Resident Evil 4 Remake inceleme: RE 4’ü ilk gördüğümde ne kadar şaşırdığımı hatırlıyorum, oyun dergilerinde gördüğümüz muhteşem grafikleri ve yüksek puanlarıyla dikkat çeken bir oyundu. Üstelik Nintendo Gamecube exclusive olarak çıkan oyun, PlayStation sahiplerini de oldukça üzmüştü. Gerçi bu durum çok uzun sürmedi ama neyse.
18 yıl önce çıkan ve serinin önceki oyunlarından tamamen farklı ve yenilikçi içeriklere sahip olan Resident Evil 4, tamamen yenilenmiş bir şekilde geri dönüyor! Aslında daha önce çeşitli güncellemeler ve VR sürümleriyle karşımıza çıkmış olan Resident Evil 4’ün baştan sona yenilenmiş sürümünde neler değişmiş, yenilenen tek şey görsellik mi, daha önce RE3 Remake ile yaşanan (Resident Evil 3 Remake inceleme) felaket kendini tekrar edecek mi, gelin birlikte inceleyelim.
Resident Evil 4 serinin en tırt hikayesine sahip oyunlarından biri. Bu kelimeyi incelemelerde çok fazla kullanmam aslında ama bu oyun için çok uygun oluyor. Raccoon City olaylarının üzerinden 6 yıl geçmiş. Leon artık acemi bir polis değil, özel eğitim alıp kendini geliştirmiş bir federal ajan. Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı tarafından kendisine verilen özel bir görev ile başkanın kızını kurtarmak için İspanya’nın kırsal kesimine doğru yola çıkıyor.
Yanımızda iki polis ile birlikte köye gidiyoruz, polisler “dur biz bakalım” diye önden gidiyor, arkalarından durumu merak ettiğimiz için biz de köye yürümeye başlıyoruz. İlk köylü bizi sükunet ile karşılıyor, umursamadan yemeğini kontrol etmek için ocağa gidiyor sonra da kafamıza demiri vurmaya karar veriyor. “Dur ne oluyor” diyene kadar köylüyü haklıyoruz, polislerden birinin alt katta öldürüldüğünü görüyoruz. Ardından başkanın kızının burada olduğunu tespit edip, meşalelerle oynamayı seven köylülerden kendimizi sakınarak köyü araştırmaya başlıyoruz.
Hikayede devrimsel bir değişiklik bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Yine de bazı yerleri elden geçirmişler ve çeşitli olaylar daha ilginç şekillerde gelişiyor. Oyun biraz da klişelerle süslenmiş hikayesini daha ayrıntılı bir şekilde bize sunuyor ve ben bundan memnunum. Resident Evil 3 Remake gibi yapıp, kafalarına göre hikayeye zorlama yeni bir yön belirlememişler. İncelemesini yazdıktan sonra oyunu bir iki kez daha oynadım da, o oyuna zamanında fazla puan vermişim ben.
Oyuna sonradan eklenen ve Ada Wong’un gözünden maceranın gizli kalan detaylarını keşfettiğimiz Seperate Ways DLC hikayesi şu an için oyunda bulunmuyor. Bunu daha sonradan ekleyeceklerini düşünüyorum, bir eksi olarak görmek isterseniz olabilir, şu an için çok büyük bir problem değil.
Orijinal Resident Evil 4 çok yenilikçi bir oyundu ve serinin eski oyunlarına göre bir sürü farklı oynanış şeklini içinde barındırıyordu. Düşmanlar asla aynı kalmıyor, ilerledikçe farklı tatktikler geliştirmeniz gerekiyordu. Dövüşürken bile ufak tefek bulmacalarla uğraşıyor, rakipleri alt etmeye çalışıyor ve bu sırada yanınızda bulunan, hayatınız pahasına korumanız gerken Ashley’yi de unutmamanız gerekiyordu. Resident Evil 4’ün yenilenmiş sürümü, oyundaki bütün yeniliklere sadık kalıp, gerekli düzenlemeleri de yaparak karşımıza çıkıyor ve bu harika bir şey.
Resident Evil 4’ü daha önce PS2 konsolunda oynamış ve önceki oyunlara göre yaşadığı değişimi görüp çok şaşırmıştım. Hayatta kalma ve gerilim öğelerini ardında bırakmış, daha fazla aksiyona yönelmiş bir oyundu. Silahlarınız ve bıçağınız ile düşmanları öldürüyor, sersemleyenlerin kafasına tekmeyi çakmak ya da “German Suplex” hareketini yapmak yoluyla sağlam darbeler indirebiliyordunuz. Bunların hepsini Remake sürümünde de yapabiliyoruz. Üstelik bu defa nişan alırken yürüyebiliyoruz! Benim gibi kontrolcü kullanırken sıkıntı yaşayanlar için harika bir haber.
