Crysis Remastered Switch İnceleme

Tayfun Kumaş 8.09.2020 - 16:12
Crysis Remastered Switch inceleme içeriğimizde ertelenen sürümünden önce oyunun Nintendo Switch versiyonuna göz atıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, XBox One
Crysis Remastered Switch İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı crytek - crytek
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: First Person Shooter
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 74
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%42
Artılar + Switch için sunulabilecek en gerçekçi grafikler
+ Switch’in ilk Türkçe dublaj destekli oyunu
+ Oynanış dinamiklerindeki hataların giderilmesi ve yenilenmesi
+ Crytek’in kalitesine yakışan bir Remastered oyunu.
Eksiler - Yükleme süreleri çok uzun
- TV modunda yaşanan çözünürlük kaybı

Crysis Remastered Switch inceleme: Öncelikle bunun sadece Nintendo Switch incelemesi olduğunu belirtelim. Çünkü 18 Eylül 2020 tarihinde piyasadaki yerini alacak Crysis: Remastered’ın, PC, PlayStation 4, Xbox One sürümleri bu sürümle grafiksel anlamda aşırı farklı olacak.

Bilmeyenler için hızlıca Remastered ile Remake arasındaki farkı kısaca anlatayım: Remastered, yenilenmiş bir yapımdır. Remake ise baştan yapılan bir yapımdır. Yani normal şartlarda 13 sene önceki Cry Engine 2 grafik motoru ile geliştirilen Crysis, aslında yenilenmeye bile ihtiyaç duymayan yapım gibi gözükmesine rağmen, bu oyuna yapılacak en güzel işlerden biri Remake değil, Remastered olmalıydı. Zaten Teaser videosundaki oyunculardan gelen yorumlar neticesinde de bu durum göz önüne alınarak, oyunda Remake yerine Remastered’a gidildi. Zaten oyunun grafiksel açıdaki eski ve yeni sürüm için olan kalitesine de en büyük şahit siz okurlarsınız. Sitedeki herhangi bir Crysis haberinin altında “Crysis halen günümüzün en iyi grafiklerini sunan oyun, Remastered’a bile ihtiyaç duymayacak kalitede bir yapım” diye yorumlarınız ortada. Yani MK okurlarından da gelen yorumlara bakınca gerçekten grafik kalitesi olarak günümüz oyunlarından da öte bir yapımdı Crysis. Hem de 2007’nin oyunu olmasına rağmen…

Crysis Remastered Switch İnceleme

Crysis Remastered Nintendo Switch inceleme

Tüm bunlara rağmen yine de bir bakıma Remastered olmaya ihtiyacı olan yapımdı. Her ne kadar grafiksel olarak inanılmaz gerçekçilik sunsa da, teknik açıdan günümüz sistemlerinde problem yaratabilen yapımdı. Henüz PC versiyonu piyasadaki yerini almasa da, aklım o kısma odaklanıyor ister istemez. Çünkü Cry Engine grafik motoru, 2007 senesinden günümüze kadar defalarca yenilendi ve fixlendi. Birkaç sürüm değiştirdi, konsollara uyarlandı, yeni nesil, bir sonraki nesile göre ayarlandı ve hatta VR platformları için bile yepyeni bir yüz oldu. Grafik motorunun özellikleri defalarca çağ atladı.

Her sene, her yaz başlangıcında diğer oyunlarda olduğu gibi nedense Crysis serisine de başlarım. Hem eski günlerin hatırına, o müthiş dublajının tadına, hem de başka şeylerin uğruna… Bazı oyunlar anılarla gizlidir. Bendeki de o durum.  Pavlov’un Köpekleri gibi de kendimi buna koşullandırdım diyebilirim. Bir ürünün fanboyluğunu yapacak olursam bile Rockstar Games oyunlarından sonra sadece Crysis’in yapabilirim. Bugün bile zamanın ötesinde bir oyun olduğu ortada. 

Bu fikrim siz okuyucular için farklı olabilir ya da benimle de aynı düşüncede olabilirsiniz ancak bence Crysis, her açıdan her neslin mutlaka denemesi gereken oyunlardan biriydi. Oyun çıktığı gün doğanlar bile şu an bu oyunu yeni bir oyun gibi beklemekteler. Öylesine kültleşmiş bir yapım.

