Huawei, Matebook yelpazesini genişletmeye ve her yeni modelde bu seriye yeni özellikler ve farklılıklar eklemeye devam ediyor. Daha önce Matebook E incelemesinde ne kadar farklı bir kullanıma imza atıldığına ve Matebook 16 incelemesinde de büyük ve iddialı olan bir modele değinmiştik. Bu sefer konuğumuz ise yeni Intel işlemcisi ile güçlü olmasının yanı sıra özellikle dokunmatik ekranı ile kullanım tarafında da büyük kolaylık sağlayan Matebook 16S modeli. Gelin bu içeriğimizde bu modelin genel özelliklerine, performansına ve tabi ki kullanıcı deneyimine göz atalım.
Öncelikle cihazın tasarımına baktığımızda aslında Matebook 16 modeline oldukça benzer bir yapıda olduğunu görüyoruz. Sade ve şık bir görünüm 3:2 oranı ile birlikte kompakt bir tasarımda birleştirilmiş. Metal bir alışım kullanılan bu model adından da anlaşılabileceği gibi 16 inçlik bir ekrana sahip.
Ekran kapağını kaldırdığınız anda aslında bu çerçeve yapısı dikkatinizi çekiyor. Bu ekranda İnce bir çerçeve ile %90 ekran kasa oranı sağlanmış. Ekranda panel olarak IPS panel kullanılmış ve diğer modellerde olduğu gibi kullandığım süre boyunca ekran kalitesinden oldukça memnun kaldım. Oldukça ince bir çerçeve yapısı kullanılan Matebook 16S modelinde ayrıca klavyenin sağ ve sol tarafına yerleştirilen 2W çift hoparlör sistemini de görüyorsunuz. Tabi artık alışılmış olan parmak izi güç düğmesi de hemen sağ üst köşeye yerleştirilmiş.
Ekranı hemen es geçmeyelim tabi ki. Dokunmatik özelliğine sahip olması cihazı kullanım tarafında inanılmaz bir yapıya sokuyor. Hem günlük kullanımda hem de özel programlarda anlık müdahaleler çalışma hızınızı da arttırıyor. Tabi matebook E gibi bir yapıda olmadığı için kalem kullanımı için çok spesifik değil ama dokunmatik ekran kullanım tarafına büyük bir avantaj sağlamış diyebiliriz. Bu güzel ekranda eleştirebileceğimiz iki nokta bulunuyor. Birincisi nit değeri yüksek ışık kaynaklarında yansıma yapabilecek seviyede. Diğeri ise 60 Hz yerine belki 90 Hz tercih edilebilirmiş.
Çiklet klavye yazarken gayet rahat bir performans sunuyor. Arkadan aydınlatma ve 1.5 mm mesafe bulunan klavye tuşlarının bu aralık mesafesi yazmayı da kolaylaştırmış. Klavyenin test ettiğimiz sürümde Türkçe olmadığını da belirtmem gerek. Touch Pad kısmı Share özelliğinin de kullanımı göz önüne alınarak oldukça geniş tutulmuş. Eskiden sağ tarafta yer alan bu özellik son modellerde artık bu kısma kaydırılmış ve daha da genişletilmiş durumda. Bu sayede telefondan dosya aktarımı yapacağınız zaman çok daha hızlı ve zahmetsiz bir kullanım ile karşılaşıyorsunuz.
Touchpad kısmının hemen alt tarafında ise ikili bir mikrofon sistemine yer verilmiş. Yapay zeka ile gürültü engelleme özelliği sunan bu mikrofonlar aşırı gürültülü bir ortamda değilseniz işinizi fazlasıyla görüyorlar. Yeri gelmişken çerçeveye yerleştirilen kameradan da bahsedelim.
Huawei artık klavyeye gizlenen kamera uygulamasından tamamen vazgeçmeye başladı. Açı kaynaklı problemlerin baş gösterdiği bu durum artık yeni modellerde tamamen çözülmüş durumda. 1080P olan bu kamera sanal arka plan desteğinin yanı sıra sizi takip etme özelliğini de beraberinde getiriyor. Yani iş ya da okul gereği çok fazla toplantı, görüntülü görüşme yapıyorsanız sizi fazlasıyla memnun edecek bir model olduğunu söyleyebilirim.
Klasik ekranlar genelde 16:9 boyutlandırması ile karşımıza çıkıyor. Huawei modellerinde ise bu da dahil olmak üzere 3:2 boyutlandırma görmeye başladık. Bu cihazı daha kompakt bir yapıya soktuğu gibi alışılmış çizgiden de uzaklaşmasını sağlamış. Cihazın albenisini arttırıyor ve 2520 x 1680 çözünürlük ile birlikte aslında çok daha net ve doygun bir görüntüyle karşılaşmanızı sağlıyor.
