Çevrimiçi oyun endüstrisi, dijital çağda muazzam bir büyüme yaşadı. İnsanlar oyunları her zaman sevdiler, ancak internete daha kolay erişim, sürekli gelişen teknoloji ve değişen yaşam tarzları, çevrimiçi oyunları tüm dünyada daha da popüler hale getirdi. En İyi Online Oyunlar makalemizde, oyuncuların saatlerce bilgisayar başında geçirebilecekleri yapımlara göz atıyoruz.
Elbette sadece AAA dediğimiz, büyük stüdyolar tarafından geliştirilen oyunlardan bahsetmiyoruz. Bağımsız geliştiricilerin de bu alanda geliştirdiği birçok yapım bulunuyor. Ancak çevrimiçi yapımlara artan ilginin en büyük sebeplelerinden biri de, gelişen teknolojinin harikaları olan akıllı telefonlarımızda dahi rahatlıkla oynayabiliyor olmamız. Sizler için "En iyi online oyunlar hangileri?" ve "Dünyada En Çok Oynanan Oyunlar Hangileri?" sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız.
Özellikle son iki sene içinde gelişen teknoloji, oyun yapımcılarını da bu alanda ciddi adımlar atmaya yöneltti.
Çoklu oyuncu desteği olan oyunlar, Türkiye'de geceleri uyuyamayan bir kişinin Ameirka'da zaten ayakta olan bir kişiye karşı oynayabilmesi açısından oldukça başarılıdır. İnternet tüm sınırlamaları kaldırmasından dolayı, rakibiniz dünyanın herhangi bir yerinden olabiliyor. Hali ile de çevrimiçi video oyunları, oyun kültürünün giderek daha önemli bir parçası haline geliyor. İşte 2020'nin en popülerleri.
Normal olarak çevrimiçi oyunları birçok alt dala ayırabiliriz. Bunları, rekabetçi, devasa çoklu oyunculu, spor gibi sayabilsek de gitgide artan çeşitlerden ötürü, önümüzdeki dönemlerde de kaynak olabilmesi için bilgisayar, konsol ve mobil olmak üzere üçe ayıracağız.
Counter-Strike: Global Offensive ya da bilinen diğer adıyla CS: GO en çok oynanan çevrimiçi oyunların başında geliyor. Valve firmasının yıllara meydan okuyan ve sürekli gelişimini sürdüren markasının bu son meyvesi 2012 yılında çıkmıştı. Aradan geçen bu kadar süreye rağmen kendini yenilemeyi başaran yapım, hem kullanıcı bazında hem de eSpor tarafında en popüler oyunlardan biri olmayı başardı.
Serinin önceki oyunlarında olduğu gibi oyuncuları iki farklı tekıma ayıran Counter-Strike: Global Offensive, basitçe anlatmak gerekirse görev tamamlama ya da rakipleri egale etme üzerine kurulu bir oynanış sunuyor. Zaman zaman farklı modlar ve etkinliklerle de karşılaştığımız oyunda, klasik haritaların yanı sıra farklı haritalarla da karşılaşabiliyoruz.
En İyi Online Oyunlar Hangileri?
Sürpriz çıkışıyla büyük sükse yaratan Apex Legends, FPS türünün öncü firmalarından biri olan Respawn Entertainment imzasını taşıyor. Her ne kadar zamanla ufak kan kayıpları yaşamış olsa da Battle Royale türünün en sağlam temsilcilerinden biri olarak kalmayı başardığını söyleyebiliriz. eSpor tarafındaki turnuvaları ile sık sık karşımıza da çıkan oyun, aynı zamanda Titanfall serisi ile aynı evreni paylaşıyor.
Farklı yeteneklere sahip karakterleri seçebildiğimiz oyunda tek başınıza oynayabildiğiniz gibi takım oyununda ise üç kişilik takımlar halinde oyun alanına giriş yapıyorsunuz. Apex legends ayrıca ölen takım arkadaşınızı yeniden oyun alanına sokabileceğiniz bir sistem kullanması ile birlikte bu tarz işleyişin de öncülerinden biri olmayı başarmıştı.