Crysis Remastered Switch İnceleme

Önceliğimiz Crysis Remastered Switch İnceleme ve konsolun gücü meselesi!

Crysis Remastered’ın piyasadaki yerini alacağını, aslında bundan tam 1 sene önce Gamescom 2019 zamanı kendi kaynaklarımdan öğrenmiştim fakat “Aaaa Süper!” demekten de öteye gidemedim. Çünkü herkeste olduğu gibi bende de pek heyecan yaratmadı ancak “Aaa Süper!” dememin sebebi de, bir yanımın yine bu yapımı istiyor olmasıydı. 

2013 senesinden, bu seneye kadar geçen zaman dilimindeki Sony PlayStation 4 ve Microsoft Xbox One nesli sadece Remastered ve Remake yapımlardan ibaret oldu. İlk sene hem eski nesil, hem yeni nesil oyunların olması derken, sonraki nesillerde Remastered ve Remake’ler aldı başını gitti. Beni bu sürede tek etkileyen Remake yapımlardan Resident Evil 2 ve 3 olsa da, Mafia: Definitive Edition’dan umudum olsa da, Remastered sürümlerde akla gelen herhangi bir yapım yok ve olmadı da. Metro Redux sürümleri oynadım. Bunun gibi birkaç Remastered yapımla da ilgilendim ancak o oyunlar, benim için sadece piyasadaki yerlerini aldılar. Crysis Remastered ise bu yargımı birazcık değiştirerek düzeyde bir oyun oldu. Remake yapımlara örnek verirken, Resident Evil diyebildiğim gibi, Remastered yapımlarda da direk Crysis Remastered diyebileceğim artık.

İşte karşınızda Crysis: Remastered! 

Bknz: İşte New York versiyon 2.0 -Psycho (Crysis 3)

Crysis serisinin hikayesini, firmanın başında bulunan Yerli kardeşleri, oyunun oynanış dinamiğini ya da benzer teknik özellikleri ekstradan anlatmama gerek yok. Bunu merak eden arkadaşlar ise 13 sene önceki incelememize bakabilirler. Burada yenilenen özellikleri ve eklenenlerle ilgili karşılaştırma yapacağım sadece. Yine de birkaç konuya değineceğim.

Crysis Remastered, asıl oyunda da olduğu gibi yarı açık bir dünya. Hikaye konusu da yine aynı çizgisel bir şekilde ilerleyen bir yapım. Nanosuit adlı giysimiz ile Maksimum Zırh, Maksimum Görünmezlik, Maksimum Güç, Maksimum Hız gibi birçok özelliğe sahip olarak düşmanlarımız ile mücadele ediyoruz. Tabiri caizse, noobundan prosuna kadar gözlemlediğim deneyimlerde, yüksek yerlerde atlama sıçrama gibi seçeneklerde güç modu, bir yere hızlıca ulaşmak için hız modu ve görünmezlik ile sinsice ilerleme dışındaki zırh modu genel olarak hiçbir şekilde kullanılmıyordu. Zaten bahsettiğim özellikler bitince de nano giysimiz otomatikman zırh moduna girerdi. Crysis 2’de yenilenen nano giysi olan Nanosuit 2.0 ile zırf ve gizlilik modu gerçekten büyük bir önem kazanmıştı. Bu durum karşısında olacak ki Crysis Remastered’da da zırh modu büyük bir önem kazanmış, hatta kazandırılmış. Çünkü normal moddaki oynanışta bile bize isabet eden kurşunlar çok fazla canımızı alıp, anında ölümümüze sebep oluyor. Buna karşın ister istemez zırh modunu daha fazla aktif etmemiz gerekiyor. Böylelikle canımız değil değil, zırhın seviyesi azalıyor. Nano giysi bakımından gözüme çarpan tek detay buydu. 

Crysis Remastered Switch İnceleme

Zamanında PC’lerimiz yanmıştı, ya el konsolumuz Switch?

Crysis’in çıktığı dönem, yani 2007 senesinde o oyunu kaldıran sisteme NASA bilgisayarı gözüyle bakıyorduk. Hatta Crysis’i kaldıran bir sistem, piyasadaki tüm oyunları ve yazılımları da kaldırır algısı tüm dünyada oluşmuştu. Mesela yeni bir ekran kartı çıkar, Crysis’e göre değerlendirildi. Yeni bir işlemci ve ram çıkar, Crysis’e göre test edilirdi. Bugün bile bazı insanların uyguladığı taktiktir bu. Eğer herhangi bir donanımsal bir özellik Crysis için uygun değilse, direk çöp gözüyle bakılırdı. Bu da donanım geliştiricilerini bir hayli zor duruma sokmuştu.

