Western Digital AN1500 inceleme

Ersin Kılıç 23.04.2021 - 15:31
Western Digital AN1500 inceleme içeriğimizde PCIe portundan takılan bu depolama biriminin performansına ve genel özelliklerine göz atıyoruz.

Western Digital AN1500 NVMe standartına sahip  olan ve PCI Express yuvasından kullanabileceğiniz bir depolama çözümü sunuyor. Ben bir süredir bu modeli kullanıyorum ve kullandığım bu süre zarfında hem ana disk hem de yedek diskim olarak test etme imkanı sağladım. Yazma okuma oranı yüksek olduğu için yedek olarak kullanıp projelerinizi bu disk üzerinden işleyebileceğiniz gibi sürekli bilgisayarınızda kurulu olan oyunları bu diske atmak da çok mantıklı bir hareket olabiliyor. Şimdi gelin Western Digital AN1500 modelinin genel özelliklerine ve testlerine birlikte göz atalım.

Öncelikle benim kullandığım model 1 TB kapasiteye sahip olan versiyonu. Bu model dışında aynı serinin 2 TB ve 4 TB'lık versiyonları da bulunuyor. Firma ihtiyacınıza göre bu şekilde farklı çözümler sunmuş. 

Western Digital AN1500 inceleme

Western Digital AN1500 inceleme

Tasarım olarak baktığımızda son derece şık bir model olduğunu söyleyebilirim. Özellikle üzerinde bulunan ve şerit şeklinde konumlandırılan RBG aydınlatması bu konuda meraklı olan kullanıcıları tatmin edecektir. Renk akışı ile birlikte kasa içerisinde gerçekten de güzel bir görünüm sağlıyor diyebilirim. Bunun dışında depolama biriminde iki soğutucu plak kullanılmış. Yoğun kullanımda bile 50-55 derece çalışıyor ve bu plakalar depolama biriminin ısınmasını mümkün olduğunca engelliyor.

Ayrıca WD Dashboard uygulaması sayesinde bu RGB aydınlatmaya müdahale edebiliyor ve 13 farklı aydınlatma modelinden birisini dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Benm favorim ilk taktığınızda da aktif olan Gökkuşağı ışıklandırması oldu. Yine yazılım üzerinden diğer donanımlarınızla da uyumlu ışıklandırılmasını sağlayabiliyorsunuz. Uygulama üzerinden Asus, Gigabyte, MSI ve Razer gibi firmaların RGB sistemleri ile uyumlu çalışması için gerekli ayarlamalara da yer verilmiş. 

Western Digital AN1500 inceleme

Bu yazılım sayesinde depolama biriminin durumunu takip etmek de oldukça kolaylaştırılmış. Hem diskin durumunu hem de optimizasyonunu bu uygulamadan görebiliyorsunuz. programın Türkçe dil desteğine sahip olması da ayrıca sevindirici.

Firmanın kendi mimarisini kullandığı bu depolama birimi kağıt üzerinde 6.500 MB'a kadar okuma, 4.100 MB'a kadar yazma hızlarını sunuyor. Western Digital AN1500 testlerine geçtiğimizde ise Crystal Disk Mark uygulamasında okuma hızı olarak 6398 MB/s ve yazma hızı olarak da 4232 MB/s ile kağıt üzerindeki rakamlara yaklaşıyor. ASS SSD uygulamasında ise rakamların bir tık daha düştüğünü görüyoruz. Bu programda ise okuma hızı olarak 5317 MB/s ve yazma hızı olarak da 3918 MB/s skorlarını aldığını görüyoruz. Dosya transferine geldiğimizde is 40 GB'lık bir dosyayı sadece 24 saniyede kopyaladığını görüyoruz ki bu gerçekten de zaman kullanımı açısından kullanıcıya büyük bir avantaj sağlayacak bir süre.

Western Digital AN1500 inceleme

Depolama birimini bir ekran kartı gibi PCIe yuvasına taktığımız için kablo kargaşası da bulunmuyor. Hem veri akışını hem de gücü direkt olarak bu yuva üzerinden sağlayan bir yapısı bulunmakta. Bu noktada en büyük problem ise kasanızın iç donanımının da buna uygun olması. 

AN 1500'den tam performans almanız için anakartınızda bulunan PCIe slotunda X8 ya da X16 desteğinin bulunması gerekiyor. örneğin ben Asus Z390-f modelinde bu ürünü test ettim ve bu anakartta ortadaki slotta bu destek bulunuyor. Aynı zamanda RTX 3090 bir ekran kartı kullandığım için test sırasında ekran kartı olarak anakart üzerindeki GPU'yu kullanmam gerekti. Çünkü kasamın alt tarafında da PSU kısmı olduğu için ve RTX 3090 modeli de çift slot (büyük) bir kart olduğu için iki kartı uygun bir şekilde kasaya takamadım. Zaten WD AN 1500 modelinin en büyük handikabı da bu. O nedenle alırken kesinlikle anakartınızın desteğine ve kasa yerleşiminize dikkat etmeniz gerekiyor.

Western Digital AN1500 inceleme

Western Digital AN1500 inceleme yazımızın sonunda bu modelin hem sahip olduğu hız performansı hem de tasarımı ile iyi bir performans sunduğunu söyleyebilirim. Eğer PCIe kısmından kullanacağınız bir depolama birimi arıyorsanız ve bu depolama biriminin hem oyunlarda, hem de video işlerinde hızlı çalışmasını istiyorsanız göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2024 15:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2021 15:02
M2 modellerde tarihe karışıyor. Üzücü.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Western Digital AN1500 inceleme
İlginizi Çekebilir