Son yıllarda nispeten yavaşlayan monitör teknolojisi, teknik anlamdan daha çok tasarımsal anlamda evrim geçirmeye başladı. Eskisine nazaran çok daha minimalist ve ince bir hale gelen monitörler, bizlerin sanal dünya ile iletişimimizi sağlayan en önemli ürünler. Sadece görsel kalite ile değil, gözlerimize verdikleri zararın azaltılması için sahip oldukları teknolojiler ile de önem kazanan monitörler, bilgisayar donanımlarında en önemli parçalardan biri.
Bizler de bugün sizler için özellikle tasarımsal anlamda oldukça iddialı olan AOC'un yeni 27 inç'lik monitörü I2781FH'yi kısaca inceleyeceğiz. Öncelikle cihazda dikkatimizi ilk çeken unsur, oldukça şık gözüken asimetrik ayak ve ince sayabileceğimiz çerçeveler. Oldukça şık bir tasarım sergileyen AOC mühendisleri, bizlere özellikle ofis ortamlarında kullanmak için muhteşem bir tasarım sunmuş. Sadece çerçeve inceliği değil, cihazın kendisi de inanılmaz derece de ince. Cihaz yalnızca 9,9 mm profile sahip.
27 inç boyutu ile yalnızca ofis için değil, evinizde de oyun veya sinema keyfi yaşamak için başarılı bir ürün olan AOC I2781FH, çift HDMI girişi sayesinde hem bilgisayarınızı, hem de konsolunuzu monitöre bağlamanıza izin veriyor, ayrıca eski tip bilgisayar kullananlar için de cihazın VGA girişi olduğunu belirtelim. AOC'un bu standart kullanıcıların yanında, oyunculara da hitap ediyor diyebiliriz.
Hazır oyunculardan bahsetmişken, ki bir oyuncu olarak ve monitörü bir aydan uzun bir süredir kullanan biri olarak oyun performansının altını çizmek istiyorum. Öncelikle ilk dikkatimi çeken şey monitörün IPS panellerde pek görmeye alışık olmadığımız şekilde 4ms'lik tepki süresi. Özellikle FPS oyunlarında yaptığım testlerde çok başarılı sonuçlar veren AOC I2781FH, hiçbir ghosting izi bırakmadan akıcı bir performans sergiliyor. Zaten çift HDMI girişinden de bahsettiğimize göre, monitörün oyuncular için şık bir çözüm olduğunu belirtmek yanlış bir durum olmaz.
Cihazın panelinin son teknoloji AH-IPS panel olduğunu da belirtelim. AH-IPS paneller standart LCD panellerden çok daha geniş görüş açısı ve renk gamı sunabiliyor. Bu sayede hem gerçekçi renkler görebiliyor, hem de dik açı ile ekrana bakmadığımız zamanlarda renk bozulmasını minimuma indiriyor. Panelin film performansı da takdire şayan, özellikle netlik konusunda gördüğüm en başarılı monitörlerden biri. Bu netliği böylesine büyük bir ekranda yakalamak gerçekten özenli bir çalışma gerektiriyor ve AOC bunu başarabilmiş.
Cihaz hakkında hep iyi şeylerden bahsettik, kafanızda hiç mi eksik yok diye sorabilirsiniz. Burada belirtmemiz gereken ilk şey cihazın renkleri diğer monitörlere kıyasla biraz daha soğuk vermesi. Özellikle beyaz sayfalarda bu soğukluk dikkatli gözleri rahatsız edebiliyor. Bu soğukluğu cihazın renk ayarlarından azaltabilsek de, bu genel renk dağılımına olumsuz etki oluşturabiliyor. Cihazın da sanırım eleştirebileceğimiz tek yönü bu.
Biraz da monitörün teknik özelliklerinden bahsedelim. 250 cd/m2 parlaklık değeri bulunan I2781FH, tüm odayı aydınlatabiliyor. 1000:1 statik kontrast oranı bulunan monitörün dinamik kontrast aralığı ise 50M:1 olarak göze çarpıyor. Cihazın renk aralığı ise 16.7m ve sRGB destekli. Panelin çözünürlüğü 1920x1080 iken, 60Hz'lik tarama frekansına sahip. Tepki süresi ise daha önce belirtmiş olduğum gibi 4ms gibi kabul edilebilir bir rakam. Cihaz açık halde iken 31W güç tüketimi bulunuyor, bu tüketim standby mod'unda 0.5w tamamen kapalı iken ise 0.3W olarak belirtilmiş. Cihazımız Plug and Play, Kensington Kilidi, i-Menu, e-Saver ve göz yormayan FlickerFree teknolojilerinin tamamını destekliyor, ayrıca Energystar 6, TCO 6, EPEAT Silver, CE, EAC ve Energy Class A gibi sertifikaları da almış bulunuyor.
Son sözlere gelecek olursak AOC'un yeni monitörü I2781FH, ince yapısı, şık görünümü, performansı ile hem oyuncuların hem de ofis veya standart kullanıcıların dikkatini çekebilecek bir ürün. Eğer siz de yeni bir monitör almak istiyorsanız, AOC I2781FH modeline bakmadan geçmeyin derim.
sırf renk soğukluğu sebebiyle 4 yıl önce aldığım aoc monitoru değiştirmeyi düşünüyorum artık.. tabii bütçe meselesi birazda.. Doygun renkler olarak asus uzak ara önde aoc den önde bu da bir gerçek
Doygun renkler olarak asus uzak ara önde aoc den önde bu da bir gerçek