için olacağının mesajlarını veriyor. Ubisoft, yeni nesil sürümlerini bu sonbaharda 60 dolar bandında tutacağını söyledi, çünkü bu oyunlar şu anda ön siparişe hazır ve mevcut platformlar için çapraz nesil desteği verecekler.
Bütün bu şirketlerin yanı sıra büyük platform sahipleri de sessizliğe bürünmüş durumda. Nintendo, fiyatlandırma hakkında neredeyse hiç yorum yapmıyor ve Sony, PS5 yeni nesil üçüncü taraf oyunları için ön siparişlere yeşil ışık yakmadı. Xbox şefi Phil Spencer'ın The Washington Post'a yaptığı yorumlar ise biraz daha iç ısıtan türden. Spencer, geçen ay yaptığı röportajda şu ifadelere yer verdi.
Phil Spencer: ""Bir endüstri olarak, onlara fiyat vermek istediğimiz her şeyi fiyatlandırabiliriz ve müşteri onlar için doğru fiyatın ne olduğuna karar verir. Oyunlar için yeni bir fiyat noktası belirleyen insanlar üzerinde olumsuz bir düşüncem yok çünkü herkesin kendi kararlarını kendi iş ihtiyaçlarına göre yönlendireceğini biliyorum. Ancak oyuncular bugün hiç olmadığı kadar çok seçeneğe sahip. Sonunda müşterinin ödediği bedelin kontrolünde olduğunu biliyorum ve bu sisteme güveniyorum."
Spencer'ın bu yorumları kararı geliştirici ve yayıncıların kendi başına vereceğini gösteriyor. Tabii ki bir şirket yaptığında ve müşterilerden sert bir tepki almadığında, diğer şirketler de aynısını yapmaya başlayacak. Rockstar ve diğer popüler yan stüdyolara sahip Take-Two isterse burada öncü olmaktan kesinlikle kurtulabilir. Ancak Zelnick'in bile 70 dolarlık video oyununa tam bağlılıktan biraz ihtiyatlı olduğu anlaşılıyor.
Elbette yeni konsollar gelmeden ve yayıncılar "bu oyuna şu kadar ödemenizi öngördük" demedikçe net bir şey söylemek zor. Bu yılın sonlarında fiyatlandırma stratejisi hakkında çok daha rahat fikir sahibi olabileceğiz.
Bu cümle şaka mı?
-"Activision Blizzard, "oyun içi net işlemler" adı verilen bir araç kullanarak mikro işlemleri ölçüyor ve bu işlemler 31 Mart'ta sona eren çeyrek için 956 milyon $'a ulaştı.Bu bir yıl önceki çeyreğe göre (794 milyon$)% 20 daha fazla."
Hem oyun içi ödemelerden milyar dolara yakın para kazanacaklar ki NBA 2k'da aynı şekilde hayvani derecede satış yapıyor bu konuda hem de fiyat arttıracaklar. Oldu paşam.
--------------------------------------------------------
Sizinle aynı düşüncedeyim, yalnızca tek oyunculu oyunlar üreten şirketler için bu fiyat artışının mantıklı olduğundan bahsettim. Cümlede de geçtiği gibi Activision Blizzard gibi oyun içi mikro işlemlerden kazanç sağlayan şirketlerin fiyat artırması akıl işi değil. Aynı durum NBA 2K21 için de geçerli olmalı.