Assassin's Creed Mirage çıkış tarihi bir hafta öne çekilerek 5 Ekim 2023 tarihi belirlendi. Bizler de yeni oyunun çıkışı öncesinde hem oyunun geçmişine bakalım hem de bilgilerimizi tazeleyelim dedik. Bu bağlamda oyun hakkında bazı sorulara cevap vereceğiz. İlk makalemizde de "Assassin's Creed Isu Medeniyeti Nedir?" sorusuna cevap veriyoruz.
Assassin's Creed Isu Medeniyeti Nedir? Bu yazıda Assassin’s Creed serisi ile ilgili genel anlamda spoiler içeren bilgiler vardır.
Assassin’s Creed denildiğinde akla gelen ilk şey tahmin edeceğiniz üzere suikastçılar. Zira oyunun bizzat kendi adı da bu! Assassin’ler… Suikastçılar… Bir inanç penceresinde insanların iyiliği için gölgelerde saklanan ve toplumun refahı adına suikastler düzenleyen bir örgüt. Ve bu örgütle tamamen zıt bir fikir birliğine sahip tapınakçılar adında farklı bir örgüt daha. İki örgütün yüzyıllardır süregelen kanlı savaşını konu alan bir hikaye. Kabaca üç aşağı beş yukarı Assassin’s Creed oyunlarının perde arkasındaki konu bu şekilde.
Bu içeriği videolu olarak izlemek için tıklayın.
Peki tüm bunlardan bağımsız olarak ama aynı zamanda da bir o kadar bağlantılı olduğu görülen, seri içerisindeki tarih ve felsefenin dışında nispeten de olsa bu köklü yapının bir bilim kurgu tarafı var desem? Tapınakçılar ve suikastçılar arasında yıllar yılı var olan ve hala var olmaya da devam eden büyük savaşın aslında hiçbir anlam ifade etmediğini örneğin…
Serideki kurgusal hikayeye göre bugün mitoloji olarak bildiğimiz, bir efsane olarak gördüğümüz tüm mefhumların aslında yazımızın konusu olan Isular olduğunu biliyor musunuz? Bu ileri insan türü olarak adlandırılan Isular, Assassin’s Creed serisinin bir noktada asıl hikayesini oluşturuyor.
Isuların insanoğlu üzerindeki hakimiyeti
Dünya üzerindeki ilk küresel medeniyeti kuran ve ileri bir insan türü olduğu söylenen bu ırkın kökenleri hakkında pek bir bilgi bulunmaz. Ancak hikayeye göre bundan 77 bin yıl öncesinde var olan ve teknoloji olarak bugünün dünyasından çok daha ileri oldukları anlatılır. Günümüz zamanının mobil teknolojileri, uzay mühendisliği, kuantum fiziği, yapay zekası vesairesi.. aklınıza gelen en üst düzey bilimler dahi Isuların kurduğu muazzam düzende ilkel kalır. Çünkü Isular, bu söylediğim biraz garip gelecek ama; bugünün tartışmalara konu olan yapay zekasını binlerce yıl öncesinde çoktan icat etmiştir bile. Yine bugünlerde gayet fazla bir şekilde konuşulan makine öğrenimi ve makinelerin gelecekte bizler için nasıl bir tehdit oluşturabileceği konusu, o yıllarda Isuların da gündemindedir. Hatta Isuların makine anlayışı bizimkinden daha farklı, daha etik dışıdır. Nitekim Isular için için makine demek, bir bağlamda insan demektir!
Assassin's Creed serisindeki hikayede Isulara göre insan ırkının var olma sebeplerinden birisi de;
Kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve itaatkâr bir işgücü oluşturmak amacıyla potansiyel bir toplum yaratmaktır. Bu toplumu ise primat türlerinin genetiğini değiştirerek yaparlar. Aslına bakarsanız bugün bildiğimiz evrim teorisi anlayışıda bu kurgusal hikayede kendisine bir yer bulacaktır. Fakat tüm bunların yanı sıra insan ırkı zeki bir varlıktır. Zaman ilerledikçe Isu medeniyeti için bir tehdit oluşturabileceği düşünülür ve gün sonunda bir takım kararlar alınır. Bahsi geçen kararlar böylesine medeni, daha doğrusu sözde medeni bir toplumdan çok uzaktır.
