Razer Huntsman V2 modeli aslında firmanın daha önce çıkardığı bazı modellerden ortak izler taşıyan bir klavye olmuş diyebilirim. Nitekim geçtiğimiz aylarda Razer Huntsman V2 Analog modelini incelemiş ve sahip olduğu öözellikler ile ne kadar farklı bir deneyim sunduğundan bahsetmiştik.
Bir süredir kullandığım Razer Huntsman V2 modeli ise bu klavye ile hemen hemen benzer tasarım ve özelliklere sahip. Tabi en büyük farkı analog yapısının bunda kullanılmamış olması. Yani o tasarımı ve özellikleri daha klasik hatlarda seven oyuncular için alternatif bir model olarak tasarlandığını söylemek mümkün. Tabi firmanın son dönemde sık sık adını duyduğumuz HyperPooling gibi özellikleri kullanıyor fakat ben bu incelemede rakam ve terimlere odaklı kalmak yerine daha çok yaşadığım deneyime odaklanmak istiyorum. Şimdi gelin bu klavyenin özelliklerine ve kullanım deneyimine birlikte bakalım.
Razer Huntsman V2 başta da belirttiğim gibi Analog modeli ile benzer hatlara sahip. Öncelikle bildirim ışıkları yön tuşlarının üzerine konumlandırılmış. Bu sayede aslında buradaki boşluk değerlendirilerek klavyenin sağ üst kısmına medya tuşlarının konumlandırıldığını görüyoruz. Numlock tuş takımının üst kısmında ses açıp kapatma tekerleği ile birlikte üç farklı medya tuşuna daha yer verildiğini görüyoruz. Tırtıklı yapısı sayesinde bu tekerlek tok bir hissiyat veriyor ve ses açıp kısmanın yanı sıra üzerine basarak sessiz moda da geçebiliyorsunuz. Ayrıca tekerleğin etrafındaki RGB aydınlatma klavyenin geneli ile çok uyumlu bir görünüm sergiliyor. Ses seviyesine göre buradaki aydınlatmanın da değiştiğini görüyorsunuz. Ses kapalı, yani Muted durumdayken etraftaki halka tamamen kırmızıya bürünüyor. Böylelikle daha kolay bir takip sistemine yer verilmiş diyebilirim.
Tamamen arkadan aydınlatmalı RGB bir klavye olan Razer Huntsman V2 modelinde klasik olarak 16 milyon renk gamına yer verilmiş. Razer zaten bu konuda tüm modellerinde başarılı bir işe imza atıyor. Yine Razer Synapse uygulaması sayesinde tabi ki bu ışıklandırma modlarına müdahale edebiliyorsunuz. Kullanım tarzınıza ve ayarladığınız profile göre farklı ışıklandırmalar kullanmak mümkün. Yine klavye ışıklandırması hem diğer Razer aksesuarlarınızla hem de kasadaki ışıklandırmalar ile uyumlu bir şekilde çalışıyor.
Klavye Numlock tuşları ile birlikte tam bir klavye boyutuna sahip olsa da mümkün olduğunca kompakt bir şekilde tasarlanmış. Kenar boşlukları mümkün olduğunca kırpılmış ve hem bilek desteğinde hem de klavyenin kendisinde daha ufak bir görünüme kavuşması sağlanmış. Zaten Analog modeline göre tuş yapısı dışındaki en büyük farklardan birisi de bu. Analog modelinde bir şerit RGB sistemi bulunuyordu fakat bu klavyede bu tasarıma yer verilmemiş ve daha klasik bir çizgi yakalanmış diyebilirim. Tabi bileklik kısmı yumuşak bir yapıda ve mıknatıslı tasarımı sayesinde klavyeye şak diye oturuyor. Çok rahat ve bileği yormayan bir tasarımı bulunmakta ama uzun kullanımda soyulma gibi bir problem olur mu, bunu şimdiden kestirmek güç.
Örgülü bir USB kabloya sahip olan Razer Huntsman v2 modelinde firmanın ikinci nesil optik tuş takımına yer verilmiş. Milisaniyelik gecikmeleri dahi engelleyen bir yapıda olan bu tuş takımı aynı zamanda basış anındaki parazitleşmeyi önlediği için çok daha kullanışlı bir yapıya sahip. Firmanın klasik mekanik tuşlar yerine kullandığı bu yeni sistem hem oksitlenmeyi engelliyor hem de çok daha hassa bir geri bildirim almanızı sağlıyor. Yeni Analog modelinde olduğu gibi bunda da benzer bir basış hissiyatı ile karşılaşıyorsunuz. Tabi tuşlar analog olmadığı için daha doğrusal oluyor ama hassasiyet anlamında hiçbir şey kaybetmemiş diyebilirim.
Razer Huntsman v2 sadece tuş takımında değil bu geri bildirimi sahip olduğu özelliklerle de destekliyor. Normal klavyelerde 1 ms gibi bir sürede veriler sisteme iletilir. Yani sizin tuşa basmanız ve bastığınız tuşun yansımasını görmeniz arasında bu kadar süre geçiyor diyebiliriz. Fakat Huntsman v2 modelinde bu geri bildirimi sadece 0.125 ms'yede yapabiliyor.
Daha önce hatırlarsanız Razer Viper 8K inceleme içeriğimizde bunun örneğini vermiş ve 8Khz çalışan bu oyuncu faresinin neden özel olduğunu anlatmıştık. Benzer bir durum bu klavye serisinde de geçerli ve geri bildirim oranı gerçekten de standart klavyelere göre çok daha hızlı. Bu klavyeyi yarış oyunlarında ve League of Legends, Battlefield 2042 betası gibi rekabete dayalı oyunlarda denedim. Bu ms farklarını anlık olarak anlamak çok zor ama özellikle rekabete dayalı oyunları sık oynuyorsanız tek bir milisaniyenin bile ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuz demektir.
Çift vuruşlu bir tuş takımına sahip olan klavyenin malzeme kalitesi konusunda da çok detay vermeyeceğim. Zaten daha önce bir Razer oyuncu aksesuarı kullandıysanız firmanın bu konuda ne kadar özenli olduğunu da biliyorsunuzdur. Ben yıllardır Razer aksesuarları kullanıyorum ve biraz önce de dediğim gibi ben bilek desteği kısmında yaşanan soyulma problemi dışında malzeme kalitesi ve dayanıklılığı olarak hiçbir sorunla karşılaşmadım. Zaten bu modelde de kutuyu açtığınız anda bu hissiyatı fazlasıyla alıyorsunuz. Zaten özellikle tuş takımında yoğun bir malzeme kullanıldığı için zamanla solma, harflerin silinmesi gibi bir durumla da karşılaşmıyorsunuz.
Sonuç olarak Razer Huntsman V2 modeli oldukça başarılı ve Analog modeline göre daha uygun fiyatı ile öne çıkan bir klavye olmuş. Eğer bu özelliklerde bir oyuncu klavyesi arıyor ve rekabete dayalı oyunları daha çok tercih ediyorsanız Razer Huntsman V2 modeli göz atmanız gereken modellerden biri olmuş diyebilirim.
--------------------------------------------
Türkçe versiyonu var, inceleme ürünleri erken geldiği için Sample olarak ingilizce olanlar geliyor.