XPG Levante 240 inceleme

Ersin Kılıç 17.05.2021 - 16:31
Görsel anlamda da dikkat çeken XPG Levante 240 incelemesinde sıvı soğutma çözümünün performansına yakından bakıyoruz.

XPG Levante inceleme: Sıvı soğutucular artık bilgisayarlarımızın değişmez parçalarından biri haline geldi. her ne kadar stok soğutucu kullanan birçok oyun sever olsa da özellikle iyi bir donanıma sahip olanların ilk tercihi bu yöne kaymaya başladı da diyebiliriz. Bu konuda birçok alternatif bulmak mümkün. İşte bunlardan birisi de hem performans hem de görsel anlamda öne çıkan modellerden biri olan XPG Levante 240.

XPG Levante inceleme

Farklı donanımlara da sahip olan XPG firmasının bu sıvı soğutma çözümü gayet şık bir kutu tasarımı ile geliyor. Kutu içeriğini açtığınızda hem Intel hem de AMD sistemler için gereken tüm parçaların yer aldığını görüyorsunuz. Intel tarafında LGA 1200, 1366, 115x, 2066, 2011 soketlerini destekleyen XPG Levante 240, AMD tarafında ise AM4 CPU soket desteğine sahip. Bizim bu soğutucuyu 1151 soketini kullanan Intel i9 9900K işlemcide test ettiğimizi de belirtelim.

XPG Levante 240 inceleme

XPG Levante 240 kurulum aşaması

Öncelikle kurulum aşamasına gelecek olursak bu konuda daha önce bir deneyiminiz yoksa kafanız karışabilir. Çünkü fanlar ve soğutucu üzerinde de RGB ışıklandırma bulunduğu için kafanız bu konuda karışabilir. Fakat kutu içerisinden çıkan kitapçık sayesinde tüm adımların tek tek anlatıldığını görüyorsunuz. Tek yapmanız gereken ise fanlar ve soğutucu arasındaki bağlantıyı düzgün yapabilmek. Bunun için uygulamanız gereken adımlar kitapçıkta net bir şekilde verilmiş.

Kurulum aşamasında dikkat etmeniz gereken en önemli unsur hem bilgisayar kasanızın hem de anakart modelinizin buna uygun olması. XPG Levante 240 modeli 3 pinli bir ARGB bağlantısı gerektiriyor. Anakartınızda bulunan bu pin girişi sayesinde bu bağlantıyı yapıyor ve diğer donanımlarınız ile senkronize çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. 

Eğer ana kartınızda bu destek yok ise Sata kablosu ile ya da dönüştürücü yardımı ile 4 pin soketini kullanabiliyorsunuz ama bu durum tabi ki diğer modellerde olduğu gibi senkron olayını bir kenara bırakmanıza sebep oluyor. Benim kullandığım modelde 3 pin (5V) girişi olduğu için buradan bağladım ve hem anakart üzerindeki RGB ışınlandırma hem de diğer donanımlarım ile senkronize bir kullanıma sahip oldum. Hem işlemci soğutucusu hem de  fanlar üzerindeki ışıklandırma çok güzel duruyor ve senkron yakaladığınızda daha iyi bir görünüme kavuşmuş oluyorsunuz.

XPG Levante 240 inceleme

Kurulumda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise dediğim gibi kasanızın durumu. XPG Levante 240 modelinin radyatör kısmını kasanızın ön paneline ya da üst paneline monte edebiliyorsunuz. Fakat buna göre kullandığınız kasada da gerekli montaj noktalarının yer alması gerekiyor. Örneğin ben hali hazırda ön kısımda kasa içi sirkülasyon için farklı fanlar kullandığım sıvı soğutmayı direkt olarak üst tarafta kullandım. Zaten kasada cam panel olduğundan dolayı fanlar da görünür hale geldi ve ortaya hem kurulum hem de görsellik açısından iyi bir sonuç çıktı diyebilirim. RGB konusundaki en büyük eksiklik ise kendi yazılıma sahip olmaması. Yani senkron çalışma dışında bir özelleştirme durumu söz konusu değil.

Genel özellikler ve sıcaklık testleri

Bu modelin radyatör kısmı bütün olarak tutulmuş ve kutu içerisinden çıkan iki adet 120 mm'lik RGB fanı bu kısma çok rahat bir şekilde monte edebiliyorsunuz. Bu fanlar 600 - 2000 devir aralığında oldukça sessiz çalışıyor ve ARGB desteği sayesinde çok şık gözüküyorlar. Kablolamayı kasanın arka tarafından yaptığınızda ortaya hem sade hem de şık bir görünüm çıkmış oluyor.