Battle Royale türünün en büyük temsilcilerinden biri olan Fortnite, kısa sürede bir oyun olmaktan çıkıp oldukça büyük bir markaya dönüşen nadir yapımlardan birisi. Genel işleyiş diğer Battle Royale oyunları ile aynı mantığa oturtulsa da içerisinde yer alan inşa gibi dinamikler ile farklı bir kulvara evrilen oyun, aynı zamanda Epic Games'in bu kadar büyümesinin de en büyük etkeni oldu diyebiliriz.
Oyuncuların büyük bir otobüs ile oyun alanına atladığı yapım, özellikle sürekli güncellenmesi ve eğlenceli etkinlikleriyle de kendini yenilemeye devam ediyor. Öyle ki ünlü şarkıcı Travis Scott bile oyun içerisinde verdiği bir konser ile milyonlarca hayranına ulaşmayı başarmıştı.
İlginizi Çekebilir: En iyi mobil araba oyunları (2024): Android ve iOS cihazları
Battle Royale türünün ilk temsilcilerinden biri olan Playerunknown's Battlegrounds ya da kısa adıyla PUBG ilk olarak 23 Mart 2017'de erken erişim süreciyle karşımıza çıkmıştı. Kısa sürede popüler olan PUBG, hala bu türün en çok oynanan yapımlarından biri olmaya devam ediyor. Oyunculardan alınan geri dönüşler doğrultusunda yeni güncellemelere kavuşan oyun değişen harita yapısının yanı sıra farklı harita temalarıyla da güncelliğini korumaya devam ediyor.
Tek, iki ya da dört kişilik bir takım halinde oyun alanına paraşütle atladığınız yapımda daralan harita sisteminde hayatta kalmaya çalışırken bir yandan da düşmanlarınızı egale etmeye çalışıyorsunuz.
Hem dünyada hem de ülkemizde eSpor olgusunun en büyük temsilcilerinden biri olan League of Legends, aynı zamanda MOBA türünün de en başarılı oyunlarından birisi. İlk olarak Dota örnek alınarak ortaya çıkan oyun, daha sonra gelen güncellemeler ve oyun yapısı ile farklı bir yöne evrilmeyi başarmıştır.
Sihirdar Vadisi başta olmak üzere farklı haritaları da barındıran oyunda 150'ye yakın şampiyon bulunuyor. beşe beş şeklinde oynanan League of Legends'ın en büyük avantajlarından birisi de sürekli güncelleniyor olması. Yeni şampiyonların yanı sıra her sezon oynanışta önemli değişiklikler ile karşımıza çıkan yapımın daha uzun yıllar boyunca bu popülerliğini devam ettireceğini söyleyebiliriz.
En İyi Online Oyunlar Hangileri?
İlk olarak 2016 yılında karşımıza çıkan ve Hero Shooter türünün en önemli öncülerinden biri olan Overwatch, renkli karakterleri ve eğlenceli oynanışı ile öne çıkan bir yapım. Bliizard imzasını taşıyan ve bu nedenle görsel ve seslendirme gibi konularda çıtayı bir hayli yukarı taşıyan oyun arena bazlı sistemiyle de eğlenceli bir oynanış sunuyor.
Sürekli güncellenen ve yeni karakterlerin teşrif ettiği Overwatch, yetenek ve rol bazlı sistemiyle de türün en iyi oyunlarından biri olmayı başarıyor.
League of Legends ve yan oyunları ile hatırı sayılır bir oyuncuya ulaşan Riot Games'in Mayıs 2020'de çıkan son oyunu Valorant, hero bazlı bir oynanış sunuyor. Counter Strike ve Overwatch gibi oyunlardan aldığı bazı özellikleri kendi dinamikleri ile başarılı bir şekilde yoğuran yapım, eSpor tarafında da emin adımlarla yoluna devam ediyor diyebiliriz.
