Corrupted Blood, Koronavirüs hakkında fikir veriyor

Kağan Depboylu 16.03.2020 - 10:19
Uzmanların belirttiğine göre World of Warcraft’ın efsaneleşen vakası Corrupted Blood, Koronavirüs salgını hakkında birtakım fikirler veriyor.

2005 yılında WoW oyuncularına büyük bir hızla yayılan ve en nihayetinde efsaneleşen Corrupted Blood, Koronavirüs ile tekrar gündeme geldi. Zamanında bu salgına şahit olan ve durum üstüne makaleler yazan Corrupted Blood araştırmacıları, Covid-19 üstünde çalışmaya başladı. Görünen o ki World of Warcraft’ın meşhur salgını ardından toplanan veriler, Covid-19 ile mücadelede etkin rol oynayabilir.

WoW'un meşhur salgını Corrupted Blood, Koronavirüs hakkında fikir veriyor

Zamanında birer World of Warcraft oyuncusu olan Corrupted Blood araştırmacıları, Covid-19 salgınının bu vaka üzerinden değerlendirilebileceği fikrinde. Corrupted Blood salgını, 2005 yılında oyunda meydana gelen bir bug nedeniyle ortaya çıkmıştı. Oluşan bu sanal salgın, bir Raid boss’unun (Hakkar the Soulflayer) debuff büyüsünün, raid dışında da etkisini sürdürmesiyle meydana gelmişti. Corrupted Blood salgınını deneyimleyen oyunculardan biri de Dr. Eric Lofgren’di. Olay patlak verdikten iki yıl sonra, konu hakkında bir makale yayımlayan Lofgren'e göre Corrupted Blood, Koronavirüs ile mücadele konusunda bize fikir verebilir.

Corrupte Blood, Koronavirüs hakkında fikir veriyor

Bir epidemiyolog olan ve Washington State Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Eric Lofgren bulaşıcı hastalıklar üstünde çalışmalar yapıyor. Dr. Lofgren şu sıralar, Koronavirüs salgınının Amerika’daki sağlık hizmetlerini ne yönde etkileyeceğini araştırıyor. Yani; hastalığın sağlık personeline ne derece etki edeceği, hangi hastaların hastaneye yerleştirileceği ve hangilerine tıbbi cihaz desteği verileceği üstünde çalışıyor.

“Benim için insanların bu gibi durumlarda sergilediği davranışları anlamak oldukça önemli. Hastalıkları çoğu zaman ‘insanların maruz kaldığı durumlar’ olarak değerlendiriyoruz. Bir virüs, birtakım sonuçlara neden oluyor… Ancak virüs insanlar arasında yayılmaya başladığında, insanların nasıl davrandıkları, otoriteye itaat edip etmemeleri gibi durumlar da oldukça önemli. Ayrıca işlerin oldukça kaotik bir hâl alması olası. Bir karantina mı söz konusu olacak yoksa her şey yolunda mı, asla tam olarak bilemezsiniz.”

“Corrupted Blood konusunu mukayese ettiğim bir diğer durum da hem oyuncuların hem de bilim insanlarının tartıştığı ‘ıstırap’ konusuydu. Bu ıstırap durumu, gerçek dünya ile mukayese edilecek boyutta bir şey değildi. İnsanlar, diğer insanları bilerek hasta etmez. Her ne kadar diğer insanları bilerek hasta etmesek de onları hasta etme potansiyelimizi görmezden geliriz.  İşte bu durum oyundakiyle benzerlik teşkil ediyor. Durumu şu şekilde görmeye başlarız: “Kafaya takacak bir şey yok. Her halükârda konsere de giderim, büyükannemi ziyarete de…”. Belki de bunu yapmamalısınız, işte asıl mesele bu. Salgın hastalıklar, sosyal sorunlardır… Bunun vahametini küçümsemek, gerçek dünyada ıstıraba neden olur.”

Corrupte Blood, Koronavirüs hakkında fikir veriyor

Corrupted Blood araştırmacıları, Covid-19 meselesini oldukça ciddiye alıyor ve Dr. Eric Lofgren bu meseleye değinen yegâne bilim insanı değil.  Dr. Ran Balicer, 2018 yılında yaptığı TEDx konuşmasında Corrupted Blood ve salgın hastalıklar meselesine değinmişti. Aynı zamanda bu konuda araştırma yapmış olan Dr. Nina Fefferman da şu açıklamalarda bulunuyor:

“Bu durum, insanların tehditleri nasıl algıladıkları ve bunun davranışlarını nasıl değiştirebileceği hakkında gerçekten derinden düşünmeme neden oldu. O zamandan bu yana yaptığım işlerle, ‘risk algısının sosyal inşası’ üzerine modeller oluşturmaya çalıştım. WoW oyuncularının Corrupted Blood hakkında yaptıkları tartışmalar ve sergiledikleri davranışlar üstüne bu kadar zaman harcamasaydım bu çalışmalar mümkün olmazdı.”

Tüm bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere WoW’un meşhur salgını Corrupted Blood, bizim bugüne kadar fark edemediğimiz akademik gelişmelere vesile olmuş. Bir video oyunun böylesine ciddi araştırmalara konu olması, video oyunlarının sadece bir eğlence aracı olarak görülmemesi gerektiğinin adeta kanıtı gibi. Geçtiğimiz haftalarda Corrupted Blood, Koronavirüs ile tekrar gündeme gelmiş, konu medyada yankı bulmuştu. Böylesine detaylı ve disiplinler arası bir konunun, kendi TV kanallarımızda üstünkörü ve yanlış bir şekilde aktarılması ise gerçekten çok üzücü. Umarız ki fikir sahibi olmadığı alanlarda yanıltıcı açıklamalarda bulunan böylesine kişilerin medyadaki varlığı da günden güne azalır.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 00:37
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2020 14:16
https://www.merlininkazani.com/coronavirus-salgini-bu-sefer-de-world-of-warcrafta-baglandi-haber-110056

Tükürdüğünüzü temiz yalamışsınız. Bir bilene danışılmamış diyorsunuz o haberde ve ordaki türk konuşmacıyı adeta ezikliyorsunuz, saçmaladığını söylüyorsunuz.
MK Okuru
MK Okuru 17.03.2020 14:42
bunlar böyle
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2020 23:09
Dr. Ramazan Kurtoğlu dediğinde adama WoW hater ile karışık gerizekalı akademisyen muamelesi yaptınız ya la...
Şimdi de Dr. Eric Lofgren yok Dr. Ran Balicer yok efenim Dr. Nina Fefferman WoWun faydalarını vurguluyorlar WoW sen neymişsin ne mübarek oyunmuşsun. Adam da aynısını demişti. Farklı mı dedi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2020 18:03
Eric mal galiba. Oyundaki bir bug ı gelip gerçek hayattaki virüsle bir tutmak?? Bununda bizim geçen cnn türkte konuşan moruktan farkı yok
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2020 14:20
Ama Eric Lofgren açıklama yapınca, gayet ciddi ve mantıklı olduğunu belirtiyorsunuz. Cidden kendi milletimizden insanları ezmeyi çok seviyoruz. Aslında saçma bir video olsada, "Bu çocuk amerikalı olsa beğenirdiniz dimi? " diyen kişinin nasılda doğruyu söylediğine şahit oluyoruz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Corrupted Blood, Koronavirüs hakkında fikir veriyor
İlginizi Çekebilir