Dövüş sistemine getirilen tek yenilik hareket edebilmemiz değil, başka memnuniyet verici ve oynanışı geliştiren özellikler de var. Örneğin artık düşmanların saldırılarını savuşturma ya da sektirme yeteneğimiz bulunuyor. Eskiden benzer bir şey vardı ama bu daha farklı bir sistem. Rakibin tam vuracağı anda bıçağı kullanırsanız hareketini sektiriyor ve karşı saldırı yapabiliyorsunuz. Ya da Salvador’un testeresini bıçakla durdurabiliyorsunuz, bıçağın türüne kırılma hızını oldukça arttıran bir hareket ama cana geleceğine bıçağa gelsin.
Oyunda silahların sayısı artmış durumda, bu da en efsanevi özelliklerinden biri olan “Envanter Tetrisi” mini oyununu daha fazla oynayacağınız anlamına geliyor. “Envanter Tetrisi” nedir derseniz, envanterinizdeki eşyaları düzgün şekilde sıralayıp yeni eşyaya yer açma eziyetinin neşeli adıdır. Benim gibi toplama huyu olan oyuncuların kabusuydu bu. Remake ile çeşitli yardımcı özellikler gelmiş, bunlardan biri de hızlı düzenleme tuşu. İsterseniz tek tuş ile bütün envanteri düzenleyebiliyorsunuz.
Envanter boyutlarını sevgili satıcımızdan satın alıp geliştirebiliyoruz. Çantaya takabileceğimiz küçük süsler sayesinde, oyundaki bazı eşyaların düşme oranını ya da hasarımızı etkileyen bonuslar kazanıyoruz. Çantanın kendisini de özelleştirip küçük bonuslar kazanmak mümkün. Bunları bulmak için neler yapmanız gerektiğini oyun içinde öğreniyorsunuz.
Oyunun yenilenmiş savaş sistemini çok sevdim, kumandayla oynarken gayet rahat bir biçimde ilerleyebildim. Tek eksikliğini hissettiğim şey “dodge” tuşu oldu. Oynadığım oyunlarda o kadar alışmışım ki kaçınma hareketine, düşman saldırırken eğilme tuşuna basıp göğsüme gelen topuzları ağzımın ortasına yeme huyundan vazgeçemedim. Kaçınmak için geri adım atmak gibi farklı yöntemler ve QTA tuşları var ama demek istediğim eksikliği anlamışsınızdır.
QTA dendiğinde bir anda gerilenleriniz olmuştur, ara sahnede bir şeyler atıştırdığınız için bıçağı yediğiniz çok oyun yok sonuçta. Resident Evil 4’ün lüzumsuz derecede çok kullanılan, dönemin popüler oyunlarının vazgeçilmezi QTA kısımları bu oyunda makul seviyeye çekilmiş. Artık saçma sapan anlarda tuşlara basmanız gerekmiyor. Yeniden yapımda en sevdiğim şey, eski oyundaki gereksiz gözüken her şeyi düzgün bir hale getirip yeniden yapıma yedirmiş olmaları oldu.
Oyunun zorluğu konusundan da bahsedelim. İncelemeye biraz geç başlayabildik, demoyu denediğimde zorluğun normalde bile eski oyuna göre daha zor olduğunu fark ettiğim için en kolayda bitirip farklılıkları görmeyi planladım. Bunu yapmayı kesinlikle önermiyorum. Oyun o kadar kolay hale geliyor ki anlatamam. Oyun ilgisini çekip zorda oynamak istemeyenler için müthiş bir seçenek. Asla mermi ya da sağlık sıkıntısı çekmiyorsunuz, “Kahrol boss, al sana roket!” diye tek kişilik ordu tadında geziyorsunuz. Bir açıdan eğlenceli tabi ama herkese önermem. Standart zorluk bile çok zorlamadan oynamanızı sağlayacaktır.
Zorluk demişken son olarak eski oyuncuların hatırladığı “Leon Help!” çığlığı ile ünlü Ashley bu oyunda daha oyuncu dostu hale gelmiş. Kaçırılan ve bizim korumamıza ihtiyaç duyan bir genç kız olduğu gerçeği değişmiyor ama eskisi gibi bir yerlerde ölüp son kısmı baştan oynamamızı gerektirecek kadar beceriksiz de değil. Üstelik artık canı bittiği anda ölmesi gibi bir durum yok, yere düşüyor ve onu kaldırmamız için vakit veriliyor.
Resident Evil 4 Remake PC sürümünü GeForce RTX 3070 ekran kartlı bir sistemde, hem 2K hem de 1080p çözünürlükte oynadım. 1080p çözünürlükte oynarken ortalama 100 - 110 fps aralığında sorunsuz bir şekilde ilerledim, bazı bölümlerde ortalığın kalabalık olması ya da çeşitli efektler yüzünden 80 fps gördüm ama genel olarak performansı gayet iyi. 2K çözünürlükte ise ortalama 60 fps almayı başardım, monitörüm zaten 75Hz olduğu için fazlasını da aramadım. Oyun her iki çözünürlükte de çok iyi gözüküyordu.
