Son zamanlarda çok sevilen fakat nispeten yüksek sistem gereksinimleri ile oyuncuların gözünü korkutan Call of Duty: Warzone'u nasıl daha etkin bir şekilde oynayabiliriz. Nasıl daha fazla FPS alırız ya da daha az FPS drop yeriz bu konular üzerinde genel birkaç çözümden bahsedeceğim. Yazımızın sonunda Call of Duty: Warzone kasma sorunu hakkındaki birçok soruna çözüm getirebileceğimizi umut ediyorum.
Öncellikle Call of Duty: Warzone birçok yeni teknolojiyi destekliyor. Bunların arasında Nvidia'nın Adaptive Shading, Ray Tracing ve Ansel gibi teknolojileri de bulunmakta. Ne kadar çok yeni teknoloji, o kadar eski ekran kartları için sorun demek aslına bakarsanız. Bu konunun önüne geçmek için ilk yapmanız gereken ekran kartınızın sürücüsünü güncellemek. Nvidia ekran kartınızın sürücüsünü güncellemek için buraya, AMD ekran kartınızın sürücüsünü güncellemek için ise buraya tıklayarak üreticilerin resmi web sitelerine gidebilirsiniz.
Gelelim ikinci konuya. Yeni teknolojiler üzerinde daha az sıkıntı yaşamanız için Windows 10 kullanmanız ve en son sürümüne güncellemeniz gerekiyor. Eğer daha eski bir Windows sürümü kullanıyorsanız atıyorum Windows 7 ya da 8 tarzı. Mümkünse temiz bir uefi format için Windows 10'un en son sürümüne geçmenizi tavsiye etmek zorundayım.
Şimdiye kadar baya genel gittik. Aslına bakarsak oyunun optimizasyonu beta bir oyuna göre gerçekten çok iyi. Fakat daha fazla FPS istiyorsak ekran kartımızı ya da işlemcimizi Overclock yaparak performanslarını arttırabiliriz. Genel olarak işlemci Overclock etmek ekran kartını Overclock etmekten daha zor, fakat daha az tehlikelidir. İşlemciler ekran kartlarına oranla daha dayanıklı donanımlardır. En azından benim yıllar içerisindeki tecrübelerim bana bunu defalarca kanıtladı . Peki Overclock nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını burada vermeye kalkarsam diğer konulara geçemeyiz. O yüzden basit olarak işlemcinizi overclock yapmak için BIOS ayarlarına gitmeniz gerektiğini ekran kartınızı overclock etmek için ise MSI Afterburner tarzı programları kullanmanızı önereceğim.
Fakat burada çok ciddi bir sorun var. Hali hazırda MSI Afterburner kullanıyorsanız ve bu program aracılığı ile gelen rivatuner üzerinden oyun ekranınızda kaç fps aldığınızı ya da işlemci sıcaklığını gibi değerlerinizi görüyorsanız bunu yapmayın. Call of Duty: Warzone kendi içerisinde size GPU sıcaklığını ya da işlemci sıcaklığını zaten izleyerek gösterme seçeneklerine sahip. Ek olarak siz de görmeye çalışınca bunlar çakışıyor. Bu durumda elbette oyunu oynamanıza engel oluyor. Bu yüzden rivatunerı bilgisayarınızdan kaldırmak çoğu sorununuzu çözecektir. Çoğu arkadaşım oyunu ilk indirdiğini zaman bu sorunla karşılaşmıştı.
Evet, geldik en sevdiğim konuya. Neden seviyorum biliyor musunuz? Zararlı yazılımlardan kurtulmaya çalışırken çoğu zaman oyunda aldığınız FPS değerlerini düşürüyorsunuz. Ben de bunu bildiğimden dolayı hüzünlü bir tebessüm ile gülüyorum. Eğer bilgisayar dünyasına hakimseniz ve zararlıların en çok nerelerden bulaştığını biliyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı küçük detaylar olduğunu da biliyorsunuzdur. Eğer zararlıları sık sık bilgisayarınızı bulaştıran biriyseniz bu kısımda bir karar vermeniz gerekecek. Çünkü eğer virüs programı kullanıyorsanız sizlerden bunu yapmamanızı isteyeceğim. Evet, mümkünse tamamen kaldırın. Virüs programları bilgisayara her zaman ek yük bindirir. Az ya da çok bunun önemi yok. Burada FPS değerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Bu yüzden kaldırmanız lazım. Fakat biraz önce de dediğim gibi. Eğer internet üzerinde gezerken her şeye tıklayıp, önünüze geleni bilgisayara kuran biriyseniz bu durum zaman içerisinde FPS değerinizi artırmaktan çok düşürmeye yaracaktır. Çünkü zararlılar bilgisayarınıza bulaşacak. Karar sizin, kolay gelsin.
Gelelim "ben her şeyi biliyorum, ben zaten virüs programı kullanmıyorum, benim bilgisayarımda zararlı yok" diyenlere. İsteseniz de istemeseniz de fark etmeden bilgisayarınıza zararlılar bulaşmış olabilir. Bunlardan virüs programı kurmadan nasıl kurtulacaksınız ya da arka planda aktif bir virüs programı çalıştırmadan neler yapabiliriz bunlara bakacağız. Çünkü ne dedik? Aktif olarak arka planda çalışan virüs programları FPS düşürür dedik.
İlk olarak Norton Power Eraser'dan bahsetmek istiyorum. İndiriyoruz, çalıştırıyoruz, temizliyoruz. Kurulum yok, programı çalıştırdıktan sonra bir tarama yapıyor. Bilgisayarımız yeniden başlıyor ve zararlıları temizliyoruz. Bütün işlem bu kadar. Bundan sonrası için arka planda sürekli çalışarak sistemimizi zorlayacak bir yazılım yok. Nortan Power Eraser'ı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Bu bir reklam değildir.
Gelelim ikinci çözüme. Call of Duty: Warzone kasma sorunu gidermek için virüslerden kurtulmaya devam ediyoruz. Şimdiki kurtarıcımız ise
Malwarebytes tarafından geliştirilen yine ücretsiz yazılımımız AdwCleaner. Bu program indirip kurmalı olanlardan. Yani zaman içerisinde bu hale geldi en azından. İndirin kurun. Hemen bir tarama yapın. Ardından virüslerden ve zararlı yazımlardan kurtulun. Daha sonra kaldırın gitsin. Bu işlemler sadece Call of Duty: Warzone kasma sorununuzun çözümü olmayacak, bilgisayarınızı da bir hayli rahatlatacaktır.
Daha yeni sizlerle Xbox Series X SSD'sinin yarattığı farkları gözler önüne seren demoları izlemiştik. Orada biraz daha özelleştirilmiş bir SSD'nin gücünü gördük. Fakat bu demek değil ki bilgisayarlarımızda takılı olan SSD modelleri kötü. Elbette değil. Eğer oyunu SSD üzerine kurarsanız daha kısa yükleme sürelerinden tutun, bad sektörleri yüzünden ciddi FPS droplara sebep olabilecek bir HDD'nin de önüne geçmiş olursunuz.
Bir yazımızın daha sonuna geldik. Eğer buraya kadar okuduysanız umarım işinize yarayacak en az bir bilgi ile karşılaşmışsınızdır. Hepinize iyi oyunlar dilerim. Call of Duty: Warzone sistem gereksinimlerine bakmayı unutmayın.