Days Gone

Ersin Kılıç 23.07.2016 - 16:00
Hepsi geride kaldı...
"Uçakların düştüğü, vagonların devrildiği o günü hatırlıyorum.... Hepsi geride kaldı..."

Kıyamet sonrası temasına sahip olan yapımlar her zaman dikkatimizi çekmiştir. Bu temaya sahip olan iyi bir hikaye, sağlam karakterler ve tabi ki atmosfer ile tadından yenmeyecek bir macera ile karşılaşabiliyoruz. Nitekim bu tarzın önde gelen ve oldukça başarılı olan örneklerinden birisi de Last of Us olmuştu. Hikayesi ve karakterlerini bir kenara bırakın oynanışıyla ve şahane sonu ile uzun süre daha konuşulacak bir yapım ile karşılaşmıştık. işte E3 2016'da duyurusu gerçekleştirilen ve Last of Us'ı az da olsa andıran (esinlenen desek daha doğru olur) Days Gone, bu oyunlardan biri olabilir.

Oyuna geçmeden önce yapımcı firmadan bahsetmem gerekiyor çünkü oyun hakkında heyecanlanmamızın önemli sebeplerinden birisi de yapım ekibi. Son olarak Playstation Vita için Uncharted ve Resistance oyunlarını yapan ekip olsa da Sony Bend stüdyosunu daha çok Syphon Filter serisi ile hatırlıyoruz.

Days Gone
Days Gone hikaye olarak Deacon St. John isimli karakterin etrafında şekilleniyor. Dünyanın adeta bir cehenneme dönüştüğü o günlerin çok öncesini hatırlayan John'un geçmişinden izler, oyuna hikaye derinliği katan yegane unsurlar olacak. Samuel Witwer tarafından seslendiren John, hayatta kalmak için ödül avcılığı yapan ve sürekli yolda olan bir karakter portresi çiziyor.

Days Gone tıpkı Last of Us'ta olduğu gibi küresel bir salgın sonrasında geçiyor. Tam olarak iki yıl sonrasında. Tüm dünya nüfusunu etkileyen bu salgın sonucunda etkilenen insanlar Freaker adı verilen zombi benzeri bir mutasyona uğruyor. Benzetmek gerekirse alışılagelmiş zombilerin aksine daha çok Word War Z'dekine benzer bir salgın ile karşı karşıya kalıyoruz. Oyunun E3 demosunda iki farklı tür ile karşılaşmış olsakta bu sayı tam çıkış gerçekleştiğinde artabilir. Demoda karşılaştığımız zombi türlerinden ilki daha ufak tefek ve yalnız başına dolaşırken, diğer zombi türü ise asıl tehlike noktasını oluşturuyor. Çünkü sürü halinde hareket eden bu tür tıpkı World War Z'de olduğu gibi pek engel dinlemiyor. Kapıları kırıyor, objelerin üzerinden tırmanıyor ve size ulaşmak için adeta elindeki her türlü fırsatı değerlendiriyor.

Days Gone
Tabi bu zombileri silahlarımız ile alt edebildiğimiz gibi etraftaki objeleri kullanarakta halledebileceğiz. Zombilerin üzerine bomba yardımı ile kereste fırlatabilecek ya da tahta bir köprüyü havaya uçurarak onların size ulaşmasını engelleyebileceksiniz. Silahlardan bahsetmişken oyundaki eşya ve silah güncellemesine de değinmem gerekiyor. Bulmuş olduğunuz parçalar ile silahlarınız üzerinde bazı güncellemeler yapabilecek ve onları çok daha efektif bir şekilde kullanabileceksiniz.

Açık dünya dinamiklerine sahip olan Days Gone'daki en önemli etkenlerden birisi de motorsikletimiz olacak. Önceki yaşamında da sıkı bir motor tutkunu olan John, yolculuğu boyunca motorunu kullanabilecek. Motor kullandığımız anlarda haritanın hemen altında gözüken benzin ibaresi ise hem motor kullanımının önemini hem de benzin bulmak için arada etrafı kolaçan edeceğimiz anlamına geliyor. Zaten oyunun yayınlanan 10 dakikalık oynanış videosunda da araştırma kısmının önemine dikkat çekilmiş. Yerde bulunan cesetler, kapalı alanlardaki dolaplar, hatta çürümeye yüz tutmuş araçların içerisine bile bakarak işimize yarayacak her türlü eşyayı almamız gerekmekte.

Bunun gibi açık dünya dinamikleri dışında gece gündüz döngüsünün de oyunda yer alacağı belirtilmiş. Muhtemelen gece olduğunda çok daha büyük bir hayatta kalma savaşı bizi bekliyor olacak. Zibil gibi gelen zombilerin gece vakti karşımıza çıktığını düşününce oyundaki adrenalinin ne kadar yüksek olacağını da tahmin etmek çok zor değil.

Days Gone
Sonuç olarak Days Gone'ın E3'ün en büyük sürprizlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Oynanış kısımları dışında geçmişe yapılan göndermeler ve karakterimizin bu konuda duymuş olduğu özlem hikaye konusunda oyunun ne tarafa gideceğini de merak ettiriyor. Kısacası oynanışı kadar hikayesiyle de oturaklı bir oyun ile karşılaşırsak Days Gone bize güzel bir deneyim yaşatabilir. Merakla beklediğimiz oyunlar arasında kesinlikle üst sıralarda olmayı hakediyor.
Yorumlar 34
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 07:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2017 18:36
Kardeşim last of usdaki gibi gruplar falan yokmu bide motordan başka araç kullanılmıyomu
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2017 16:08
Başka gruplarda var hatta bi yapay zeka tüm grupları yensen bile yenilerini oluşturuyormuş ama sadece motor sürülüyor diye biliyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.01.2017 11:44
xbox one ve pc ye yayınlanmıyacak olan başka bir oyun daha...
MK Okuru
MK Okuru 31.01.2017 18:14
aynen kardeş pc topladım o kadar bu yeni çıkacak oyunlar için bu oyunlar hep ps4 te kaldı cracklencek diye pc yayınlamıyor sony ben biliyom fkt topladığım son sistem pc elimde kaldı ona üzülüyom
Kalan Karakter: 300 Gönder
Midas
Midas 7.11.2016 22:42
Guzel gibi duruyo.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2016 16:22
Şu zombiler, bir bitmediniz gitti...

Zombi konseptini adam gibi işleyebilen ilk ve yegane oyun Resident Evil idi. Onun haricindekiler işin cılkını çıkardılar, yeni RE'ler de dahil.
MK Okuru
MK Okuru 27.07.2016 14:06
arkadaşım zombi oyunları zombi dizileri benim hayat biçimimdir ki başka arkadaşlarında öyledir örnek oyun:last of us dizi: the warking dead hayata kalma üstüne oyun ve dizi severim maksat al silahı zombi vur değil HAYATA KALMA.
MK Okuru
MK Okuru 26.07.2016 15:35
dead island muhteşem bir oyundu daha ne istiyorsun ?
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2016 13:21
the last of us ?
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2016 11:18
25.07.2016 00:56 Sende yazmayıver o zaman zorla mı? İş olsun diye polemik yaratma derdindesin.....

Ehehe şimdi bu mesajın altına gelip başka biri daha aynı şeyi yazsın. Hoopp sonsuz paradoks. Eğlenceliymiş. Hadi bakalım.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2016 00:56
Sen de yorum yazmayıver, zorla mı. İş olsun diye polemik yaratma derdindesin.
OnurSVR
OnurSVR 24.07.2016 10:43
Oynama kardeşim zorla mı. Resident Evil 3 ve 4den sonra bitti be yapalım zombi oyunu oynamayalım mı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.07.2016 01:53
Last of us tum zamanlarin en iyilerindendi,bu da basarili olacak.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Days Gone
İlginizi Çekebilir