CS: GO FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

Murat Oktay 20.07.2020 - 12:14
CS GO FPS Arttırma için çalışıyor, sonuç alamıyorsanız, rehberimizde sunduğumuz adımlar hem bilgisayarınızın hem de oyunların performanısını arttıracaktır.

Online Oyunlar denince bir çoğumuzun aklına Counter Strike ve türevleri geliyor. Bu tarz rekabetçi oyunlarda performanısınız ne kadar yüksek olursa, başarı oranınız da o kadar çok artacaktır. Peki CS: GO FPS Arttırma nasıl yapılır? Bu yazımızda elimizden geldiğince size bunun cevabını vermeye çalışacağız. Ayrıca anlatacaklarımızı sadece CS: GO özelinde değerlendirmeyin. Tüm oyunlarda performans artışı sağlayacaktır.

CS: GO FPS Arttırma İçin Yapılacaklar

Öncelikle FPS'nin kelime anlamına biraz bakalım. İngilizce Frame Per Second kelimesinin baş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşan bu kavram, oyuncular için de aynı şekilde kullanılır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, FPS aynı anlamı ifade edecektir. Bir saniyede görüntülenen ardışık tam ekran görüntü sayısını ifade eder. Video yakalama ve oynatmada kullanılan ortak bir özelliktir. Aynı zamanda bilgisayar oyunlarının performansını ölçmek için de kullanılır.

FPS Neden Düşer?

Gün geçtikçe özellikle PC oyuncuları için oyunlarda elde ettikleri FPS değeri daha büyük önem arz etmeye başladı. Bu konuda hem donanım hem de yazılım üreticisi firmalar, bilgisayarın performanısını artırmak için çeşitli alternatifler üretiyorlar. Bunları anlamak ve doğru kullanmak çok önemli. Elbette cihazınındaki ayarların doğru olması, yüksek performans elde etmek için yeterli olmayabilir. Bu sebeple aşağıda yapabileceğiniz çalışmaları elimizden geldiğince adım adım anlatmaya çalışacağız.

Yazılım Ayarları

Temiz Bir Windows Kurulumuna Sahip Olun

Windows zaman içersinden gelen güncellemeler, yüklenen yazılımlar ile şişmeye başlar. Kurduğunuz yazılımları silmiş olsanız bile işletim sisteminde bıraktığı artıklar ya da ayarlar sistemin çalışmasına etkiyen minik pislikleri de bırakmaktadır. Bu sebeple eğer CS GO FPS Arttıma çalışması yapacaksınız, ilk olarak buradan başlayabilirsiniz. Yeni yüklenen bir Windows gözle görülür performans artışı elde etmenize yarayacaktır.

Oyunun Son Güncellemesini Kurun

Birçok oyun yapımcısı firma, ürününü piyasaya olabildiğince çok test ettikten sonra sürer. Ancak bir yanda 100 kadar kişinin test etmesi ayrı, satıştan sonra yüzbinlerce kişinin test etmesi ayrı oluyor. Zira test edenlerin sistemleri, Windows kurulumları, sürücü versiyonları, üretici firmaya çok kısıtlı sonuçlar sunabiliyor. Ancak satışa çıktıkan sonra bu test çeşitliliği o kadar çok artıyor ki kimi oyunlar nerede ise hiç oynanamayacak halde karşımıza çıkıyor. Oyunun performansını arttırmanın ve hataları düzeltmenin en iyi yollarından biri en son yamayı yüklemektir. Bazı durumlarda, hatalar FPS'deki düşüşe neden olur. Bu nedenle, mevcut güncellemelerin olup olmadığını görmek için Steam'i veya oyunun resmi web sitesini kontrol etmenizi öneririz. En son yamayı yükledikten sonra CS: GO çalıştırmayı deneyin ve FPS'de bir iyileşme olup olmadığını kontrol edin.

