Sekizinci jenerasyon konsol neslinde satış anlamında PlayStation 4'ün gerisinde kalan Xbox One, özel oyun anlamında da kullanıcılara istediğini pek fazla veremiyor. Genel olarak Minecraft ve benzeri co - op oyunlar ile kullanıcılarının karşısına çıkan Microsoft, her ne kadar bu gibi durumlarda Sony'nin arkasında kalsa da, şu anda rekabeti kızıştıracak tek rakip olduğundan oyuncular için önemli konumda yer alıyor. Biz de Xbox 360 döneminde güzel başarılar elde eden markanın son konsolunu satın alıp veya almamanız için bazı nedenler sıraladık. Öncelikle bu nedenleri sıralarken, düz Xbox One modelini seçtiğimizi belirtelim. Yani 4K desteğini beraberinde getiren Xbox One X modelinin özellikleri sıraladığımız bu nedenlerin içerisinde bulunmuyor.
Her ne kadar Xbox One, PlayStation 4'e karşı daha az özel oyun bulundursa da, çevrimiçi sistemlerin daha randımanlı çalışması gibi özellikler konsolun albenisini daha da yükseltiyor. Ancak yine de Xbox One'ın bu özellikleri sizi cezbetmediyse, şansınızı Nintendo Switch oyunculara daha farklı tecrübeler yaşatma potansiyeli olan konsollarda denemenizi öneriyoruz.
Bildiğiniz gibi PlayStation Plus ile verilen oyunlar, eğer bir daha PS Plus satın almazsanız geri alınıyor. Ancak Xbox Live Gold ile verilen oyunlar oyuncuların kütüphanesinde sonsuza kadar duruyor.
Diğer çevrimiçi sistemlere göre daha kaliteli bir hizmet veren Xbox Live ve özellikle Xbox Live Gold sistemi, arkadaşlarınız ile parti halinde konuştuğunuzda kalitesini ciddi anlamda ortaya koyabiliyor.
Eğer Xbox 360 döneminde oynadığınız ve tadı damağınızda kalan oyunlar varsa, Microsoft hepsini tek tek Xbox One için tekrar piyasaya sürüyor. Ayrıca grafiklerini de günümüz değerlerine uyarlayan geliştiriciler, bu sayede eski oyunların yeniden oynanmasına imkan sağlıyor.
Play Anywhere özelliği sayesinde Xbox One için satın alınan destekli oyunlar, Windows 10 yüklü cihazlarda da çalışabiliyor. Bu sayede konsolun yanında PC platformunda da oyun oynuyorsanız, oyunu iki kere satın almanıza gerek kalmıyor.
Xbox One kontrolcüsünü elinize aldığınızda, Nintendo Switch'in Joy Con'u ve Dualshock 4'ün sunduğu rahatlığa nazaran elinize daha iyi oturduğunu hemen anlayabiliyorsunuz. Ergonomi açısından ortaya güzel bir mühendislik çalışması koyan Microsoft'u, bu konuda tebrik etmek gerekiyor.
Özel oyun anlamında neredeyse yakın zamanda piyasaya çıkmış olan Nintendo Switch'in bile gerisinde kalan Xbox One'ın en büyük eksisinin bu olduğunu söyleyebiliriz. Bu seneye baktığımızda God of War ile Xbox One'ı iyice köşeye sıkıştıran PlayStation 4'ün özel oyun kütüphanesi oldukça geniş.
Hali hazırda özel oyun anlamında geride olan Xbox One'ın özel oyunlarına bir de Türkçe dil desteği gelmemesi, ülkemiz oyuncularının tercihini bir anda ters yöne çevirebiliyor.
Düz Xbox One modelini elimize aldığında, üçüncü parti oyunları bile düzgün bir şekilde 1080p çalıştıramadığını görüyoruz. Hatta konsoluun donanımı güçsüz olduğundan, bazı oyunlarda FPS düşmeleri bile yaşanabiliyor.
Sanal gerçeklik bugünlerde oyunlara yeteri kadar giriş yapamasa da, PlayStation 4'ün sunduğu PS VR özelliği, konsolun değerini daha da yükseltiyor. Ancak yazılım devi Microsoft'un hala Xbox One için bir sanal gerçeklik desteği getirmemesi, bu konuda hanesine eksi puan yazdırıyor.
Yine düz Xbox One modelini düşünürsek, tasarımın gerçek anlamda kötü olduğunu söyleyebiliriz. Kitlelerce kıstasın kabul görülmüş olması, Xbox One'ı bu kısımda da geriye düşürüyor. Bu tarz cihazlar genellikle ev salonlarına koyulduğundan, tasarım bu yüzden oyuncular için ön planda tutulmakta.