ŞOK: THQ'nun rezilliği meydana çıktı!

Murat Halilbeyoğlu 25.01.2012 - 17:31
Bir mektup bütün gerçekleri ortaya çıkarttı
Bugün NeoGAF forumlarına oldukça etkileyici bir post girildi. El_TigroX'un girdiği bu post bir mektup. Ancak bu mektup eski THQ çalışanları tarafından firmanın mevcut yönetim kuruluna atılmış bir dikkat çağrısı. El_TigroX'un anlattığına göre mektupta kendisi BCC'de bulunuyor ve onun gibi daha pek çok kişi var. Mektubun içerisinde ise THQ'nun son zamanlarda yaşadığı sıkıntıların nedenleri ve işten çıkartmalar, kapatılan stüdyolar ve yanlış kararların sorumluları anlatılıyor. İşte size o mektuptan büyük bir kısım:

ŞOK: THQ'nun rezilliği meydana çıktı!
"Sonun başlangıcı yıllar önce Brian Farrell'ın bir yönetici takımı ile birlikte büyük sayıda stüdyoyu satın almasıyla başladı. Bu alımlar veya oyun geliştiricilerini farklı yetenek derecelerine göre yerleştirmek için çok büyük paralar harcandı. Buradaki problem, alımların hiçbir stratejik mantığa veya belli bir plana göre yapılmamış olmasıydı. Dolayısı ile bir süre sonra bu stüdyoların başarısızlığa uğramasından dolayı kapanması veya satılması için yeniden yüklü miktarda para harcandı.

CEO haricindeki o zamanın yönetim ekibi tamamen farklı bir insan grubundan oluşuyordu. CEO ve yönetim ekibi yatırımlar ve satışlarla elde edilen bütün bu nakit parayı çarçur ettiler. Yanlış yürütülen bu stüdyo alımı yine aynı CEO tarafından yapılan yanlış lisans anlaşmaları ile daha da kötü bir hal aldı. Milyonlarca dolar bu lisans alımlarından dolayı çarçur edilirken çocuk, aile ve Casual oyunlar bölümleri inanılmaz bir hızla azaltıldı. Bu satın alımları yavaşlatmak yerine bu CEO, ekstra paralarla daha fazla satın alımı yaptı ve sonucunda doğru dürüst satmayan markalar için paraları yine çar çur etti.

Alınan kararlar ve nakit kaybından dolayı işten çıkartmalar dalga dalga gelmeye başladı. En son, yani geçen aralık ayında gerçekleşen dalgada yaklaşık 40 kişi kendi hatalarından kaynaklanmayan sebepler yüzünden işini kaybetti. Bunun tek sebebi firmanın kronik  ve düzenli olarak yanlış yönetilmesidir. Gerçek şu ki, CEO ve yönetim kurulu gerçek dışı finanasal bir amaca o kadar odaklanmıştı ki inanılmaz derecede riskli olan uDraw tablet teklifine bahis oynadılar. Kaybedince de yetersiz yöneticilik bilgilerini bir "Beklenmedik durum planı" yapmayarak birkez daha ortaya koydular. Çıkışından üç hafta sonra gerçek dışı olan hedefe tek bir ürünle ulaşamadıkları için bütün ilgili iş birimi dağıtıldı..

İşten çıkartmaların ardından birçok eski çalışan, kafası karışık bir şekilde etrafta dolaşıp bu durumun sorumlusunun kim olduğunu anlamaya çalıştılar. Onlar da şirketten ayrıldıktan sonra bizim farkına vardığımız gerçeği anladılar. THQ'nun problemi hiçbir zaman ekip yaratıcılığı, entellektüel yetersizlik veya iş zekası eksikliği olmamıştır. Bütün hatanın sorumluluğu yöneticiler ekibi ve yönetim kurulundadır.