Karakter modellemeleri, animasyonlar ve çevre detayları müthiş gözüküyor. Çok tepki alan yağmur efekti de daha iyi hale gelmiş. Oyunun grafik ayarlarını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz ve menüde yaptığınız değişikliğin ne tür bir etki göstereceğini görmenizi sağlayan görseller var. Bu sayede değiştirdiğiniz ayar sonrası çevrenin nasıl gözükeceğini görmek için oyuna girmeniz gerekmiyor.
Oyun gayet güzel çalışıyor dedim ama hiç sorun yaşamadım diyemem. Oynadığım süre boyunca RTX 3070 ile hem 2K hem de 1080p çözünürlükte, tamamen rastgele bir şekilde göçme problemi yaşadım. Çok fazla oldu demek istemiyorum ama her oynayışımda ortalama 2 kez tekrar oyuna girmek zorunda kaldım. Eski kartımı (2060) takıp ayarları ortaya aldığımda ise bu problemi yalnızca 1 kez yaşadım. Kartımda bir problem olduğunu sanmıyorum, güncellemeler ile oyun çıktığında düzenlenecek bir problem olduğunu tahmin ediyorum.
Oyun ses ve müzik konusunda üzmüyor, yenilenmiş OST albümü gayet iyi. Atmosferi tamamlayan sesler, efektler gayet düzgün kullanılmış. Çevrede gizli bazı şeyleri yalnızca seslerinden takip ederek bulabileceğinizi düşününce, seslerin iyi kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu da anlıyorsunuz. Karakter seslendirmeleri oldukça güzel olmuş, hem Leon hem de Ashley’in İngilizce seslendirmeleri son derece iyi. Bu defa Japonca oynamadım, onu daha sonraya saklıyorum. Ada’nın RE2’deki seslendirme sanatçısı değişmiş ama karakteri etkileyecek, rahatsız edici bir değişim değil. Son olarak karakterlerin yeni görünüşlerine bayıldım. Ada’nın yeni kıyafeti bazılarımızı üzmüş olabilir ama çok güzel gözüküyor!
Bitirmeden önce değineyim, ben oyunu PC üzerinden hem klavye - mouse hem de DualSense kontrolcü ile oynadım. Normalde Xbox kontrolcülerini tercih ediyorum ama “Bakalım DualSense özellikleri PC’de var mı” diyerek bu defa değişiklik yaptım. DualSense gayet güzel çalışıyor ve titreşim özellikleri de hoş ama PlayStation demosunda tecrübe ettiğim DualSense tepkileri sadece PlayStation 5’e özel bir tecrübe olarak kalmış.
Resident Evil 4 için lafı dolandırmaya gerek yok, elimizde harika bir oyun var. Bu sürümü oynayana kadar “Ne gerek vardı, zaten elimizde oynanabilir bir oyun var. Code Veronica nerde?” gibi şeyler söylüyordum. Yarı yarıya yanıldığımı kabul ediyorum, bu oyuna gerek varmış ve harika olmuş. Hala daha Code Veronica’nın gelmesi gerektiğini, mümkünse RE2 ve bu oyun kalitesinde bir iş olması gerektiğini ısrarla söyleyeceğim.
Çıkış sırasında bazı çok küçük eksiklikler var, rastgele çökme sorunları yaşadım, keşke oyun bittikten sonra açılan yan özellikler olsaydı dedim ama hiçbiri oyunu kötü yapacak eksiklikler değil. Hikayeyi geliştiren yenilikler, bir sürü yan görev, yapılacak ekstra eylemler, toplanacak hazineler ve çok daha fazlası Resident Evil 4’te sizi bekliyor. Çoğu Resident Evil severin bildiği bir şeyi söyleyeyim, oyunu bir kez bitirince bırakmayın, oynamaya devam edin!
Resident Evil 4 PC sürümünü Steam üzerinden 887 TL fiyat etiketiyle alabilirsiniz. Yakın zamanda bir zam görmüştü ve bu fiyatıyla “Kesin alın” diye önerebilir miyim diye düşünüyorum, oyunun hayranıysanız evet, öneririm. Konsol oyuncuları ise, alışık olmadığımız şekilde, bu oyunda daha avantajlı fiyatlara sahip. Xbox Series S/X konsolunda oynamak isteyenler Microsoft Store üzerinden 658 TL fiyat etiketiyle satın alabilrken, PlayStation 4 ve 5 sürümleri 700 TL fiyat etiketiyle PlayStation Store’da satışta. Çeşitli kıyafetler ve bonuslar içeren ekstra sürümleri de bulunuyor, bunları da kontrol edebilirsiniz ama oynanışa büyük etkileri yok.