XPG Levante 240 inceleme

Bu RBG ışıklandırma kısmı soğutucunun pompa kısmında da kullanılmış. XPG logosu ile birlikte etrafındaki üçlü şeritte RBG desteği bulunuyor. Sıvı soğutma bu kısımda işlemciyi soğutarak manşonlu kauçuk borular yardımı ile radyatöre 240 mm'lik iletiyor. Bu pompa kısmında ise Asetek firması ile bir işbirliğine gidilmiş. Bu firmanın en iyi sıvı soğutma çözümlerinde karşımıza çıktığını göz önüne alacak olursak XPG ile yapılan bu işbirliğinin de ortaya çok iyi sonuçlar çıkardığını söyleyebiliriz.

Sıcaklık testine geçtiğimizde öncelikle test ettiğim ortamın 25 - 26 derece civarında olduğunu söylemem gerekiyor. Ayrıca test işlemi sırasında işlemci tarafında ya da diğer donanımlarda herhangi bir OC işlemi yapılmadı. Yani kullandığım işlemci modeli olan Intel i9 9900K, modelin kendi temel hızında çalıştı.

XPG Levante 240 inceleme

Sisteminiz boşta çalıştığında bu sıvı soğutma çözümü sayesinde işlemci sıcaklığının 27 - 28 derece civarında seyrettiğini görüyoruz. Normal kullanımda, kullanımınıza bağlı olarak 30 - 35 dereceye kadar çıktığını görebiliyorsunuz. Bu sıcaklık değerleri işte video açma, internette dolaşma gibi işlemlerde birkaç derecelik değişiklik gösterebiliyor. Genel aralığın bu şekilde olduğunu söyleyebiliriz.

İşlemciye biraz yük bindirdiğimizde yani After Effect ya da Premiere gibi programlarda video işlediğimizde ise bu sıcaklık 40 - 45 derece civarında seyrediyor. Ben yaptığım testlerde 4K video işlemesi de yaptım ve sıcaklığın maksimum 48 dereceye kadar çıktığını gördüm. Oyun tarafına geçtiğimizde de benzer sonuçlar alıyoruz. Deep Rock Galactic, Valheim ya da League of Legends gibi co-op ya da rekabete dayalı oyunlarda işlemci sıcaklığı 50 derece civarında seyrediyor. Resident Evil Village, PUBG ya da Call of Duty Warzone gibi oyunlarda test ettiğinizde ise işlemci sıcaklığının maksimum 58 - 60 dereceye kadar çıktığını görebiliyorsunuz.

XPG Levante 240 inceleme

Sonuç

Sonuç olarak XPG Levante 240 modeli alabileceğiniz başarılı sıvı soğutma çözümlerinden birisi. Çalışma performansı dışında RGB desteği ile kasanıza oldukça şık bir görünüm de kazandırıyor. Eğer yeni bir sistem topluyor ya da sistem güncellemesi yapıyorsanız sıvı soğutma tarafında göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim. 

XPG Levante 240 inceleme

XPG Levante 240 Teknik Özellikler

Su Pompası

  • Su Bloğu Boyutu (Y*G*D): 86 x 72 x 36 mm
  • Su Bloğu Malzemesi: Bakır
  • Kontrol modu: PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu)
  • CPU Soket Desteği: Intel : LGA 1200, 1366, 115x, 2066, 2011 AMD : AM4
  • Termal Gres: Önceden uygulanmış

Radyator

  • Radyatör Boyutu: 272 x 121 x 27 mm
  • Radyatör Malzemesi: Alüminyum
  • Boru: Manşonlu Kauçuk boru

Fan özellikleri

  • Fan Boyutu: 2 Fan Yuvası (120 mm)
  • Fan Ebatı: 120 x 120 x 25 mm
  • Yatak Türü: Akışkan Dinamiği Yatağı
  • Fan Hızı: 600~2000dev / dk ± %10
  • Fan Statik Basıncı: 1.42mm-H2O
  • Fan Hava Akışı: 61.5 CFM
  • Fan Gürültüsü: 34.0 dB (A)
Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 27.01.2025 07:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2021 17:11
Ben de kullanıyorum bunu, baya sessiz çalışıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
XPG Levante 240 inceleme
İlginizi Çekebilir