Razer son dönemde farklı oyuncu ihtiyaçlarına odaklanan farklı modellere odaklanmaya başladı. Firmanın son dönemde çıkarmış olduğu modelleri göz önüne aldığımızda tüm segmentlere odaklanan ürünler görüyoruz. Nitekim özellikle klavye ve mouse ikilisi konusunda hiç olduğu kadar agresif bir dönem geçiren firmanın Deathadder 2, Viper Ultimate, Viper 8K gibi modellerini de incelemiştik. Bu sefer de Basilisk serisinin yeni modeli Razer Basilisk V3 ile birlikte Razer Strider Mouse Pad modellerini inceliyoruz.
Razer Basilisk V3 modeli yukarıda saydığım modellere göre biraz daha iri diye tabir edebileceğimiz modelleri seven oyunculara odaklanıyor. Tasarım tarafında parmak desteği ile birlikte bu modeli öne çıkaran en büyük farklılık ise yeni bir RGB aydınlarma kullanıyor olması. 101 gram ağırlığı bulunan Razer Basilisk V3 modelinde ince örgülü bir kabloya yer verilmiş. Zaten bu konuda her zaman iyi bir iş çıkaran Razer yine benzer bir performans sunuyor. Tıpkı ışıklandırmasında olduğu gibi Mouse üzerinde yer alan 11 tane tuşu özelleştirebiliyor ve kendi kullanımınıza odaklanacağınız bir işleyişe imza atabiliyorsunuz.
Klasik sağ sol ve tekerlek tuşları dışında teker hassasiyetini ve DPI ayarını yapacağınız tuşlara yer verilmiş. Hazır halinde 400, 800, 1600, 3200 ve 6400 DPI ayarı arasında bu tuş sayesinde geçiş yapabiliyorsunuz. Tabi DPI ayarını Razer Synapse uygulamasından da daha ayrıntılı olarak ayarlayabiliyorsunuz. Burada Mouse DPI ayarını 100 - 26.000 gibi geniş bir yelpaze arasında değiştirmek mümkün. Ayrıca yine hazır gelen bu beş şablon üzerinde değişiklik yapmanıza da izin verilmiş. Yani Mouse üzerindeki DPI tuşuna bastığınızda hazır değerler yerine sizin belirlediğiniz ayarlar arasında geçişler yapmak mümkün.
Mouse sol tarafına baktığımızda ise genelde geri ileri olarak kullandığımız tuş takımı dışında yine baş parmağınızla basabileceğiniz kalın bir tuşa daha yer verilmiş. Mouse altında ise profil geçişlerini yapacağınız ufak bir tuşa daha yer verilmiş. Yapacağınız özelleştirmeler ile oyunlarda bu tuşları dilediğiniz gibi atayabiliyor ve kendi kullanım şeklinize göre tercihlerinizi yapabiliyorsunuz. Yani Profil 1'i Valorant, Profil 2'yi League of Legends ya da Profil 3'ü CS: Go gibi tercihinize göre bir özelleştirme yapmanız mümkün.
Burada Mouse tekerleğine kısa bir parantez açmamız gerekiyor. 3 farklı şekilde kullanabileceğiniz bu tekere bile dört farklı tuş kombinasyonu eklenmiş. Klasik sayfa kaydırma ve tıklama özelliği dışında tekerlek kısmını sağa ve sola çekerek iki farklı tuş kombinasyonu daha eklenmiş.
Ergonomi kısmında uzun süredir Viper ve Deathadder serisini kullandığım için ilk etapta biraz afalladığımı söylemeliyim. Hikaye bazlı oyunlarda bu çok sorun olmasa da rekabete dayalı oyunlarda biraz alışma süreci gerektirdi. Fakat kısa bir süre sonra Basilisk V3 modeline acayip alıştığımı söylemeliyim. Özelikle ek tuşlar ve parmak desteği sayesinde hem oyunlarda hem de günlük kullanımda ergonomik olarak çok başarılı bir kullanım sunuyor. O yüzden ufak mouse yerine bu tarz biraz daha tok bir mouse tercih ediyorsanız muhtemelen alışma süreci yaşamadan çok dahat bir kullanıma kavuşacaksınız demektir.
Firmanın diğer modellerinde kullandığı birçok özelliği içerisinde barındıran Basilisk V3 modeli bu özellikler sayesinde yumuşak bir kullanım sunuyor. Örneğin klasik tuşlara baktığımızda Gen 2 switchlerini kullandığını ve bu tuşların sıfır gecikme ile 70 milyon tıklamaya dayanıklı olduğunu görüyoruz. Yine aynı şekilde kullanılan sensörler sayesinde piksel hassaslığı konusunda da iddialı bir model var karşımızda.
Biraz da bu model ile kullandığım Razer Strider mouse pad modelinden bahsedelim. Bir süredir daha sert bir yüzeye sahip olan Razer Acari modelini kullanıyordum. Bu modeli de ilk açtığımda böyle elim sürterken biraz gıcıklanma oldu. Fakat bir süre sonra bu hissiyata doğal olarak alışıyorsunuz. Acari modelini de çok beğenmiştim ama ben genel olarak sert yüzey yerine daha yumuşak Mouse Pad'leri sevdiğim için bunu bir tık daha fazla beğendiğimi söyleyebilirim.
3mm kalınlık ve kaydırmayı engelleyen alt tasarıma sahip olan bu modelin aynı zamanda kırılma ve suya dayanıklılığı da bulunuyor. Mouse Pad tarafındaki en büyük eksik ise bu modelin kalibrasyon kısmında yer almaması. Muhtemelen ilerleyen dönemlerde bir güncelleme ile Razer Synapse uygulamasına eklenecektir diye düşünüyorum. Eğer yumuşak modelleri seviyorsanız Razer Basilisk V3 ya da kullanacağınız farklı bir model ile iyi bir ikili oluşturacaklarını söyleyebilirim.