Twitter hesap doğrulama nasıl yapılır? Mavi tik alma

Alparslan Gürlek 21.05.2021 - 15:13
Twitter hesap doğrulama işlemi için yeni kurallar geliyor, ayrıca mavi tik nasıl alınır? Sizlerle bu sorunun yanıtını da paylaştık.

Twitter hesap doğrulama için yeni uygulama ve ayrıntılar açıklandı. Bildiğiniz gibi Twitter üzerinde doğrulanmış ya da onaylanmış hesaplar mavi bir tik işaretiyle görüntüleniyor. Bu durum, söz konusu hesapların ilgili bazı konularda güvenilir olduğunu ve platformun kurallarına riayet ettiğini belirttiği gibi, sosyal medyada önemli bir statüye sahip oldukları anlamına geliyor. Yapılan yeni bir açıklama ile Twitter hesap doğrulama için yeni uygulama ve ayrıntılar da belli oldu. Başvuru süreci nasıl işliyor? Nasıl mavi tik alabilirsiniz? Bu duruma kimler uygun? Bu konulara ışık tutuldu.

Twitter hesap doğrulama için yeni uygulamalar geliyor

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Geçtiğimiz birkaç ay içinde, hesap doğrulama uygunluk kriterlerine açıklık getirmek için çalışıyoruz ve halkın geri bildirimleriyle şekillendirilen yeni bir politika başlattık. Ayrıca, artık güncellenmiş doğrulama kriterlerini karşılamayan, etkin olmayan veya eksik bilgileri olan hesaplardan doğrulama rozetini otomatik olarak kaldırarak bu politikayı uygulamaya başladık. Bugünün uygulama sunumu, Twitter'da doğrulamaya daha fazla şeffaflık, güvenilirlik ve netlik sağlama planlarımızdaki bir sonraki dönüm noktasını işaret ediyor."

Twitter'da mavi tik nedir ve nasıl alınır?

Öncelikle mavi tikin, Twitter hesap doğrulama olayının ne olduğundan kısaca bahsedelim. Profilde beliren mavi onay rozeti, kamu menfaatini ilgilendiren bir hesabın orijinal olduğunun bilinmesini sağlıyor. Hesabınızın bu rozete sahip olabilmeniz için aktif, tanınmış ve orijinal bir hesap olması gerekiyor.

Orijinalden kasıt, güvenilir bir kaynak olduğunuzun belirtilmesi ve bunu platformun da bilmesi anlamına geliyor. Bunun için bazı kriterler şu şekilde:

  • Resmi internet sitesi: Kendinizin ya da kuruluşunuzun Twitter hesabını temsil eden resmi web sitesi bağlantısını eklemeniz gerekiyor.
  • Kimlik onaylama: Sürücü Ehliyeti, Pasaport gibi resmi bir kimlik belgesinin fotoğrafını sağlamanız gerekiyor.
  • Resmi e-posta adresi: İlgili olduğunuz kategoriyle alakalı bir alan adıyla resmi bir e-posta adresinizin olması gerekiyor.

Tanınmışlık konusu ise apayrı bir mevzu. Hesabınız, çokça tanınmış bir kişi veya markayı temsil etmeli ya da o marka ile ilişkili olmalı. Bu konuda Twitter hesap doğrulama için tanınmışlık kategorileri şöyle:

  • Hükümet
  • Şirketler, markalar ve kuruluşlar
  • Haber kuruluşları ve gazeteciler
  • Eğlence
  • Spor ve oyun
  • Aktivistler, organizatörler ve etkili diğer kişiler

Twitter hesap doğrulama nasıl yapılır? Mavi tik alma

Hükümet kategorisinde onay almak için söz konusu hesabın devlet başkanı, seçilmiş yetkili, atanmış bakan, kurumsal yapı, büyükelçiler ve resmi sözcüler dahil olmak üzere önemli devlet yetkililerinin ve devlet dairelerinin Twitter hesapları olmak zorunda. Tabi bu hesapların birden fazla referansa sahip olması gerekiyor.

Şirket, marka veya kuruluş hesapları (kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da buna dahil) veya yöneticilerinin hesapları da iki şartı karşıladığı sürece onay alabiliyor. Bunlardan biri Google Trends, halka açık borsalar ya da Wikipedia makaleleri gibi genel dizinlerde bulunmak. Bir diğeri ise takipçi sayısına göre aynı coğrafi bölgede bulunan aktif hesapların %0,05'lik dilimi içinde olmak. Ayrıca başvurudan önceki 6 ay içinde önde gelen haber kaynaklarında 3 veya daha fazla referansa sahip olmaları da gerekiyor.

Haber kuruluşları ve gazeteciler hesaplarında mavi tik bulunması için yaptığı başvurularda çeşitli kriterlere göre değerlendiriliyor. Hesaplarının herkese açık olması gerekiyor ve doğrudan nitelikli kuruluşun adına ve resmi web sitesine atıfta bulunması ya da bu politikada yer alan kriterleri karşılaması gerekiyor. Bağımsız veya serbest gazeteciler, başvurudan önceki 6 ay içinde nitelikli yayınlarda isimlerini içeren en az 3 makale/katkı yazısı yayınladığını gösterebilirlerse onaylanabilirler.

Eğlence kategorisinde onay almak için film stüdyoları ve müzik kuruluşları gibi önde gelen şirketlerin hesaplarına sahip olmanız gerekiyor. Hesap profilinde onaylanmış kuruluşa bağlantının açık olması ve prodüksiyon veya ilgili oluşumun web sitesinin profilinize yönlendiren bir bağlantının olması gerekiyor. Ayrıca IMDB profillerinde katkı sağlanan en az 50 prodüksiyonun bulunması da bir kriter. Haber kaynaklarındaki referans konusu yine bu kategori için de geçerli.

Bütün bu kategorilerin şartlarının tamamını buraya tıklayarak detaylıca okuyabilirsiniz.

Aktiflik de profilinizde dikkat edilen kriterlerden biri. Profilinizin görünür ve tam bir isme sahip olması gerekiyor. Ayrıca son altı ay içerisinde hesabınıza giriş yapmış olmanız ve e-posta & telefon numaranızı onaylatmış olmanız gerekiyor. Twitter kurallarını da ihlal etmediğiniz takdirde hesabınız aktif bir hesap olarak tanınacaktır.

Twitter hesap doğrulama başvurusu nasıl yapılır?

Yapılan yeni açıklamayla birlikte önümüzdeki birkaç hafta içinde Twitter'daki herkes yeni doğrulama uygulamasına kolayca ulaşabilecek. Hesap Ayarları sekmesinde görünecek olan bu başvuru kısmı ilerleyen dönemde kademeli olarak herkesin kullanımına sunulacak. Başvuran kullanıcılar ilerleyen birkaç gün içinde Twitter'dan bir e-posta alacaklar ve Twitter hesap doğrulama işlemi eğer onaylandıysa profilinizde mavi tik görebileceksiniz.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 12.05.2024 00:08
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2021 11:06
Hiç ünlü olmayıp, herhangi bir kategoriye de uymadan (hükümet içi, spor, fenomenlik dahil) mavi tik alan hesaplar var. Onlar nasıl yapıyor bunu?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.05.2021 01:41
bu bilgiyi napıcaz
Kalan Karakter: 300 Gönder
Twitter hesap doğrulama nasıl yapılır? Mavi tik alma
İlginizi Çekebilir