Uçak Biletleri ve Sezonluk Etkiler: Seyahat Planlamanızı Optimize Etme Rehberi

Merlin'in Kazanı 31.05.2024 - 12:31
Uçak bileti fiyatlarının değişken olmasının nedenlerinden biri de sezonlardır. İçinde bulunduğunuz sezon, uçak bileti fiyatlarının yüksek ya da düşük olmasının nedeni olabilir.

Dolayısıyla en uygun uçak biletini satın alıp ucuza seyahat etmek isteyenlerin bu konuda bilgi sahibi olması önemlidir. Çünkü bu sayede uçuşlarınızı optimize edebilir, seyahatlerinizi uçak biletinin düşük fiyatla satışa sunulduğu zamanlarda yapabilirsiniz.

Öncelikle havayolu firmalarının fiyatlandırma stratejilerini sezonlara göre yaptıklarını belirtelim. Ancak her havayolu firmasının ücretlendirmede uyguladığı strateji aynı olmaz. Bu nedenle bilet fiyatları bazı havayolu firmalarında daha uygun rakamlara tekabül ederken bazılarında yüksek olabilir. Bu durumun son derece normal olduğunu eklemek gerekir.

Peki, sezonlar nasıl belirlenir? Bu noktada tüm yılı 3 farklı sezon şeklinde düşünebilirsiniz. Bunlar; yüksek sezon, orta sezon ve düşük sezon şeklinde tanımlanabilir.

Yüksek Sezon

Yüksek sezon; bayramlar, tatil dönemleri ve yaz aylarını kapsayan zamanlardır. Bu dönemde insanların çok daha fazla seyahat ettiği biliniyor. Özellikle yaz döneminin başlaması ile birlikte yüz binlerce insan tatil yapmak için belirli lokasyonlara seyahat ediyor. Bu da uçak bileti fiyatlarının bir miktar daha yüksek olması anlamına geliyor. Bazı popüler tatil bölgelerine seyahat etmek istediğinizde bilet fiyatlarının daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Çok popüler olmayan destinasyonlar için daha makul bilet fiyatları geçerli olabilir.

Yüksek sezon olarak tabir edilen dönem bayram zamanlarını da kapsar. Mutlaka yaz aylarında olmak gerekmez. Bayramlarda da insanların yakınlarını ziyaret etmek için seyahat ediyor olması, uçuş seferlerine olan ilginin daha fazla olmasını beraberinde getirir. Bu da uçak bileti fiyatlarının yükselişe geçmesi anlamına gelir.

Uçak Biletini Ucuza Almak İçin Ne Yapmalı?

Düşük Sezon

Düşük sezon ise en başta okulların açık olduğu dönemi kapsar. Okulların açık olması nedeniyle insanlar çok fazla seyahat etmezler. Bununla birlikte kış mevsiminin de düşük sezon kapsamında yer aldığını ekleyelim. Bunun nedeni ise kış sezonunda da seyahat sayısının az olmasıdır. İnsanlar çok fazla seyahat etmediklerinden uçak bileti satışları çok daha az olur. Bu nedenle havayolu firmaları bilet fiyatlarını daha düşük tutmaya özen gösterir. Hatta pek çok havayolu firması düşük sezon içerisinde bazı kampanyalar düzenler ve uçak bileti fiyatlarında da yüksek oranda indirim uygulayabilirler.

Orta Sezon

Orta sezon, uçak bileti fiyatlarının çok daha dengeli olduğu bir dönemdir. Yılın diğer zamanları ile bir kıyaslama yapıldığında uçak biletleri ne yüksek sezonda olduğu kadar yüksek ne de düşük sezonda olduğu kadar düşük seviyededir. Orta sezonda da havayolu firmaları tarafından çeşitli kampanyalar düzenlenebiliyor. Bunun amacı ise uçakları dolu tutmak ve tüm koltukların satılması hedefini yakalamaktır.

Uçak Biletini Ucuza Almak İçin Ne Yapmalı?

  • Düşük Sezonda Seyahat Edin!

Elbette ilk olarak düşük sezonda seyahat etmeyi tercih etmeniz önemlidir. Bu dönemde uçak bileti fiyatlarının çok daha düşük olmasını bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Uygulanan indirimlerden ve kampanyalardan faydalanmanız önemlidir. Kampanyalar, sınırlı sayıda uçak bileti için geçerli olur. Kısacası kampanyadan ilk olarak haberdar olanlar bileti hemen satın alır. Bu nedenle e posta üyeliği başlatarak kampanyalardan anında haberdar olmanızda fayda var. Özellikle Pegasus internet sitesine tıklayarak mutlaka e posta üyeliği başlatın. Çünkü büyük ilgi gören ve yüz güldüren indirimler içeren kampanyalar Pegasus tarafından düzenleniyor.

  • Erken Rezervasyon Yapın!

Uygulayabileceğiniz en önemli yöntemlerden biri de erken dönemde rezervasyon yapmanızdır. Uçak biletini olası en düşük fiyata satın almanın en işe yarar yöntemi erkenden biletinizi almak oluyor. Seyahat etmeyi düşündüğünüz tarihten 2-3 ay önce biletinizi almanız durumunda tahmin ettiğinizden daha düşük rakamlarla ödeme yapma fırsatınız olacaktır. Erken rezervasyon indirimler yurtiçi uçuşlarla birlikte yurt dışı uçuşlarda da geçerli oluyor. Kısacası rotanızı nereye çevirmiş olursanız olun biletinizi erkenden alırsanız karlı çıkarsınız. Biletinizi satın alırken Pegasus Flex’i de ekleyin. Çünkü bu durumda seyahat planlarınız değişirse ceza ödemeden biletinizi iptal edebilirsiniz. Aynı zamanda Pegasus Flex sayesinde  sınırsız değişiklik yapma şansınız da oluyor.

  • Düşük Fiyat Sunan Havayolu Firmasını Seçin!

Daha önce de söz ettiğimiz gibi havayolu firmalarının uçak bileti fiyatlandırma stratejileri farklı olabilir. Seçiminizi olabildiğince düşük fiyat politikası uygulayan bir havayolu firmasından yana yapın. Bu firma çoğunlukla Pegasus oluyor. Yıl boyunca istisnasız tüm destinasyonlar için uygun fiyat sunmaya özen göstermesi nedeniyle çok sayıda kişi rotasını Pegasus’a çeviriyor. Hem Pegasus’u seçip hem de erkenden biletinizi satın alırsanız ulaşım için ayırdığınız bütçeden önemli düzeyde bir tasarruf yapabilirsiniz.

  • Tatil Dönemlerinde Seyahat Etmeyin!

Sizlere son önerimiz tatil zamanlarına göre seyahat planlaması yapmamanız olacak. Çünkü bu dönemlerde uçak biletleri daha yüksek rakamlara tekabül edebilir. Bunun yerine insanların daha az seyahat ettiği zamanları seçebilir ve uçak bileti için daha az ödeyebilirsiniz. Aynı zamanda hafta sonları yerine hafta içi günlerde seyahat etmeyi seçin. Bilet fiyatı araştırması yapmayı unutmayın. Gideceğiniz yere dair online olarak araştırma yapmanız da size zaman kazandırır. Örneğin Selçuk bölgesine gideceksiniz. Nereler gezilmeli, hangi etkinlikler ne zaman düzenleniyor gibi bilgilere mutlaka göz atın. Bu bilgilerin seyahat planlamanıza önemli katkıları olacaktır.

Uçak Biletleri ve Sezonluk Etkiler: Seyahat Planlamanızı Optimize Etme Rehberi
İlginizi Çekebilir