MSI Trident 3 incelemesi ile karşınızdayız. Konsolların yaygınlaşması ve kompakt yapıları olması sebebiyle TV’lerimizin etrafına rahatlıkla koyabiliyoruz. Ayrıca genel bilgisayar kasalarına göre daha ufak yapıda olmalarından dolayı, daha taşınabilir oluyorlar. Günümüzde de her alanda kullanılan ürünün hayatı kolaylaştırması ve rahatlatması temel alındığında konsollar oyun ve eğlence odağında bilgisayarlara göre bir adım öne çıkıyorlar. Bu nedenle de, MSI gibi markalar konsol boyutlarında olup, konsollara göre çok daha güçlü bilgisayarları üreterek PC yarışında ön plana çıkmayı hedefliyorlar. İşte bugün de konsol boyutlarında olan MSI Trident 3 inceleme masamıza konuk oldu. Teknik özelliklerine, tasarımına ve performansına yakından bakacağız.
Teknik Özellikler
Piyasada farklı farklı pek çok MSI Trident 3 hali hazırda bulunuyor. Bu ürünlerin bazılarında 6. Nesil, bazılarında 7. Nesil ve bazılarında da 8. Nesil işlemciler bulunuyor. Hatta bazılarında 256 GB SSD bulunurken bazılarında 128 GB bulunuyor. Bu nedenlerden ötürü, sistemimizin her parçasını tek tek sizlerle paylaşacağız.
Intel’in 8. Nesil, 6 çekirdekli 8700 işlemcisinden güç alan MSI Trident 3, hız aşırtma tutkunlarını pek umursamamış. Bunun nedeni de Intel işlemcilerde K ibaresi olmayan modellerin çarpan kilidinin kapalı olması. Yani işlemci anlamında herhangi bir hız aşırtma gündeme gelemiyor.
Ekran kartı tarafında NVIDIA’nın RTX’lerden önceki serisinden 6 GB’lık GTX 1060’a yer verilmiş. İşlemciye göre biraz düşük bir ekran kartı olduğunu belirtebiliriz. Oyun ve teknolojiyi takip eden kişilerin; oyun bilgisayarlarında performansa etki eden en büyük unsurun ekran kartı olduğunu bilmesi gerekir. GTX 1060’ın full HD’de tüm oyunları rahatlıkla kaldırabileceğini belirtelim, fakat i7 8700 gibi bir işlemcinin yanında biraz sönük kalmış.
Depolama birimlerinde ise bir adet 128 GB’lık Intel marka NVMe destekli M.2 SSD ile 1 TB’lık 7200 RPM hızında harddisk bulunuyor. Ağır açılan, yüklü program ve oyunlarınızın bir kısmını SSD’ye atabilirsiniz. Kalanı normal depolama biriminde durabilir. Depolamadan bahsetmişken, 16 GB RAM’e sahip olduğunu da vurgulayalım. Bu bellekler DDR4 olmasının yanında 2133 MHz frekansında çalışıyor.
Tasarım
İncelememizin en başında da belirttiğimiz üzere MSI Trident 3, adeta yeni nesil bir konsol havasında duruyor. İster yatay, ister dikey şekilde konumlandırabiliyorsunuz ve kutusunun içerisinden de dikey şekilde konumlandırabilmek için aparatı çıkıyor. Dikdörtgenimsi bir yapıya sahip olduğunu da belirtelim. Cihazın ön tarafında kulaklık, mikrofon, USB Type C, iki adet USB Type A 3.1 ve bir adet de VR Link için HDMI girişi bulunuyor. Arka yüzünde ise 3 adet ses bağlantısı, Ethernet, beş adet USB, HDMI ve VR Link bağlantıları yer alıyor. Ekran kartında ise GTX 1060’tan alışık olduğumuz 2 adet HDMI, 2 adet DP ve bir adet DVI bağlantısı yer alıyor.
Performans Testleri
SSD, işlemci ve ekran kartı için çeşitli testler yaptık. Ekran kartını yoran, yani oyun testlerimizi Full HD ve 2K çözünürlükte yaptığımızı şimdiden belirtelim. Bunun yanında kenar yumuşatmayı oyun içerisinden değil, NVIDIA Denetim Masası üzerinden açtık. NVIDIA’nın kendi geliştirdiği teknolojik yazılımlar, oyunlarda daha yüksek performans verip en iyi görsel kaliteye ulaşmasını sağlıyor. Zaten bu tarz bilgileri bilgisayar oyuncusu olan ve NVIDIA ekran kartı kullanan çoğu kişi bilecektir. İşlemci konusunda CineBench R15, SSD için Crystal Disk Mark ve AS SSD Benchmark, ekran kartı testlerinde de PUBG, Rainbow Six ve 3dMark’ı kullandık.
CineBench R15
Uzun yıllardan beri işlemci testlerinde kullanılan CineBench R15’de tek çekirdekte 186, çok çekirdekte 1283 puan alabildi. OpenGL üzerinden ekran kartını da zorlayan testte 129.96 FPS vermeyi başardı.
Crystal Disk Mark
Sıralı okumada 772.9, sıralı yazmada 385.9 puan almayı başardı. Fakat günlük kullanımda esas önemli olan değeri gösteren 4K testinde okumada 31.90, yazmada 109.8 puan alabildi. Bu rakamların ortalamanın altında olduğunu belirtebiliriz. Çünkü NVMe destekli olan Samsung ve Corsair gibi SSD’ler çok daha yüksek hızlara ulaşabiliyorlar.
AS SSD Benchmark
Yine bir SSD testiyle devam ediyoruz. MSI Trident 3’ün içerisinde bulunan SSD, AS SSD Benchmark testinde ortalama okuma puanında 235, ortalama yazma puanında ise 441 almayı başardı. Tüm sonuçların ortalamasında ise 789’a ulaşabildi.
PUBG
Son dönemlerin en popüler oyunlarından biri olan PUBG’de, 2K çözünürlükte ortalama 40-45 FPS’de sıkıntısız bir şekilde oynayabildik. Tabi oyunun optimizasyonuyla alakalı olarak arada FPS düşüşleri oldu. Ekran kartımız tam güçle çalışırken ortalama 74 derecede çalıştı. Full HD’de ise GTX 1060 aynı güçte ve aynı sıcaklıkta çalışırken, 60-70 FPS arasında performans gösterdi.
Rainbow Six
Son dönemlerin bir başka popüler oyunu Rainbow Six Siege’de 2K çözünürlükte ortalama 42 FPS alırken, GTX 1060 73 derecede tam güçle çalıştı. Full HD’de ise ortalama 70 FPS ile rahat bir oyun deneyimi sundu.
3dMark
Bilgisayar incelemelerinin olmazsa olmazlarından 3DMark sonuçlarına bakalım. Full HD çnzünürlük olan Fire Strike testinde; grafik skorunda 12426, fizikte 18628, kombinede 4640 ve ortalamada da 11115 puan almayı başardı. Fire Strike Extreme yani 2K çözünürlükte grafik testinde 5905, fizikte 18567, kombinede 2610 ve ortalama da 5766 puan almayı başardı.
Özet
Taşınabilirlik ve boyut önemseyenler için gerçekten çok güzel tasarlanmış bir bilgisayar olduğunu belirtelim. 12.000 ile 15.000 lira arasında fiyat etiketine sahip olan MSI trident 3, Full HD oyunculuk için konsollara taş çıkartacak bir sistem.
Tamam reklam alıyorsunuz da abartmayalım.
Tamam reklam alıyorsunuz da abartmayalım.