Özellikle büyük yapımcı firmalar, bu durum için, satışa çıkmasının hemen ardından bir süre alarm vaziyetinde bekliyorlar ve yamaları birbiri ardına dayıyorlar. Bu yamalar genelde performans ve çökme sorunlarına karşı üretiliyor. İlerleyen dönemlerde de oyun içindeki bug dediğimiz hataları gidermek ya da bazı yeni özellikler getirmek için çıkartılan yamalar oluyor. Ancak bunlar da zaman içinde performans düşüşlerine sebep oluyor. Zira üst üste yüklenen her yama, bir önceki yamadan izler bıraktığı için şişmeler yaratıyor. Bu sebeple Counter Strike: Global Offensive gibi oyunlarda FPS artışı sağlamak için oyunu da baştan kurmak, üzerine sadece son yamayı kurmak mantıklı bir alternatif olacaktır.

Steam Başlatma Komutları ile Açılış Ayarlarınızı Düzenleyin

STEAM Kütüphanesini açın, CS: GO'yu seçin, Özellikler'e tıklayın, ardından Başlatma seçeneklerini ayarlayın ve aşağıdaki komutları yazın:

  • -novid - Oyun içi tanıtım filmini kaldırır
  • -high - Oyunu yüksek öncelikli modda başlatır
  • -frek x (60, 75, 120, 144, 240) Hz - Ekran yenileme hızı.
  • -high - Oyunu yüksek öncelikli olarak çalıştırır.
  • -threads <çekirdek / iş parçacığı sayısı> - Oyunun kullanabileceği işlemcinin çekirdek veya iş parçacığı sayısı.
  • -nod3d9ex - FPS'de keskin bir düşüşle hatayı ortadan kaldırmanıza izin verir, oyun uzun süre çalışıyorsa görünür.
  • -noaafonts - Yazı tiplerinin düzgünleştirilmesini kaldırır.
  • -lv -Oyunu güçlü modunda çalıştırır.
  • - exec autoexec -FPS'yi artırmak için komutlar içeren .cfg dosyasını çalıştırır

CS: GO Grafik Ayarları

CS GO FPS Arttırma için oyunun içinde de yapılması gereken ayarlar var. Maksimum performans için aşağıdaki grafik ayarlarını seçmelisiniz:

CS: GO FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

Biraz daha açık olmak gerekirse, ayarları düşürmeye çalışın. Bunun için dişli çark düğmesini tıklayarak ayarlara erişin. Buradaki video Ayarları'na gidin, ardından gelişmiş video'yu seçin. Video ayarlarını şu şekilde değiştirin:

  • Global Shadow Quality: Very Low
  • Model/Texture Detail: Low
  • Effect Detail: Low
  • Shader Detail: Low
  • Multicore Rendering: Disabled
  • Multisampling Anti-Aliasing Mode: None
  • FXAA Anti-Aliasing: Disabled
  • Texture Filtering Mode: Bilinear
  • Wait for Vertical Sync: Disabled
  • Motion Blur: Disabled

İsteğe bağlı olarak da oyunu windowed modda da oynayabilir, ardından FPS'yi daha da artırmak için çözünürlüğü düşürebilirsiniz.

Donanım Ayarları

Ekran Kartı Sürücülerinizi Güncel Tutun

Ekran kartı üreticileri sürekli olarak güncellemeler yayınlamaktadır. Bunlarda genelde ekran kartı sürücülerinim performans artışı için düzenlemeler bulunur.

En son NVIDIA ekran kartı sürücülerini buradan indirebilirsiniz: https://www.geforce.com/drivers

En son AMD ekran kartı sürücülerini buradan indirebilirsiniz: https://support.amd.com/en-us/download

Ekran Kartınızın Ayarlarının Doğruluğundan Emin Olun

Ekran kartlarında oyuncular için özel ayarlar bulunmakta. Bunlar kimi zaman kartın kaldırabileceğinden fazla yüklenmeye sebep olabilir. Bu sebeple aldığınız ekran kartının özelliklerini de bilmeniz ve yapılandırmasını ona göre yapmanız hızınıza oldukça etkiyecektir.

