Oyun oynamak, hele ki yeni çıkan oyunları oynamak ülkemizde uzun bir süredir lüks. Hem katma değer anlamında hem de özel tüketim vergisine tabi olmasıyla oyun fiyatları aslında her zaman ülkemizde yüksek olmuştur. Son aylardaki döviz artışı ise oyun fiyatlarını bildiğiniz gibi iyice yukarılara çıkardı. İşte bu fiyat artışının son kurbanları God of War ve Detroit Become Human oldu.
Geçtiğimiz dönemlerde indirime giderek 149 TL'ye düşen God of War ve 119 TL'ye kadar düşen Detroit Become Human'ın fiyatlarına zam geldi. İndirimli fiyatlarından sonra 299 TL olan standart fiyatına dönen her iki oyunun fiyatı da arttırıldı. Tıpkı Spider-Man'de olduğu gibi God of War ve Detroit Become Human'ın fiyatları da 469 TL'ye yükseldi.
Öte yandan PSN fiyatlarında bu artış yaşansa da kutulu versiyonlarda hala büyük bir değişim söz konusu. Örneğin PSN'de 469 TL olan God of War, Teknosa'da 359 TL, Hepsiburada gibi sitelerde ise 199 TL'ye kadar bulunabiliyor. Hepsi Sony mağazasında ise oyunun fiyatı 249 TL olarak gözükmekte.
Açıkçası genel duruma baktığımızda oyun fiyatlarında an itibari ile büyük bir kaos söz konusu olduğunu düşünüyorum. Çok farklı fiyatlandırmalar, fiyat artışları, büyük indirimler derken tüketicinin, yani oyuncuların kafası da doğal olarak iyice karışmış durumda. Yine de gidişata bakacak olursak, oyun fiyatlarının bu seviyelere kadar yükselerek (400 TL - 500 TL) standart hale geleceğini de tahmin etmek zor değil. Buradaki en büyük çıkmaz ise ülkeye özel fiyatlandırma yapılamaması. Çıkmaz diyorum çünkü bu şekilde fiyat düşüşlerinde farklı bir çıkmaz yaşanıyor ve bu durum FIFA 19 örneğini akıllara getiriyor. FIFA 19'un fiyatı yapılan bir hata sonucu 209 TL'ye düştüğünde Reddit'te başlıklar açılmış ve birçok oyuncu bu sayede oyunu 59 Euro yerine 28 Euro'ya almıştı.
Bu noktada en azından kısa vadede bu durum devam edecekmiş gibi duruyor. Fakat uzun vadede, oyun olgusunun ve oyunculuğun devam edebilmesi için bir önlem almak şart. Sonuçta bu ürünler dışarıdan geliyor, bu dalgalanmalardan dolayı nasıl olacağını, nasıl bir bürokrasinden geçilmesi gerektiğini bilemiyorum ama hem devlet hem de yetkililer nezdinde olayın en azından bir standarta bağlanması gerektiğini düşünüyorum.
Olay gördüğünüz gibi baya karışık, toparlamak gerekirse bazı firmalar, bazı oyunlarda fiyatlarını hala düşük seviyelerde tutabilse de Call of Duty: Black Ops 4, Devil May Cry 5 ve Resident Evil 2 Remake gibi oyunların fiyatından dolayı, AAA dediğimiz oyunlarda gidişatın nasıl olacağını net bir şekilde görebiliyoruz.
Bunun yanı sıra Kingdom Hearts 3 gibi bazı önemli oyunların fiyatları ise hala 209 TL olarak gözüküyor. Yani bir oyunu çıktığı gibi oynamak istiyorsanız ve kalitesinden eminseniz ön sipariş için bu tarz oyunların takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan asıl tavsiyem ise oyunları en azından bütçeniz uygun değilse çıktığı gibi oynamaktansa, indirim dönemlerini beklemek ya da biraz daha geç oynamanız yönünde.