Birinci şahıs kamerasından oynadığımız Valorant, karakterlerin özel yetenekleri ile öne çıkan ve bomba kurma gibi dinamikler ile heyecanı tırmandıran bir oynanış benimsiyor. Sürekli güncellenen ve dönem dönem yeni karakterlerle karşımıza çıkan oyun bu türün en sağlam yapımlarından biri diyebiliriz.
İlk olarak 2013 yılında çıkan GTA V, yıllara meydan okuyan oyunlardan biri olma yolunda emin adımlarla gidiyor diyebiliriz. Son olarak Playstation 5 ile birlikte yeni nesil sürümü de duyurulan yapım, daha uzun yıllar bu popülerliğini devam ettirecek gibi duruyor.
Görev bazlı online sisteminin yanı sıra özellikle Rol yapma unsurları ile tekrar zirveye oturan GTA V, Rockstar'ın Red Dead Online oyunu ile birlikte hala en çok oynanan yapımlardan birisi.
En İyi Online Oyunlar Hangileri?
Karşınıza çıkan herşeye ateş edin, yeterince atış yaptığınızda da ödülünüzü kapın. Basit ama eğlenceli bir deneyim sunan Warframe, dört oyuncuya kadar co-op oynanış sunuyor. İster düşman avlayın, isterseniz süper güçleriniz ile savaşın, hepsi daha fazla "eşya" elde etme çabası olacak. İyi uygulanan mekaniği ve oynanışı sayesinde, oyunun içinde saatlerce kaybolmak kolay.
Fall Guys son dönemin en çok oynanan yapımlarından biri haline geldi. Sessiz sedasız hayatımıza giren oyunun Playstation Plus sisteminde ücretsiz olarak verilmesi adını duyurmasında büyük bir pay sahibi oldu diyebiliriz. Sonrasında Steam platformunda en çok oynanan ve Twitch platformunda ise en çok izlenen yapımlardan biri olmayı başardı.
Oyunun mantığı aslında oldukça basit olmasına karşın içerdiği fizik unsurları nedeniyle bir o kadar da rekabete dayalı diyebiliriz. 60 oyuncunun çeşitli parkurlarda yarıştığı ve elene elene ilerlediği bu platform yarışlarında aşağı düşmemek için elinizden geleni yapmanız gerekiyor.
Dying Light'ın hayali Harran kentini dört oyuncuya kadar birlikte keşfedebilir ve zombileri öldürebilirsiniz. Çoğu zombi oyununun aksine, canlı cesetlerle zemin seviyesinde dolaşmayı vurgulamıyor - oyuncuları düşmanlarının kafalarının üzerinden atlamaya, çatılarda koşmaya ve Harran'ı şehir büyüklüğünde haritasını kullanmaya teşvik ediyor.
Mobil tarafta aslında oynanan birçok oyun bulunmakta ama bunlar arasından Clash Royale'in son dönemde sivrildiğini ve milyonlarca oyuncuya ulaştığını söylemek mümkün. Supercell tarafından ilk olarak 2016 yılında piyasaya sürülen Clash Royale, aradan geçen bu kadar süreye rağmen popülerliğini hiç yitirmedi diyebiliriz.
Ücretsiz bir strateji oyunu olan yapım en çok indirilen ve hasılat yapan mobil oyunlardan biri olma ünvanına da sahip.
Kısa sürede Blizzard firmasının en çok oynanan oyunlarından biri haline gelen Hearthstone: Heroes of Warcraft'ın beklentileri aşan bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Adından da anlaşılabileceği gibi Warcraft karakterleri ve olaylarından ilham alınarak oluşturulan Hearthstone, sürekli güncellenen yapısıyla da en iddialı kart oyunlarından biri olmayı başardı.
Hearthstone'u diğer oyunlardan ayıran en büyük farklardan birisi de animasyon, seslendirme ve olay örgüsünde yatıyor. kendisinden sonra çıkan birçok kart oyununa da bu konuda ilham veren Hearthstone, aynı hesaptan bilgisayar, tablet ve cep telefonu üzerinden ulaşılabilir olmasıyla da büyük bir avantaja sahip.
En İyi Online Oyunlar Hangileri?