NVIDIA Ekran Kartı Yapılandırması

NVIDIA ekran kartları oyuncular tarafından oldukça tercih edilmektedir. Ayarlarını da yakmak oldukça kolaydır. Masaüstü ekranında iken boş bir alanda farenizin sağ tuşuna basarak menüyü açın. Buradan "NVIDIA Denetim Masası" özelliğini seçin.

CS: GO FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

Burada 3D Ayarları - Görüntü ayarlarını önayarla yap'ı seçin. Benim tercihlerimi kullan ve şunlara önem ver kısmını seçip ve Performansı maksimuma ayarlayın.

CS: GO FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

3D Ayarların Yönetilmesi kısmına gidin, Antialising (Kenar Yumuşatma) özelliğini kapatın ve Texture Filtering (Doku Filtreleme) özelliğini yüksek performansa ayarlayın.

NVIDIA Grüntü Ayarları

Bunları yaptıktan sonra NVIDIA ayarları ile CS GO FPS arttırma işleminin işe yarayıp yaramadığını kontrol edin.

AMD Ekran Kartı Yapılandırması

Masaüstüne sağ tıklayın ve AMD Radeon Ayarları'nı açın. Oyun'a gidin ve Global Ayarlar'ı seçin. Ardından ayarları ekran görüntüsünde gördüğünüz şekilde değiştirin.

AMD GÖrüntü Ayarları

Oyun güncellemesi, bazı kartların uzatılması genellikle orta yapılandırma bilgisayarlarında bile FPS'nin düşmesine neden olur. Genel olarak, oyunun daha talepkar hale geldiği söylenebilir.

Bunları yaptıktan sonra AMD ile CS GO FPS arttırma işleminin işe yarayıp yaramadığını kontrol edin.

İşlemcinizin Çekirdeklerinden Tamamen Yararlanın

Tüm çekirdeklerinizin etkin olup olmadığını öğrenmek için klavyede Win + R tuşlarına birlikte basın ve Çalıştır kutusuna msconfig yazın. Önyükleme'ye gidin, Gelişmiş seçenekler'e tıklayın ve maksimum sayıda işlemci seçin.

Windows Performans Ayarları

Hard Diskinizin Sorunsuz Olduğundan Emin Olun

En önemli konulardan biri de budur. Zaman içinde programlar sabit diskinizde parçalanırlar. Farklı alanlarda yer alırlar. Bu sebeple bir program çalışırken hard diskin çeşitli noktaları arasında sürekli seyahat etmek zorunda kalır. Bu da yazılımın yavaş çalışmasında önemli rol oynar. Günümüz SSD'leri bunu çok daha rahat çözse de fiyatlarının ucuzluğu nedeni ile bir süre daha tercih edilecek olan mekanik HDD'ler, hala bilgisayarlarımızın önemli bileşenlerinden. O sebeple sağlığından ve düzgün çalıştğından emin olmak lazım. Bunun için en iyi yöntem de DEFRAG yapmak. Düzenli olarak yapacağınız defrag işlemi sisteminizin hızınıza da etki edecektir.

Sonuç

Tüm bunları yaptığınızda CS GO FPS arttırma konusunda başarılı olacaksınızdır. hatırı sayılır bir hızlanma elde edeceksiniz. Hala istediğiniz performansa ulaşamıyorsanız artık bilgisayarınızı güncelleme zamanı gelmiş demektir. Tavsiyemiz, sürekli oynamayı planladığınız bir oyun varsa, sisteminizi ona göre kurmanız. Zira düşük sistem gereksinimi gerektiren bir oyun için gereğinden fazla para harcamamanız. Aynı şekilde yüksek sistem gereksinimi için de yetersiz para harcayıp kafanızı duvarlara vurmamanız.

CS: GO FPS Arttırma Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir