OPPO Enco Air inceleme: Oppo markası telefon modellerinde olduğu gibi kulaklık modellerinde de farklı segmentler ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Enco serisi ile hem normal hem de kulak içi süngerli modeller çıkartan firma kulaklık yelpazesini de bir hayli genişletmiş durumda.
Daha önce Oppo Enco W51 ve W31 modellerinin incelemesi ile karşınızda olmuştuk. Öncelikle hala W51 modelini kullanan birisi olarak hem ergonomi hem de ses kalitesi konusunda kulaklıktan oldukça memnun olduğumu belirtmem gerekiyor. İki haftadır ise W51'i bırakarak test için gelen OPPO Enco Air modelini kullanmaya başladım. Bu içeriğimizde de hem kullanım deneyimlerimden hem de kulaklığın genel özelliklerinden bahsedeceğim.
Öncelikle kulaklığın kutu içeriğine baktığımızda kullanım kılavuzu dışında şarj kablosuna yer verildiğini görüyoruz. Diğer modellerde olduğu gibi kulaklık için Tip C kablosu kullanılmış. Tasarım tarafına geçtiğimizde hem kulaklıklar hem de şarj kutusu için sade ve şık bir tasarım kullanılmış. Oval yapısı ve genel hatları ile şık bir kulaklık modeli var karşımızda. Eşleştirme tarafında hem Android hem de iOS telefonla kullandım. Ve ikisinde de herhangi bir aksaklık yaşamadığımı belirtmem gerekiyor.
Tasarım konusunda eleştireceğim tek nokta ise biraz da kişisel tercihlerde yatıyor. Ben bu tarz kulaklıklarda genelde Enco W51 modelinde olduğu gibi kulak içi süngere sahip olan modelleri daha çok tercih ediyorum. Bu tarz kulaklıklar nedense hep kulağımdan düşecekmiş gibi geliyor. Yani sizin tercihiniz bu yönde ise ona göre almadan önce düşünmeniz lazım. Tabi yeri gelmişken herhangi bir düşme durumu söz konusu değil. Ergonomik yapısından dolayı kulağınıza oturuyorlar.
OPPO Enco Air modeli şarj kutusu ile birlikte 24 saatlik bir batarya ömrüne sahip. Şarj konusunda en büyük avantajı ise 10 dakikalık şarj ile yaklaşık 7-8 saatlik bir oynatma süresine sahip olması. Açıkçası 15 dakika kadar şarj ettiğimde kulaklığı yaklaşık 4-5 gün boyunca aktif olarak kullandım. Bu da kağıt üzerindeki rakamları doğru bir şekilde yansıttığı anlamına geliyor diyebiliriz.
12 mm'lik sürücülere sahip olan OPPO Enco Air modeli Bluetooth 5.2 bağlantısını da destekliyor. Bu bağlantı desteği sayesinde kulaklık ve telefon arasındaki bağlanma hızı oldukça yüksek tutulmuş. Kapağı açıp kulaklığı çıkardığınız gibi bağlanıyor ve kullandığım süre zarfında herhangi bir kesilme problemiyle de karşılaşmadım. Ayrıca yine Bluetooth 5.2 bağlantısı sayesinde 10 metreye kadar bağlantı sağlanabiliyor. IPX4 sertifikası sayesinde su sıçramalarına ve toza karşı dayanıklı olan kulaklığın ağırlığı ise sadece 40 gram olarak tutulmuş. Telefon görüşmelerinde DNN gürültü engelleme özelliği sayesinde net konuşmalar yapmak mümkün. İçerisinde yer alan çift mikrofon yapısı sayesinde daha net konuşmalar yapabiliyorsunuz. Hatta bu konuda o kadar güzel bir ses susunuyor ki kulaklık ile amatör şekilde ses kayıtları almanın da mümkün olduğunu söyleyebilirim.
Ses kalitesi konusunda ise temiz ve net bir kullanım sunuyor. Tabi bu tür kulaklıklarda gördüğümüz dokunmatik özellikler bu modelde de mevcut. Bir sonraki şarkıya geçebiliyor, gelen çağrıları yanıtlayabiliyor ya da basılı tuttuğunuzda ses açma yükseltme işlevlerini yerine getirebiliyorsunuz. Yine aynı şekilde asistan iletişimini de kulaklık üzerinden sağlamak mümkün kılınmış.
Sonuç olarak Oppo Enco Air modeli bu segmentteki kulaklıklarda beklediğimiz hemen hemen tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor. Kablosuz şarj gibi özelliklere de sahip olsaymış bu segmentte öne çıkabilecek özelliklere sahip olduğunu söyleyebilirdim. Ben silikon başlıklı kulaklıkları tercih ettiğim için Enco W51 modeline geri döndüm ama eğer bu tarz kulaklıkları tercih ediyorsanız göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.