Gün geçtikçe birçok yeni oyunla karşılaşıyoruz; FPS, RPG, MMORPG, Spor veya dövüş türlerinde. Tabii ki her oyunun farklı zorluk seviyeleri, senaryo akışları ve kazanılması için belirlediği ödülleri var. Dolayısıyla bir oyunu oynadığımızda amaçlarımız bellidir değil mi; başarılı olmak ve eğlenmek. Özellikle online arenalarda oluşan rekabet ruhu, bize çoğu kez işi gücü, eşi dostu, akrabayı unutturabiliyor...
Peki ya karşınızdaki, hile yapıyorsa? Daha da kötüsü ya siz, tek kişilik senaryo modunda hile yapıyorsanız? En kötüsü ise, ya bir bölümü veya boss'u geçmek için başka bir arkadaşınıza şike teklif edip, sonrasında "bakın ben nasıl da geçtim hihöhaha" diye diğer arkadaşlarınıza hava atıyorsanız? Lütfen! Oyunculuk, ciddi bir müessessedir. Hadi güzel güzel oyun oynarken, neler yapmamamız gerektiğine kısaca göz atalım.
11. Hileye yol açan ilk unsur, konsolları açılabilen oyunlardır
Eğer bir oyunda zorlanıyorsanız ve devamlı aynı şeyleri tekrar etmek zorunda kalıyorsanız, bu sizin için can sıkıcıdır. "Bir an evvel şu bölümden/yaratıktan kurtulsam da sonraki aşamaya geçsem" diye içinizden geçirirsiniz. O esnada eliniz bir anda " tuşuna kayarsa ve iş bu ya bir de "konsol ekranı" açılırsa, şeytana uyabilirsiniz! "Noclip, God Mode, Give All, Give Ammo" gibi hile kodları, oyun dünyasında fazlasıyla eski ve popülerdir. Dolayısıyla birçok oyuncu tarafından da bilinir. Her ne kadar "ben hile yapmam" denilse de, herkesin yolu en azından bir kez buralara düşer.
22. Kopya oyun oynanan server'ların büyük bir kısmı şikeci kaynar
Multiplayer oyun oynamak, eskiye nazaran daha kolaylaştı mı, yoksa daha mı zorlaştı bilemedim açıkçası. Tamam, bağlantı hızları yükseldi, gösterilen online destek gelişti, açılan server'lar daha fazla, ama ama ama... Tüm bunların güzelliğini ortadan kaldıran bir gerçek var; hile yapan oyuncu faktörü! Genellikle sağlıklı bir multiplayer deneyim için orijinal oyuna sahip olmanız gerekir. Böylelikle oyunun resmi sunucularında güvenle gezinebilirsiniz, ha tabii ki aksaklıklar olabilir, ancak bunlar kısa sürede düzeltilebilir de. Ancak kopya oyun oynuyorsanız, karşınızdaki oyuncuların da sizden olduğunun, hiç bir güvenlik önleminin olmadığının ve dolayısıyla çok rahatlıkla hile yapılabildiğinin de farkındasınızdır.
33. Trainer programlarının, oyunculara teşvik primi veren yapımcılardan bir farkı yoktur
Fena sıkıştınız. Ne bulmacayı çözebiliyorsunuz, ne karşıya atlayabiliyorsunuz, ne de düşmanınızı öldürebiliyorsunuz? O da ne? Mermi de bitti, üstelik etrafta sağlık paketi de yok. Bazı oyunlar bu tip konularda acımasız olup, oyuncuları zora zorlamayı tercih ediyor. Bu gibi durumlarda trainer programları da "ben şifre yazmak istiyorum" diye yanlış yola sapan oyunculara yol gösteriyor. Tabii ki yine aynı derecede yanlış olarak! Üçüncü parti programı arkada açın, elde etmek istediğiniz özellikleri bir bir tikleyin ve oyuna geri dönerek, hiç bir zevk almayın! Evet, bunları kolaylıkla yapabilecekseniz, ama o zaman ne anlamı kaldı oyun oynamanın?
44. Ücretsiz Online Oyunların büyük kısmı, genellikle şifreci oyuncuların uğrak mekanlarıdır
"Yahu bedavası varken, neden aylık ücret verip de abone olayım ki?" Evet, bu da bir düşünce biçimidir. Ama ücretsiz oyunların getirebileceği tehlikelerden pek de haberinin olmadığını göstergesidir bu. Üçüncü parti program kullanımı, çeşitli hile ve hack uygulamaları, karakter çalınması ve benzeri gibi durumlar, yıllardır birçok ücretsiz online oyunda kullanıcıların başına geliyor.
55. Internet üzerinden oynadığınız futbol, sadece futbol olmayabilir
Tek başınıza oynadınız iyisiniz. Arkadaşlarınızla aynı konsolda oynadınız yine iyisiniz. E bir de online deneyeyim dediniz, baktınız yine iyisiniz. Dur biraz daha geliştireyim kendimi dediniz, ama bir de baktınız ki, ne gol atabiliyorsunuz, ne de çalım... O da ne? Yoksa karşı tarafta şike yapan birileri mi var? "Top kesinlikle kaleye girmesin, futbolculara çalım atamasın, verdiği pasların büyük kısmı isabetsiz olsun..." Evet, bunlar da yapılabilir hileler arasında ve inanın oluyor...
66. Oyunlarda hak etmediğiniz eşyalara, karakterlere sahip olmak
Diyelim online oyun oynuyorsunuz. Güzel bir kılıç gördünüz ve ona sahip olmak istiyorsunuz. Ancak böyle bir imkanınız yok. Oyundaki kurallar gereği, istenileni yapmadığınız sürece o kılıcı alamıyorsunuz mesela. Ama gelip de başka bir oyuncu, elindeki kılıcı size belli bir ücret karşılığında satsa? Evet, bu ve benzeri eşyalara oyun dışında para karşılığında sahip olunabiliyor. Eh bunun da şike yapmaktan bir farkı yok gibi sayın seyirciler.
77. Eskiden atariler vardı, ama eskiden hile de vardı
Sega Masters, Gameboy veya Super Nintendo... Hepsinde de hile yapılabiliyor üstelik. Günümüzde birkaç kodla, ufak programcıklarla yapılabiliyor hileler, ama eskilerde hile yapmak için bile ekstra aparat satın almak gerekiyordu. Önce bu aparatı kaset taktığımız yere takar, sonra da kaseti aparatın üzerine takardık, yani takılıyordu. Sonrasında da ister Mario'yu göklere kadar zıplatın, ister Sonic'i ölümsüz yapın, ister Bomberman'da sınırsız cana sahip olun! Vay be...