Nintendo Playstation prototipi 300.000 dolara satıldı

Kağan Depboylu 7.03.2020 - 15:07
Sony'nin ilk konsolu olan, “Nintendo Sony” ve “Nintendo PlayStation” gibi isimlerle bilinen Play Station prototipi, 300.000 dolara satıldı.

Super Nintendo’nun CD sürücülü bir versiyonunu oluşturmak adına, Nintendo ve Sony’nin ortak girişimi ile yapılan Play Station prototipi , 300.000 dolara satıldı. Açık arttırmanın gerçekleştiği sitede, konsol için verilen teklif 420.000 dolara kadar yükselmişti. Daha sonra bu teklifin geri çekilmesiyle, en yüksek teklif 360.000 dolara düşmüştü. Açık arttırma sitesinde Premium üyeliğe sahip olan bir kullanıcı, üyeliğinin getirdiği avantajla 300.000 dolar ödeyerek konsolun yeni sahibi oldu.

PlayStation prototipi 300.000 dolara satıldı

Play Station prototipi için başlatılan ve yaklaşık 1 aydır devam eden açık arttırma, dün gece itibari ile sona erdi. Açık arttırmaya, internet sitesi üzerinden ve telefonla pek çok alıcı dahil oldu. Play Station prototipinin yeni sahibi ise kimliğini gizli tutmayı tercih etti.  Konsol, halka açık şekilde satışı gerçekleştirilen video oyun cihazları içinde, şimdiye kadarki en pahalı ürün olma özelliğini taşıyor.  

Play Station prototipine uzun zaman boyunca bir efsane veya şaka gözüyle bakılmış, konsola dair kesin bir kanıta rastlanılamamıştı. Hakkında birçok dedikodunun dolaştığı konsol, ilk kez 2015 yılında Reddit’te ortaya çıkmıştı. Konsolun sahipleri ise ellerindeki konsolun, zamanında üretilmiş olan 200 adet prototipten geriye kalan tek konsol olduğu açıklamasında bulunmuştu. Play Station prototipi sahiplerinin bu konsolu bulma hikayeleri de oldukça ilginç. Söylenene göre konsol sahipleri, Play Station’ı bir alım-satım işlemi sonrasında şans eseri bulmuş.

Nintendo Playstation prototipi 300.000 dolara satıldı

Daha sonra, bu alım-satım işlemine konu olan evin, Sony Computer Entertainment’ın eski başkanı olan Olaf Olafsson’a ait olduğu ortaya çıkmış. Konsolun mevcut değerinin farkında olmayan Terry Diebold, konsolu 75 dolara satın aldığı tüm eşyalarla beraber, 2015’e kadar tavan arasında saklamış. Terry’nin oğlunun durumu fark etmesiyle birlikte durumu Reddit’te paylaşan aile, sonraki süreçte cihazı da yanlarına alarak pek çok fuara katılmış. Bu vesileyle konsolu dünyaya tanıtma şansına sahip olan aileye, sonraki süreçte cihaz için pek çok teklif yağmış. Terry’nin Kotaku’ya verdiği röportaja göre bir koleksiyoner, Play Station prototipi için 1,2 milyon dolar teklifte bulunmuş ancak Terry bu teklifi geri çevirmiş. 1,2 milyonluk teklifi zamanında geri çeviren Terry, şu an bu hamlesi için oldukça pişman olsa gerek…

Sony’nin ilk oyun konsolu olan bu prototip, Sony ve Nintendo’nun ortak çalışması ile oluşturulmuş. Esasında bir PlayStation prototipi olan bu konsol, “Nintendo Sony”, “Play Station Nintendo” ve “SNES CD-Rom” gibi isimlerle de biliniyor. İki firma kartuşsuz, CD sürücüye sahip bir SNES oluşturmak isteğiyle bir araya gelmiş ancak yaşanan lisans anlaşmazlıkları nedeni ile proje tamamlanamamış. Daha sonra ne yazık ki bir daha bir araya gelemeyen bu iki firma, sonraki süreçte kendi konsollarını üretmeye yönelmiş. Nintendo, N64 konsoluna odaklanırken Sony, PlayStation için çalışmalara başlamış.

Şu an bildiğimiz “PlayStation” markasını “Play Station” şeklinde göremememizin nedeni de iki firma arasında meydana gelen bu lisans sıkıntısı. Yaşanan bu sıkıntılardan sonra "Play Station" şeklinde yazılması planlanan markada, küçük bir isim değişikliğine gidilmiş. Böyle bir maziye sahip olması, Play Station prototipini belki de gelmiş geçmiş en nadide konsol yapıyor.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 07:16
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.03.2020 07:28
Bundan tr de birinde vardı hatta 5 bin gibi Bi fiyata satıyordu geçen sene görmüştüm
MK Okuru
MK Okuru 9.03.2020 00:21
O PSX di hocam japonya ya özel üretilmiş bir cihazdı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.03.2020 00:57
Cloud 10 yıl sonra piyasaya hakim olduğunda

en az 3 milyon dolar edecek

Bir dönemin en nadide örneği olduğu için
Kalan Karakter: 300 Gönder
Nintendo Playstation prototipi 300.000 dolara satıldı
İlginizi Çekebilir