Isular insan ırkı üzerinde daha fazla hâkimiyet kurabilmek adına bir dizi teknolojik araçlar geliştirmeye başlar. Seri içerisinde gördüğümüz hatta suikastçıların ve tapınakçıların elde etmek adına birbirlerini yediği Apple of Eden ya da başka bir deyişle Cennet Elması da bu araçlardan biridir.
Assassin's Creed Isu Medeniyeti Nedir? Apple of Eden (Cennet Elması)
Adam ve Eve, Phanes, Hibritler ve Eagle Vision
Velhasıl Isular, bir noktaya kadar istediklerini elde etmeyi başarmışlardır. İnsanoğlunu bir köle gibi çalıştırıp yeryüzünde mutlak bir hâkimiyet kurmuş, tabiri caizse 'efendiler' olmuşlardır. Ancak içlerinden ‘Phanes’ adlı bir Isu bilimcisi büyük bir hata yapar ve bu hata bütün bir Isu ırkına mal olur.
İlginizi Çekebilir: Assassin's Creed Mirage hakkında tüm bildiklerimiz
Phanes genetiğini değiştirdiği insanlardan birine aşık olmuştur. Bu aynı zamanda bir Isu ve bir insan arasında oluşan duygusal bağın ilk örneğidir. Fakat kendi ırkı bu durumu bir türlü kabul etmez ve Phanes'de sevdiği ile beraber Atlantis'e kaçar. Bir süre sonra ise Phanes'in eşi bir kız çocuğuna hamile kalır. Çocuğun adı, Eve'dir!
Assassin's Creed Isu Medeniyeti Nedir? İlk Hibrit Eve (Cennet Elmasını çalarken)
Eve, Isuların kullandığı kadim teknolojiden etkilenmeyen bir yapıya sahiptir. Çünkü bir hibrit olduğu için damarlarında gezen Isu kanı, onu diğer sıradan insanlardan ayrı bir yere koyar. Bu yüzden kendi ırkının bir köle gibi muamele görmesine razı gelmez. Yıllar sonra Adam adlı bir insanla birleşip on yıl süren İnsan-Isu savaşında, insanların tarafına önderlik edecektir. Ve Adam’dan doğan çocukları da tıpkı kendisi gibi bir hibrit olacak, az da olsa şahsına nazır özel soyunu devam ettirecektir. Assassin's Creed Odyssey'de gördüğümüz Kassandra ve Alexios adlı iki karakter, dedeleri Leonidas, hatta Atlantis'te görülen Pisagor adlı isimler de insan hibrit konusuna bir örnektir.
Hatta ve hatta neredeyse bütün bir seride bir mekanik olarak kullanılan Eagle Vision adlı yetenek de yine Isulardan gelen bir özelliktir. Binlerce yıldır insanlar ve Isular arasındaki melezleşme sonucu, bazı insanlarda;
(biz bu özelliği çoğunlukla kontrol ettiğimiz suikastçılarda görüyoruz.)
Extra duygusal bir algı oluşmuştur. Bu algıya bugünün tabiriyle altıncı his desekte, Isular için anlamı Bilgidir.
Büyük Felaket
Adam ve Eve ikilisinin başlattığı isyan neticesinde, insan ırkı ve Isular arasında geçen tam tamına 10 yıl kadar uzunca bir savaş boy gösterir. İnsanoğlu, hak ettiği özgürlüğü elde etmek için Isular ile canhıraş mücadele ederken, Isular da binlerce yıldır süregelen kurulu düzenlerinin bozulmaması için savaşır. Çok kayıplar verilir. Belki de dünya tarihinden bu yana en kanlı savaş, bu savaştır. İki tarafta kendince doğru bulduğu değerler nazarında birbirlerini yer. Fakat ne yazık ki yine iki tarafta gerçeği göremeyecek kadar kör olmuştur.