Bu yönetim kurulu, Brian Farrell(CEO)'ın nakit zengini karlı bir firmayı hisse değeri 30 dolardan 0.70 dolara düşürmesine göz yummuş ve o adamın iş bilgisizliğinden kaynaklanan sayısız hatasına karşı bir önlem almamıştır. Bütün bu hatalara ve %99'luk bir hisse değeri düşüşüne rağmen aynı CEO hala nasıl işin başında? Kurul haricinde mevcut durumdan kim sorumlu, mevcut ve gelecekteki işten çıkartmalar konusunda kim hesap verecek? Yakın zamanda firmadan ayrılmış ve sağlam kaynak olarak görülen kişilere sorduğumuzda da aynı cevabı alıyoruz. uDraw faciası bu adamların halı altına atıp gizledikleri rezillik serisinin en büyük ve en yeni halkasıdır. Dolayısı ile sorumuzun cevabı, bu durumdan kurul haricinde bu uDraw saçmalığına izin veren yönetici takımı da sorumludur.

İş zekası veya finansal tutarlılığı olmayan CEO Brian Farrell'ın 2011'deki kazancı 1,289,558 dolardır. İçeriden bir grup 12 aydır neredeyse hiç yazılım desteği bulunmayan bu bir yıllık bu ürünün büyük bir hata olduğunu göstermişti. Ancak o bu uyarıları dinleyip bir yedek plan yapmak yerine bu işe yaramaz, başarısız ürünün reklamını yapmak için saçma sapan miktarlarda para harcamaya devam etti. Onun artık çekip gitme zamanı geldi de geçiyor bile. Bizim merak ettiğimiz neden hala birşeyler yapmıyorsunuz. Uzun zamandır bu soruyu düşünüyoruz.

Firmanın Başkan Yardımcısı ve çocuk, aile ve casual bölümlerinin başı Martin Good'un 2011 kazancı 1,198,023 dolar. Kendisi bu parayı hiçbir startejik düşünce ve iş mantığı öne sürmeden kazandı. Kendisi Avustralya satış bölümünden gelip hızlı bir şekilde sergilediği eksik liderlik yeteneği, vizyonsuzluğu ve analitik düşünceden yoksunluğu ile başarılı bir şekilde yönetilen bölümün başkanının pozisyonuna kondu. Kendisinin tazminat paketine baktığınızda, onun CEO'dan sonra en yüksek maaşa sahip olup ne kadar başarılı bir pazarlıkçı olduğunu görürsünüz. İşin artı yanı bu işten çıkatmalar sonunda kendisi de kovuldu. Eksi yanı diğer işten çıkartılan çalışanlar bu zorlu ortamda yeni iş arama mücadelesine girerken kendisi altın paraşüt ile süzülüyor. İşten çıkartılanların iş alanları genellikle ülkenin diğer ucunda yer alıyor, dolayısı ile bu insanların yeni iş bulması için ailelerini yeni evlere taşımaları ve çocuklarını yeni okullara yazdırmaları gerekiyor. Bu kadar berbat bir iş çıkartarak bu kadar fazla gelir elde etmek inanılmaz birşey, elbette bu Brian Farrell'ın ekip toplama ve yönetmedeki eksikliği bunun güzel bir yansıması oldu."

Mektubun geri kalanında ise şirketin diğer üst düzey yöneticileri ve onların yaptıkları hatalar anlatılıyor. Buna göre:

Paul Pucino, CFO: 2011 yılı kazancı 674,855 dolar. Kendisi THQ'nun başarısızlık olasılığı karşısında yedek plan veya bir güvenlik ağı kurmamaktan sorumlu.

Ian Curran, Başkan yardımcısı ve küresel dağıtım bölümü başkanı: 2011 kazancı 1,037,047 dolar. Kendisi CEO'nun ve yönetim kurulunun gerçek dışı finansal hedeflerini görüp onları bu konuda uyarma gereği duymadı.

Ed Kauffman, Hukuki ve Ticari İşler bölümü başkan yardımcısı: Kendisi lisanlı ürün kapsamında işe yaramaz anlaşmalar yapmaktan sorumlu.

Bu insanların başarısız yönetimleri sonucu onlara toplamda 4.5 milyon dolar civarında bir ödeme yapıldı. Mektubun sonunda ise yönetim kuruluna bu insanlardan kurtulmaları gerektiği ve firmanın yanlış yönetilmesine bir dur demeleri gerektiği söyleniyor.

İşte sizlere THQ hakkında şimdiye kadar yayımlanmış en büyük iddialar. Sizce gerçek mi yoksa sadece bir öfke üretimi mi?
Yorumlar 38
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 19:21
Kalan Karakter: 300 Gönder
ŞOK: THQ'nun rezilliği meydana çıktı!
İlginizi Çekebilir