Grafikleri, oynanışı ve hatta detaylarıyla o kadar uç noktadaydı ki Bill Gates’in bile keşke bizim dağıttığımız bir oyun olsaydı dediği bir yapım olmuştu Crysis.

Crysis Remastered’ı, Nintendo Switch ile hem portatif olarak yani elde, hem de televizyona bağlı olarak deneyimlediğimizde, bizi gerçekten PC etkisine soktuğu kalitede bir görsellik göremedik ancak Switch için en iyisini gördük. Yani yanlış anlaşılmasın, 2007 senesinde hissettiğim duygular yoktu. Bu da Nintendo’nun oyun konsolu olan Switch ile alakalı. Hem portatif, hem de TV’ye bağlı bir şekilde verebilecek en uç grafikleri ve performansı verebildi. Switch’in sunabileceği en yüksek imkan buyken, Crytek’in uyarlayabileceği en ileri düzey Crysis Remastered oyunu da bu olabilirdi. Daha da öteye gidemezdi.

Tüm bunlara rağmen Nintendo Switch’in tüm gücünü zorlayan, en ileri düzey gerçekçilikte bir FPS oyunu karşınızda. Bence tek kötü yanı loading ekranının biraz uzun sürmesi. Grand Theft Auto V’in ömür bitiren loading ekranı gibi diyebilirim.

Yani işin özü, Nintendo Switch’te bugüne kadarki en ileri düzey grafiklere sahip bir oyun karşınızda. Ancak Crysis’i Crysis içerisinde, yani kendi arasında kıyaslamak gerekirse en düşük grafiklere sahip Crysis Remastered diyebilirim. O da konsol ile alakalı bir durum. Yine de Switch’te daha iyisini göreceğinizi sanmıyorum. Asıl Crysis Remastered ise 18 Eylül’de diğer platformlar için aramızda olacak. Bu yüzden sadece Nintendo Switch özelliklerinden bahsedeceğimiz özellikler böylece sınırlı kalıyor.

En çok merak edilen soru: Oyunda Türkçe dil desteği var mı?

Evet, oyunda Türkçe dil desteği var. 2007 senesinde piyasadaki yerini alan Crysis, ne yazık ki başlangıçta Türkçe olmamıştı. Yanlış anlaşılmasın, global bir şekilde Türkçe olmamıştı. Sebebi ise buna EA’nin izin vermemesiydi. Ardından da Crytek GmbH’nin Türk elemanları kendi ceplerinden kişisel bütçe ayarlayarak bu bütçeyi sağlamıştı. Türkiye’nin köklü seslendirme stüdyosu olan Melodika ve Yogurt Technolojinin text çevirisi ile de dünyadaki ilk profesyonel Türkçe oyunu, Türkiye’deki Aral dağıtımcılığı ile piyasaya sunmuştu. Başlangıçta oyunun sadece kutulu sürümleri Türkiye’de Türkçe olarak piyasadaki yerini almıştı. Ayrıca PC oyunlarının 80 lira gibi bir fiyata satıldığı o dönemde, Crysis’in özel Türkiye fiyatı olan 50 lira ile de Türk oyuncularının ayrıca kalbini kazanmıştı.

Crysis Remastered Switch İnceleme

Crytek’in, Crysis’ten önceki ve firmanın var oluş sebeplerinden biri olan Far Cry, Ubisoft aracılığıyla piyasadaki yerini alsa da, o dönem bu oyunun Türkçe olmamasının hırsıyla, geliştirici firmadaki arkadaşlar bu kararı almıştı. Türkiye’deki hem özel fiyatın, hem de dublajların başarısından sonra EA, Türkçe oyunlara devam demiş ve Crysis 2 ve Crysis 3 gibi oyunlar da Türkçe olmuştu. Türkiye’nin önde gelen ses sanatçılarından ve bugünlerde Levent Ünsal gibi aramızdan ayrılan insanların yanı sıra, Atilla Yiğit, Bahtiyar Engin, Ayhan Kahya, İpek Tuzcuoğlu, Nuri Gökaşan, Umut Tabak gibi birçok isimler Crysis’te yer alan isimlerdi. Sanatsal açıdan da devrimdi bu yüzden.