Hırsları yüzünden yaklaşmakta olan büyük felaketin farkına varamazlar. Nitekim bu felaketin insan ya da Isu gibi bir sınıf ayrımı da bulunmaz. Çünkü söz konusu olan şey güneş sistemindeki dünyamızın artık sonunun geldiğidir.
Assassin's Creed Isu Medeniyeti Nedir? Büyük Felaketten bir görüntü (Assassin’s Creed 3)
Felaketin ardından çoğunluğu Isu ırkı olmak üzere dünya üzerindeki canlı nüfusunun neredeyse tamamı yok olur. Akabinde bütün dünya küllerinden yeniden doğmaya başlar. Dahası insan ırkı, Isulara kıyasla çoğunlukta oldukları için zaman ilerledikçe bir takım yeni görüşler de ortaya çıkar. Assassin’s Creed serisindeki genel hikayeye göre bugün bildiğimiz mitolojik karakterler hatta mitolojik yaratıklar aslında büyük felaketin ardından sağ kalabilen Isu ırkıdır. Örneğin İskandinav mitolojisinde yer alan Odin adlı karakter, aslen bir Isudur. Tıpkı Yunan mitolojisinde yer alan Poseidon gibi.
Peki bu niye böyledir? Yani niçin insanoğlu bu gibi varlıkları zamanla tanrı kisvesine koyar? Isular, insanlardan üstün müdür?
Aslında üstündür. Özellikle fiziksel olarak sıradan bir insandan çok daha dayanıklı, çok daha uzun ya da çok daha güçlüdür. Binlerce yıl kullandıkları teknolojinin her türlüsüne adapte olabilen eşsiz varlıklardır. Az önce söylediğim altıncı his mefhumu da yine insanlığa kıyasla bir adım önde olmalarını sağlar. Bu da ister istemez bu ırkın insanlar tarafından üstün görünmesine yol açar. Kabaca dünya tarihindeki mit ve efsanelerin temel dayanağı budur.
Assassin's Creed Isu Medeniyeti Nedir? İskandinav mitolojisinde Allfather olarak bilinen ancak bir Isu olan Odin
Şimdi anlatacağım şey yazı boyunca bahsettiğim konulardan çok daha önemli ve yeni çıkacak Mirage oyunu ile çok daha bağlantılı.
Reenkarnasyon!
Büyük felaket sırasında nüfusun çoğunluğu yok olmuş, küçük bir grup üstün teknolojilerle inşaa edilen sığınaklarda sağ kalmış ve bugünün dünyasını yeniden inşaa etmiştir. Fakat bazı Isular, felaket sırasında kimsenin aklına gelmeyecek yeni yöntemlere başvurur. Reenkarnasyon!
Assassin’s Creed Valhalla’da geçen hikayeye göre bahsi geçen bu Isular, reenkarne olmuşlardır. Hatta İskandinav mitolojisinde geçen Aesir’in görkemli isimleri;
Yani Odin, Tyr, Thor ve Loki gibi isimler, vikinglerin altın çağında ortaya çıkan bazı yüzlerin ta kendileridir.
Bu zamana kadar çıkan bütün Assassin’s Creed oyunlarında Isular ya bir hologram olarak görünmüş ya da daha öncesinde aktardıkları bilinçleri sayesinde bir eşya üzerinde tezahür etmiştir. Ancak Valhalla’da olanlar resmen ezber bozar. Bu defa büyük felaketin olduğu zamanı farklı bir pencereden daha görürüz. Odin’in önderliğinde büyükçe bir masaya oturan sekiz kişilik grup, ayrı ayrı duran fetüs kovanlarına bilinçlerini aktarır ve bu şekilde yeniden dünyaya gelirler.
Assassin's Creed Isu Medeniyeti Nedir? Odin ve Tyr reenkarne olmadan hemen önce
İlk defa duyanlar için biraz şaşırtıcı gelebilir ancak Valhalla’daki son bunu işaret eder. Bildiğiniz gibi Assassin’s Creed Mirage’ın ana karakteri de Basim olacak. Bu bilgiyi cebimizde saklayalım, çünkü bir şekilde Basim'in hikayesi Loki ile bağdaşacak. Artık zamanı geldiğinde hep birlikte göreceğiz.
Kaynakça;