Ayrıca web sitelerinde genelde 4:3 ve 3:2 boyutlandırma olduğu için çok daha rahat bir dolaşım da sağlıyor. Yüksek çözünürlük ve daha yüksek ekranı ile Premier ya da Photoshop gibi gibi video uygulamalarında da daha fazla alana sahip oluyorsunuz. 17.8 mm yükseklik, 351 mm genişliğe ve 254.9 mm kalınlığa sahip olan Matebook 16S, 1.99 kg ağırlığı ile taşınabilir bir model. Yapısı itibari ile sırt çantanıza kolaylıkla sığıyor. Bu da onu hem iş hem de okul için avantajlı bir hale sokmuş. Büyük ekranı ve güçlü yapısına rağmen ergonomik açıdan kolay bir kullanım sağlanmış.
Giriş çıkış ünitelerine baktığımızda sol tarafta iki adet Tip C portu ile birlikte 3.5 mm'lik ses jakı ve HDMI portuna yer verildiğini görüyoruz. Bu portlar veri, şarj ve display port desteğine sahipken bir tanesinde aynı zamanda Thunderbolt 4 desteğine de yer verilmiş. Sağ tarafa baktığımızda ise iki adet USB 3.2 Gen 1 girişi görüyoruz.
Matebook 16S modelinin bir diğer güçlü yönü ise Intel Alder Lake işlemcisi olmuş. Bu model gücünü Intel 12.Nesil Core i7 12700H modelinden alıyor. 16 GB'lık bellek ve 1 TB NVMe PCIe SSD modeli ile günlük kullanımınız için fazlasıyla yeterli bir performansa sahip.
Intel'in bu mobil sürüm için ürettiği H işlemcisinin bu sürümü 6 performans ve 8 yardımcı çekirdek ile gayet stabil bir kullanım sunuyor. Photoshop ve Premiere gibi programları çok akıcı bir şekilde kullanıyorsunuz. 4-5 katmanlı projelerle bile çalıştığımda banamasının demedi ve 1080P çözünürlükte 20 bitrate değerindeki 10 dakkalık bir videoyu sadece 3 dakikada işlediğini de belirtmem gerekiyor. Önceki sürümlere göre neredeyse %25 oranında bir performans artışı sağlanmış.
12700H modeli performans olarak dediğim gibi farkını hissettiriyor. 45W güç değerine sahip olan bu işlemcinin pil performansına yükü de gayet iyi. İşlemci i5 modeline göre fark edilir bir kullanım sunuyor. i9 ile arasında zaten 300 Mhz saat hızı farkı bulunuyor ki bu tarz iş ve okul odaklı bilgisayarlar için çok büyük bir fark olmadığını söylemek mümkün.
İşlemci bilgisayar boştayken 1.4 Ghz hızında çalışsa da performans gerektiren anlarda 2.3GHz'lik saat hızına yükseliyor. Bu da sistem boştayken fan hızını hiç duymayacağınız anlamına geliyor. Bir video işlediğinizde ya da işlemciye farklı şekilde yük bindirdiğinizde bile fanlar oldukça sessiz çalışıyor.
Bu cihazın odak noktası oyunlar değil. Yani AAA oyunları oynamanız pek mükün değil fakat yine de League of Legends, Valorant, Minecraft ya da Dota, Overwatch gibi yapımları da rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Aktif bir LoL oyuncusu olarak test ettiğim ve kullandığım süre boyunca arada birkaç maç yapmayı da ihmal etmedim. Özellikle ekran oranından dolayı gayet keyifli maçlar çıkarmak mümkün.
84 Wh lityum polimer bir bataryaya sahip olan Huawei Matebook 16s'te sadece 40 dakikalık bir süreçte bu bataryanın %50'sini doldurabiliyorsunuz. Ayrıca çok yoğun kullanımda bile 6 saatlik bir süreyi aşan bir performans ile karşılaşıyorsunuz.
Sonuç olarak Huawei Matebook 16S modeli hem performans hem de kullanım açısından oldukça keyifli bir model olmuş. Malzeme kalitesi iyi, işlemci performansı beklenildiği gibi yerinde. Dokunmatik ekranın getirmiş olduğu kolaylık ile birlikte özellikle hareket halindeyseniz işinizi fazlasıyla kolaylaştırıyor. Test ettiğim üç haftalık süreçte halefinin yerini fazlasıyla doldurmayı başardı diyebilirim. Tabi hali hazırda bir Huawei bilgisayara sahipseniz geçiş için müthiş farklar sunmuyır ama daha iyi performans, yani bu kalibrede bir model arıyor ve iyi performansın yanında dokunmatik ekranı da olsun istiyorsanız göz atmanız gereken bir model olmuş diyebilirim.