Call of Duty Mobile, markanın PC ve konsol tarafındaki başarısını adeta mobil platformlara taşıdı. Telefon incelemelerinin dahi gözde oyunlarından biri olan Call of Duty Mobile aslında oynanış olarak klasik COD dinamiklerini içeriyor. Oyuncuların farklı haritalarda karşı karşıya geldiği bu mücadele Killstreak gibi özellikler ile birlikte orjinalde olduğu gibi mobil sürümünü de daha eğlenceli bir hale getirmiş.
Call of Duty Mobile'ın en sevilen yönlerinden birisi de oyuncuya iki farklı türde oynama imkanı sunuyor olması. Ayarlardan dilediğiniz gibi değiştirebileceğiniz bu oynanış şekilleri sizin daha hızlı davranmanız için oldukça önemli. Yeri gelmişken Call of Duty Mobile sonrasında Battle Royale türündeki Call of Duty Warzone oyununun da mobil platformlara göz kırptığını belirtelim.
Oynamak yalnızca bağımlılık yaratan bir eğlence ve eğlence kaynağı olduğuna dair geleneksel inanışın aksine, son araştırmalar, oyun oynamanın sayısız faydası olduğunu ve bunların arasında anahtarın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bilişsel becerilerin geliştirilmesi olduğunu kanıtladı. Fiziksel egzersiz kaslarınızı geliştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olduğu gibi, bilişsel oyunlar da kişinin beynini sürekli uyararak şımartmaya yardımcı olarak beynin performansını iyileştirir. İşte video oyunları oynamanın bazı faydaları.
Bir yetişkin veya çocuk oyun sırasında yalnızca bilgisayara hareketsiz bir şekilde bakmaz. Ekrandaki faaliyetler ve eylemler çok fazla zihinsel uyarı sağlar. Görsel, işitsel ve fiziksel hareketleri koordine ederek, vücuda da ivme kazandırır.
Örneğin bir aksiyon oyunu, çok dikkatli olmanızı gerektirebilir. Kazanmak için hayati önem taşıyan enerji seviyeleri, yaklaşan düşmanlar, kalan cephaneler, diğer faktörlerin yanı sıra kullanılabilir süre gibi ekranınızdaki çeşitli özelliklere bakarken, gamepad ya da tuşlarınızı hareket ettirebilmenizi gerektirir. Bu, oyuncunun söz konusu oyunun tüm gereksinimlerini gözlemlemesini ve buna göre tepki vermesini sağlar.
En İyi Online Oyunlar Hangileri?
Oyun oynarken beyin hem görsel hem de işitsel olmak üzere birden fazla uyarı alır. Araştırmalara göre, sık sık oynayan kişiler, bu uyarıcıları diğerlerinden daha hızlı işleyebiliyor. Bu da, beynin onları yorumlamak için sürekli çalışmasını sağlar.
Çevrimiçi oyun, birçok oyuncunun belirli bir oyuna aynı anda katılmasını sağlar. Bu nedenle, oyuncular arasında sürekli bir iletişim vardır ve bu da aralarında anlamlı ve gündelik ilişkilerin gelişmesine neden olur.
Video oyunlarının, özellikle aksiyon türündekilerin, oyunun tüm süresi boyunca kişinin dikkatini çekebildiği kanıtlanmıştır. Bu, belirli hedeflere ulaşma ve bir sonraki seviyeye geçme ihtiyacından kaynaklanmaktadır.
Video oyunları belirli kurallar içerir. Bu, oyuncunun herhangi bir hamle yapmadan önce, o oyunun gerekli kuralları dahilinde kalmasını sağlamak için dikkatlice düşünmesi gerektiği anlamına gelir. Oyuncunun, bir sonraki seviyeye ilerleyip ilerlemeyeceğini belirleyecek anlık kararlar vermesi gerekir.
Sadece yetişkinler ve gençler için değil, aynı zamanda çocuklar için de faydalıdır. Birçok modern eğitim kurumu, video oyunlarını bir öğretim yöntemi olarak kullanır. Bu, bilişsel ve yaratıcı becerilerini geliştirmeyi amaçlayan video oyunları ile akademik becerileri gelişmesine yardımcı olur.