Şunu da net ve kesin olarak söylemem de gerekir ki: Nintendo Switch’te yer alan ilk ve tek Türkçe oyun Crysis: Remastered’dır. Ayrıca bilmeyenler için bu dublajlarına nasıl yapıldığına dair olan makalemize de buradan bakabilirsiniz

Gelelim Crysis Warhead meselesine…

Sosyal medyalardaki tartışmalar, Reddit platformlarındaki yorumlar ve Merlin’in Kazanı’ndaki soruların ortak noktasından biri de Crysis Warhead’ın Remastered sürümü olup olmaması… 

Neden Crysis Warhead’ı da içerisinde barındırmaması? 

Bu soruyu kendi düşüncelerime dayanarak belirtmem gerekir ki: Oyun Crysis Remastered. Her ne kadar ek paket niteliğinde, DLC kavramı daha oyun dünyasını esir almamışken, bu bağlamda Crysis Warhead hazırlansa da, kendinden bağımsız bir oyundu. Bu yüzden Crysis Warhead’ı, ilk Crysis ile bağdaştırmayı doğru bulmadığım gibi belki ayrı bir şekilde Crysis Warhead Remastered olarak gelebilir belki diye düşünmekteyim. 

Crysis Remastered Switch inceleme için sonuç zamanı

Nintendo Switch’in bugüne kadarki en gerçekçi grafiklere sahip oyunu olmasının yanı sıra, en iyi FPS oyunu. Hem dublaj, hem de metin olarak Türkçe dil destekli ilk Nintendo Switch oyunu olarak bizlere sunulan en iyi alternatif. Crysis Remastered’ın, asıl Crysis ruhuna hitap etmiyor diye adlandırılan grafik seviyesi ise Nintendo Switch’in sunabileceği sınırlar yüzünden oluşmuş durumda. Bunda da oyunu suçlamanın mantığı olmadığı kadar, bugüne kadar kültleşebilen ve halen hayatımızda dokunan bir yapım olduğu için en güzel yorumları fazlasıyla hakkediyor. Sadece Loading ekranının uzun sürmesi biraz sinir bozucu. Zamanında sunduğu oynanış kalitesi, hikayesi, Inon Zur’ın besteleri derken oyun zaten mükemmeldi. Remastered ile de kendi tadına tat katan bir oyun olmuş durumda. Bu yüzden bu oyuna özellikle Switch’te sunabileceği en uç noktaya rağmen kötü gözle bakmayı da hakaret olarak görürüm. 

Yine de asıl Remastered sürümün bu olmayacağını, 18 Eylül’de PC ve PlayStation ile Xbox platformları için yayınlanacak olan oyunun olacağını da yeniden hatırlatalım.

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 3.12.2024 20:28
Kalan Karakter: 300 Gönder
ortamkaos
ortamkaos 14.10.2020 11:57
(Her ne kadar switch de çalışıyor bile olması hayranlık uyandırıcı olsa da) Denemesek yiyeceğiz, handhelde bir nebze iyi duruyor(yine de meh) ama docked halde belki 25-28 fps arası çamur pikselleri sayılıyor resmen katlanılacak gibi değil. OC bile kurtarmıyor. Denemeyenler denemediği ile kalıp diğer platformlara yönelsin. Büyük ihtimal hellblade switchde en gerçekçi oyun bayrağını taşıyor hala ardından da Re5 ve bioshock infinite var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2020 00:35
İlk TR oyunu olması beni çok fena gaza getirdi. Nintendoyu da, oyunu da alasım geldi. Tek eksik para xD
MK Okuru
MK Okuru 11.09.2020 19:11
Ilk tr oyunu crysis degil.Hatta crysis bir tr oyunu bile degil. Ghoulboy ve doughlings invasion gibi turk oyunlari ise uzun suredir switch kutuphanesinde
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.09.2020 05:18
Şöyle bi durum da var nintendonun en çöp oyunu 300 lira
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2020 14:02
Eskiden tayfunu crytek sayfasında az takip etmiyordum. ağlayacağım çocukluğum.. Onjn incelemesine güveniyorım ama ben pc için bekleyeceğim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2020 00:16
Ohaaa Tayfun geri mi döndü?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Crysis Remastered Switch İnceleme
İlginizi Çekebilir