Aslına bakarsanız siz MK okurları için çok güzel bir giriş yazısı yazmayı planlamıştım. Ancak, bu yazıyı Crysis 3’ün tam sürümünün incelemesi için saklamaya karar verdim. Bu nedenle direkt konuya giriyorum. Bu seferki konuğum yaklaşık bir hafta önce tüm oyunculara açılan Crysis 3’ün multiplayer betası. Uzun süredir yolunu gözlediğim, uğruna sistem kurduğum oyunun (aslında BF3 için kurmuştum) betasındaki izlenimlerimi öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
(Yasal uyarı) Şunu hemen belirtmek istiyorum. Bu yazının amacı multiplayer beta hakkında bilgi vermek olduğundan dolayı, çok fazla detay vermek istemiyorum. Bu nedenle oynanabilirlik, grafikler ve betada bulunan oyun modlarını tanıtmakla yetineceğim.
Beta gelir hoş gelir.
Oyunun 1.0.0.1 versiyonu kullanılarak açılan betada oynanabilir iki mod bulunmakta. Bunlardan ilki “Hunter” modu. Bu modun espirisi şu, bir taraf Nano Elbisenin görünmezlik modunu ve sadece ok-yay ikilisini kullarak, kaza sonucu uçakları düşen Cell askerlerini teker teker avlıyor, Cell askerleri de ölmemeye çalışıyorlar. Kulağa çok kolaymış gibi gelebilir, ancak Cell askerinin elinde bulunan silah, geçtiğimiz günlerde Crysis’in 7 Harikası adı altında yayınlanan tanıtım videolarından tanıdığımız “Typhoon” adlı silah. Farkedildiğiniz anda ölmeniz saniyeler içinde gerçekleşiyor. Sizi özellikle göremeseler de, Cell oyuncuları sizin yakınlarda olduğunuzu sesli uyarı sayesinde anlayabildiklerinden, arkasından yaklaşayım, bıçak kullanayım durumu pek olmuyor. Zaten yaklaştıkça görünürlüğünüz de artıyor. İki dakika gibi bir sürede Cell askerlerini öldüremezseniz, Cell tarafı kazanıyor ve bunun kabul edilemez olduğu yönünde azar yiyorsunuz. Bu modun benim açımdan en saçma tarafı, Cell askerleri öldüklerinde Hunter olarak oyuna devam ediyor oluşları. Zaten 2 dakika kadar süren bir bölümün son 10 saniyesinde karşı tarafa geçmenizin çokta bir mantığı olmuyor.
Diğer modun adı ise “Crash Site”. Bu mod bildiğimiz Conquest’e benziyor. İki takımın birbirini öldürmeye çalıştığı bu mod da çok eğlenceli olabiliyor. Ekiplerin birbirlerini öldürmelerinin yanı sıra, belirli bölgeleri ele geçirmeleri de gerekmekte. Bir ekip savunurken, diğer ekip saldırıyor. Ancak Hunter modunu gördükten sonra, açıkçası adımımı atmadım Crash Site’a. Crash Site oynarken, haritaların farklı bölgelerinde bulunan CEF silahlarını da alabiliyorsunuz. Böylece fazladan ateş gücüne, kısıtlı da olsa ulaşabiliyorsunuz.
Ayrıca, bu modların oynanabildiği iki farklı harita var elimizin altında. Bunlardan birisi Museum. Diğer ise Airport. İki harita da yıkılmış harap olmuş durumda olan yerlerden oluşuyor. Ancak çok fazla karışık haritalar değiller. Bir iki kere oynadıktan sonra rahatlıkla alışabiliyorsunuz. Benim dikkatimi asıl çeken şey ise, haritaların gerçekten detaylı tasarlanmış olması. Görebileceğiniz çok fazla detay var. Crytek işini düzgün yapmış. Kişisel bir not, daha önceki Crysis oyunlarının multiplayer kısımları olmasına karşın, ve bir iki kere oynamama rağmen, çok da ilgimi çekmemişlerdi. Ancak bu sefer bir şeyler değişmişe benziyor.
Oyundayız
Bir betadan harita ve mod olarak istediğimden fazlasını verdi bana Crytek. Ama bununla yetinmeyip, upgrade sistemini de ufak da olsa tanıtmışlar betada. Kendi profilinizi oluşturup, oyun içinde bunlardan birini seçebiliyorsunuz. Bununla birlikte ekipmanlarınız üzerinde çeşitli değişiklikler ile oyun stilinizi rahatlıkla belirlemek sizin elinizde. Her oyundan sonra aldığınız deneyim puanları ile atladığınız level sonucunda yeni güncelleştirmeler geliyor. Bunun yanında, deneyim puanlarını sadece oyun boyunca öldürdüğünüz düşmanlarınızdan değil, yaptığınız görevlerden de kazanıyorsunuz. Bu görevler de, Social, Crynet, Squad ve Lobby olmak üzere 4’e ayrılmış durumda. Her başlığın altında farklı görevler sizleri bekliyor.
Şimdi, herkesin aklında ki soruyu cevaplamak istiyorum. Crysis 3 benim bilgisayarımda çalışır mı? Değil mi, herkesin merak ettiği konu bu. Size arkadaşımın kendi diz üstü bilgisayarındaki deneyiminden örnek vereyim. 1366x768 çözünürlükte, TextureQuality yüksek diğer bütün ayarlar en düşük olarak 20-25 arası bir FPS değerinde oynayabildi. Bahsi geçen ürün, içinde HD 5000 serisi mobil bir ekran kartı, 1.6Ghz üç çekirdek işlemcisi ve 4 GB 1333 Mhz hafızaya sahip laptop. Crysis 3 piyasada bulunan %99 oyundan daha iyi grafiklere sahip olmasına ve sadece DX11 olarak tasarlanmasına karşın, grafik optimizasyonu çok başarılı şekilde kotarılmış. Son dönemde bu tarz bir başarıyı, sadece Far Cry 3’te görmüştüm.
Umarım aydınlatıcı olabilmişimdir. Oyunun tam sürümü için yazacağımız incelememizde ise sizlere bazı süprizlerimiz olabilir.