En sevdiğiniz video oyununu oynamak hem görsel hem de işitsel hafıza gerektirebilir. Kişinin, sadece oyunun başında verilebilecek talimatları okuması veya dinlemesi, dolayısıyla bunları tüm oyun boyunca hatırlaması gerekir. Klavyenizdeki tuşların ustalığı, oyundaki karakterlerinizi kolayca hareket ettirmenize yardımcı olur. Bu, kısa veya uzun vadede hafızanızı geliştirmeye yardımcı olur.
Oyun bağımlılığı teşhisi, video oyunlarının kompülsif (saplantılı) oynanışını, oyuncuya fiziksel ve / veya zihinsel zarar verebilir. Bazı kişiler, sağlıkları için potansiyel olarak ciddi sonuçlar doğuracak şekilde, aşırı uzun süreler boyunca video oyunlarını oynamayı bırakamazlar. Aslında, bu kadar uzun oyun dönemleriyle ilişkili bazı ölümler de vardır. Oyuncular kendilerini bir süre sonra durdurabilmesi gerekemektedir. Ancak, bunu başaramayanlar, çalışma ve / veya akademik faaliyet dönemlerinde kesintiye uğrayabilir. Buna rağmen oyun takıntısından kurtulamaz ve muhtemelen hayatlarına hükmetmesine izin verirler. Ancak burada çok ince bir detay bulunmakta; o da oyunların direkt bağımlılık yapmadığıdır. Zaten bağımlılığa yatkın olan bir kişiyi içine rahatça çekebilmektedir.
Hiçbir tıbbi oybirliği olmamasına rağmen, bağımlılık konusu bir bozukluktur. Nörokimyasal temeli düşünülmelidir bağımlılığı oyun olarak değil de davranışsal bağımlılık olarak değerlendirirsek, daha rahat anlaşılabilir. Başta beyin olmak üzere, kimya, beynin ödül merkezlerinde oluşan doyma hissi, bir oyuncuya, oyuna devam etme zorunluluğu atamaktadır. Bu durum, diğer zihinsel sorunlar da dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde geitiri. Ayrıca, oyun bağımlısı olan kişinin ilişkileri, sosyal hayatı, dünya görüşü, yaşam beklentileri ve genel refahı üzerinde yaratabileceği yıkıcı etkiyi gösteren önemli miktarda kanıt da mevcuttur.
En İyi Online Oyunlar Hangileri?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 yılında oyun bağımlılığı kavramını "bozukluk" olarak tanımlamıştır. Küresel tıp topluluğu içinde oyun bağımlılığının özel durumu hakkında tam bir uzlaşı olmamasına rağmen, WHO'nun teşhis kılavuzunda Uluslararası Hastalık Sınıflandırması'nda "Bağımlılık Yapıcı Davranışlardan Kaynaklanan Bozukluklar" altında "oyun bozukluğunu" sınıflandırmıştır.
Birçok medya korku hikayesine rağmen, video oyunlarının her durumda bir bağımlılık haline gelmeyeceğini unutmamak gerekir. Oyun oynamak, bir insanın hayatının zararsız - aslında sağlıklı - bir parçasıdır. Rahatlamanın keyifli bir yolu ve hatta arkadaş edinmenin ve sanal olarak sosyalleşmenin bir yolu da olabilir. Bu sebeple "kontrollü bir oyunculuk faydalıdır" da dememiz lazım.
Elbette online oyunların kendi dinamikleri de bulunuyor. Özellikle "Online Oyunlar Güvenli Midir?" sorusunu sürekli olarak alıyoruz. Çevrimiçi oyunların riskleri ve korunma yöntemlerini öğrenebilmek için ilgili makalemizi de okumanızı öneririm.
"En İyi Online Oyunlar" makalemizde, sadece oyunları sıralamayı değil, aynı zamanda bu işin fayda ve zararlarını da bir araya getirmeye çalıştık.