Dijital oyunların, kutulu oyunların tamamen yerini almasına çok süre kalmadı. İnternetin ve teknolojinin gelişmesi, kutulu oyunlara olan gereksinimi nerede ise tamamen devre dışı bırakıyor. Biz oyun severlerin de en önemli uğrak noktalarından bazıları da Steam, Epic Games Store gibi platformlar olmaya başladı.
Steam'i çok uzun yıllardır kullanıyoruz. Ancak bunun karşısına önemli bir rakip çok uzunca bir süre çıkamadı. Gabe abimiz de cebini doldurdu doldurabildiği kadar. Öyle bir tekel oldu ki firmaların oyun fiyatlarına dahi müdahale edebilmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda tam bu konu üzerinden Steam'e açılan dava, firmaya çok ciddi suçlamarı da beraberinde getiriyor. Bundan iki sene kadar önce hayata geçen Epic Games Store ise bu sürede gelişme gösterdi. Ancak bu gelişme bizler için yeterli mi yoksa alması gereken çok yol mu var, birlikte göz atalım.
Mağazanın PC oyun ortamı üzerindeki etkisi oldukça büyük ancak tartışmalıydı. Oyuncular için birçok ücretsiz oyun hediyesi, yeni geliştiricilere finansal güvenlik gibi getirdiği özellikleri ile birçok kişinin gönlünde tahh kursa da bir çoklarının da sinirini bozdu. Steam uygulaması zaten bilgisayarda yüklü ve sistemi belli bir ek yük getiriyorken ikinci bir uygulamanın daha bunları artırabilmesi düşüncesi oyuncularda geri tepmişti. Ayrıca hem tasarım hem de alt yapı olarak çıkışında oldukça rahatsız edici idi. Tüm bunlar, Epic Games Store ile ilgili kafa karıştırıcı oldu.
Ayrıca topluluk ile ilgili pek bir çalışmanın olmaması da platformun en büyük eksikliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Eksiklikleri bu kadarla kalsa iyi. Yine de çok beklenen bazı oyunları platformuna dahil etmesi ve ücretsiz oyunları ile milyonlarca oyuncuyu da platforma dahil etti. Yine oyun alırken en çok önem verdiğimiz bölüm olan (en azından benim) kullanıcı yorumları bölümü ne yazık ki hala bulunmuyor. Bunu geliştirme takvimine almış olsalar da henüz ortalarda yok.
Epic Games Store'da, Steam'in getirdiği en güzel özelliklerden biri olan Aile Paylaşımı'ndan da eser yok henüz. Bu da -ne yazık ki- oyunların erişilebilirliğinde oldukça büyük bir engel.
Diğer bir taraftan, böylesine yeni ama güçlü hedeflerle ortaya çıkan bir platformun daha agresif olmasını ve yenilikler getirmesini de bekliyor insan. Evet, kabul ediyorum: Steam kadar eski değil. Ancak iki yıllık süreç de çok kısa değil. Yeterli geliştirmeye yeterince yatırım yapılabilecek bir zaman dilimi.
Görülen o ki Epic, Epic Games Store'a geçtiğimiz iki yıllık süreç içinde gereken önemi vermemiş, sadece oyun satışından bir pay kapabilmek için ilerlemiş gibi görünüyor. Halbuki ilk çıktığında bizler için çok büyük ümit kaynağı idi. Steam karşısında önemli bir rakip olacak, oyunlara daha ucuz ve kolay erişebileceğimizi düşünmüştük. Ne yazık ki geriye dönüp baktığımda, köpük içindeki bir balondan farklı görünmüyor. Patlaması an meselesi bile olabilir. Epic, bu durumdan ancak oyuncuları ve ihtiyaçlarını dinleyerek kurtulabilir.