Tokyo parklarında artık insansız hava araçları uçurulamayacak
Son yıllarda modası hızla artan Drone'lar yani insansız hava araçları, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesi ile birçok ülkede yasaklanmaya başladı.
Bu yasakların sonuncusu ise teknoloji devi Japonya'dan geldi. Tokyo'da parklarda dolaşan insanlar, kendilerini rahatsız ettiği gerekçesi ile şikayet ettikleri drone'ları yasaklatmayı başardı. Japon hükümeti bundan böyle Tokyo parklarında Drone uçuran kişiler için yasal işlem başlatacağını açıkladı.
Sizce de Drone'lar özel hayatı ihlal edici bir unsur mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.
TCK 134. ve 135. maddelerde bahsedilen "özel hayatın gizliliği" umuma açık yerleri kapsayacak şekilde anlaşılmamalı. Bireylerin toplum içinde sokak, park gibi yerlerde bulunmasını resmetmek onların özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği anlamına gelmez. Başka kanun maddelerine dayanılabilir belki işlenilen fiil için.
Kameraların kalıcı olarak kayıt yapma özelliği varsa ve bu insanların bulunduğu bir yerde kullanılıyorsa çok net şekilde özel hayatı ihlal suçudur. Tam sayılarından emin olmamakla beraber bizde de TCK 134. ve 135. maddeler ile suç olarak düzenlenmiş durumda.
( Yakın zamanda; metroda kitap okuyan bir çocuğun fotografını çekip dalga geçerek yayınlayan kızı hatırlarsınız, çocuğun şikayetçi olması durumunda 1 yılda 3 yıla hapis ile yargılanır.)
Kimsenin izin almadan başka birinin fotografını yada videosunu çekme lüksü olamaz.