İnsan uygarlığının gelişimine bir bakarsak son 50 yılda yaşanan teknolojik ivmenin, son 50 yıla kadar olan toplam teknolojik gelişmeden çok daha hızlı ve daha yoğun olduğu araştırmalarla ortaya konmuş durumda. Binlerce yıl önce gökyüzündeki yıldızları korkuyla izleyen insanoğlu artık, Marsa gitmek için gün sayıyor diyebiliriz.
Günümüzden yüzlerce yıl önce 40'lı yaşlarına ulaşan bir insana şanslı gözüyle bakılırken artık tıpta yaşanan devrimsel gelişmeler sonucunda insanın ortalama yaşam süresi bunun çok çok üzerine çıktı. Bundan yüzyıllar önce sadece ağrıyan bir dişi çektiremediği için hayatından olan insan oğlu artık sadece tıbbi nedenler ile değil estetik ve sosyal nedenlerle de isterse bütün dişlerini, herhangi bir hayati tehlike yaşamadan değiştirebilir durumda.
17. yüzyıla kadar mikroorganizmaların varlığı dahi bilinmezken günümüzde, yapay organlar üretmekten, kanserle savaşacak savaşçı robot hücreler tasarlamaktan bahseder hale geldik. Peki bu teknolojik gelişim ivmesi devam ederse ilerki yıllarda bizi nasıl tıbbi yenilikler bekliyor. Bu galerimizde, önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkması olası tıbbi gelişmeleri derledik.
Arttırılmış Gerçeklik
Arttırılmış gerçeklik teknolojileriyle birlikte, geleceğin doktorları, gördükleri şeyleri direkt olarak anlamlı veriye dönüştürebilen arttırılmış gerçeklik teknolojileri kullanabilecekler.
Dijital Beyin
Dijitalbeyin çalışmaları günümüzde olanca hızıyla devam ediyor. Beynin kodu ilerde çözülebilirse. Kendi beyninizi dijital ortama aktarabilecek ve sonsuz yaşamın kapısını çalabileceksiniz.
Cyborg İnsan
Cyborg'lar her ne kadar korkutucu gelse de. Gelecekte kaybedilen vücut parçaları gerçek organları taklit eder şekilde çalışacak. Hatta çok daha iyi ve güçlü organ üretme çalışmaları günümüzde de devam ediyor.
Tıbbi üç boyutlu yazıcılar
Tıbbi üç boyutlu yazıcılar. bildiğimiz yazıcılar gibi çalışacak ancak, hasar gören iç organları hızlı bir şekilde ikame etmek için yeni organ üretmede kullanılabilecek. Bu teknoloji için çok uzak bir geleceği beklememize gerek kalmayacak gibi görünüyor.
Oyunlaştırarak davranış düzeltme
Pokemon Go sayesinde nasıl ki oyuncular masalarından kalkıp yürümeye başladı ve bu dijital oyun insanları spor yapmaya teşvik ettiyse. Gelecekte dijital oyunlar insanları sağlıklı yaşama yöneltme konusunda çok daha etkili kullanılacak.
Tıbbi VR
Hastalık tedavisinde sanal gerçeklik gözlüğü kullanmak aslında günümüzde de uygulanıyor. Özellikle savaş sonrası davranış bozukluğu gösteren askerlerde, bu hastalığın tedavisinde terapi amaçlı kullanılıyor.
E-bıçak
iKnife yani elektronik bıçak adı verilen ameliyat bıçağı, küçük kan dokularını gözlemleyerek anlık olarak hastalık teşhisi koyabiliyor. Geliştirilme süreci devam eden bu alet ilerde hızlı tedavinin yolunu açabilir.
Sanal Klavyeler
Hologram klavyeler sayesinde masaya bir bilgisayar ekranına ihtiyaç olmadan geleceğin doktorları taşınabilir kliniklerini oluşturabilecekler.
Sosyal Ağ bilgi deposu
Sosyal medya kitle kaynak kullanımı ile oluşturulan sanal ağ sayesinde, dünya genelinden toplanacak bilgilerle hastalık ve tedavi veri bankaları oluşturulacak ve erken teşhis ve karşılaştırmalı analizlerle hastalara hizmet sunulabilecek.
Nano Kıyafetler
Özellikle askeri operasyonlarda kullanılacak nanoteknoloji kamuflajlarda bulunan nano robotlar, askerlerin aldığı yaraları anında tespit edip rapor edebilecekler
Mikro Test Cihazları
Mikroskobik test cihazları sayesinde kan testi, uyuşturucu, alkol, hastalık testi gibi testler hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilecek.
Ameliyat simülasyonları
Gelişen sanal gerçeklik teknolojileri sayesinde bir doktor adayı, simüle edilecek bir ameliyat sayesinde gerçek ameliyat ortamını birebir yaşayabilecek.
Optogenetik
Optogenetik adı verilen oldukça yeni bir teknik, beyne gönderilen ışınlar ile canlı hücrenin düşüncesinde değişiklikler yapılmasını sağlıyor. Fareler üzerinde denenen bu teknikle hayvanın bilim adamlarının istediği şekilde hareket etmesi sağlanmış Bu yöntemle gelecekte olumsuz davranışların zihnen silinmesi hedefleniyor. Tabbi kötüye kullanıma oldukça açık bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Robot Asistanlar
Robot asistanlar geleceğin doktorlarının en büyük yardımcısı olacak gibi görünüyor. Özellikle büyük titizlik isteyen beyin ameliyatı gibi hataya yer bırakmayan operasyonlarda robot asistanlar devreye girecek.
Giyilebilir cihazlar
Giyilebilir aygıtlar sayesinde. Kan şeker tansiyon gibi değerler hızlı bir şekilde ölçülebilecek
Gerçek Zamanlı Data
Gerçek zamanlı data ile, müşahede altındakşi bir hastanın an an tüm verileri izlenebilecek. Nabız kas hareketleri, hatta göz hareketlerine kadar ayrıntılı bir hasta takip sistemi olacak.
Sağlık taraması cihazları
Startrek serisinden aşina olduğumuz taşınabilir sağlık hayal değil. Günümüzde vücut sıcaklığımızı ölçen, EKG taraması yapan taşınabilir cihazlar gibi daha gelişmiş sağlık taraması yapan taşınabilir cihazlar olacak.
Yapay Zeka Doktorlar
Yapay zeka deyince hafif bir ürperme gelse de. Yapay zeka doktorlar, insan doktorlardan çok daha etkili teşhis koyabilir ve tıbbi verileri çok daha hızlı bir şekilde analiz edip tedavi aşaması için insan doktorlara yardımcı olabilir.
Gen Haritası
İnsan Genom Projesi. İnsanın gen haritasını çıkartmayı hedefleyen proje tamamlandığında her insan için direkt nokta atışı tedavi yöntemleri ve uygulanabilecek. Ne fazla ne az tam kararında her kişiye özel olarak uygulanacak ilaç dozajları yan etkisiz tedavinin kapısını açacak.
Eşit sağlık hizmetleri
Gelecekte tüm hastaların eşit ve aynı kalitede sağlık hizmetine ulaşması da mümkün olacak.