Oyunların satışında en önemli adımlardan biri seçilen kapak tasarımıdır. Özellikle akılda kalıcı bir kapak, genelde oyunu popülerleştirebilir, oyun hakkında bilgi verebilir ve kitlenin aklından çıkmayacak şekilde hafızalara kazınır. Fakat, 1970'lerden beri seçilen bazı tasarımlar var ki, tamamen farklı nedenlerden dolayı hatırlanır. Oynanışı bir kenarda, birkaç kapak tasarımı, bilgisayar veya müzik mağazalarında yerini almış- ve bariz olarak tiksindirici bir etki bırakmıştır.
Hani, bazıları vardır, bakarsınız, "Bunu kim alsın ki?" diye kendinize sorarsınız. Şu sıralar pek karşılaşmadığımız bu tür durumlar, yirmi veya otuz yıl öncesine kadar sürekli karşılaşıyordu. Tasarımın çizimle yapıldığı o dönemlerde, kapakta oyuna ait bir görsel bulmak çok zordu, çünkü tasarımcılar daha çok alıcılara hayalgüçlerini çalıştırmalarını istiyordu. İşte, biz de popüler olan ve olmayan, en kötü oyun kapaklarını sizlere sunuyoruz. Eğer sizin de aklınızdan çıkmayan bir kapak tasarımı varsa, bize yorumlarda bildirebilirsiniz.
Listemize hemen tanındık bir oyunla başlıyoruz.
1Mystery of the Druids (CDV Software - PC - 2001)
Herkesin favorisi olan Mystery of the Druids, listemizde ilk olarak saymak istediklerimizden. Aslında sakin olan bir oyuna böyle bir kapak koymak kimin aklına gelmiş, hayret doğrusu.
2Snow White and the 7 Clever Boys (Phoenix - PS2 - 2006)
İngiliz tabanlı oyun firması olan Phoenix, hem Playstation hem de Playstation 2 platfromlarına "oyun" adı altında, bulmaca ve çizgfilm içeren video oyunları yayınlıyordu. Görüşünüz sizi aldırmasın, Pamuk Prenses oyunda sarışın iken, yedi cüce ise sadece birbirinden farklı çocuklar olarak görünüyor. Birisinde de karar versinler yahu.
3Mega Man (Capcom - Nintendo Entertainment System - 1987)
Mega Man gibi popüler bir serinin böyle bir kapağa sahip olacağını kim tahmin edebilirdi ki? Tabii, bahsettiğim gibi oyun içi görüntüleri kapakta kullanmak, oyunun gelirini düşüreceğinden dolayı kullanmamak daha iyi sayılıyordu- fakat işin garip tarafı Capcom'un bunu kabul etmesi. En azından tasarım sadece Amerikan versiyonlarında kullanıldı.
4Ico (Team Ico - Playstation 2 - 2001)
Şüphesiz Ico, Playstation 2 platformundaki en iyi yapımlardan biri. Sürükleyici hikayesi ile oyunların grafiklerinin önemli olmadığını da gösteriyordu- fakat CGI departmanında çalışan arkadaşın biri olayı abartmış gibi görünüyor. MegaMan'de de olduğu gibi bu kapak sadece Amerikan versiyonunda kullanıldı.
5Tongue of the Fatman(Activison - DOS, MS-DOS, Commodore 64, Sega Mega Drive - 1989)
Kapak tasarımları ile insanı bunaltan başka bir oyun, Tongue of the Fatman. Tabii, diğerlerinde de olduğu gibi oyunun ne türde olduğu anlaşılmıyor. Aslında dövüş türünde olan Tongue of Fatman, her ne kadar zamanındaki tüm platformlara çıksa da, kapak tasarımı başta olmak üzere, oynanışı yüzünden çok çabuk unutuldu.
6Castlevania: Dawn of Sorrow (Konami - Nintendo DS - 2005)
Dawn of Sorrow'un kapak tasarımı, bizce Konami'nin yavaş yavaş rayından çıktığı zamanların başlangıcı hakkında ipucu veriyor gibi. Hani, elinizde zaten bir kapak tasarımı var ve bunu yeniden yayınlamak istiyorsunuz. Neden internetten kutulu versiyonunu kopyalayıp "Konami's Greatest Hits"in üstüne koyarsınız ki?
7Bust-a-Move (Taito - Sony Playstation, Nintendo 64 - 1995)
Bize her ne kadar "oynamak illegal olmalı" deselerce, bence Taito o sıralar illegal olan olayları ofisinde gerçekleştiriyordu. Daha önceki oyunlarında ne olduğunu anlayabiliyordunuz, basit bir top patlatma oyunu olan Bust-a-Move, zamanında bir hayli popülerdi- fakat Taito'nun bunu abarttığını görmek bir hayli kolay.
8Phalanx (Kemco - Super Nintendo Entertainmet System - 1991)
Phalanx'a karşı tutumumuz birazcık değişik. Oyun her ne kadar sağlam ve eğlenceli olsa da, Kemco olayı birazcık abartıp Amerikan tasarımına"tipik bir Amerikalı" koyarak satışa sunmuş. En azından yapımın ne olduğunu sağ üst köşedeki uzay gemisinden anlayabiliyorsunuz.
9Russell Grant's Astrology (Deep Silver - Nintendo DS - 2005)
Buna gerçekten yorumumuz yok. Nintendo DS için çıkan "burç" oyunu, hem temasından hem de kapak tasarımından dolayı, raflara koyulmadan kaybediyor.
10Virtuoso (Nova Spring - PC, Panasonic 3DO - 1994)
Havalı! Çok havalı! O kadar da değil aslında. Virtuoso, 90'larda çıkan FPS akımına kapılan başka oyunlardan biri. Doom Engine ile çalışan oyunu tek farklılığı FPS yerine TPS olması. Ama kabul edin, yönettiğiniz karakter aslında havalı, fakat tasarımdan dolayını bunu anlayamıyorsunuz.
mk tarihini en kötü site kapağıda bu olsa gerek yazılar tuhaflaştı site hantal gereksiz gözünüz yoruluyor fal oyunundaki adam mnisali şapşik olup kalıyorsunuz tasarım berbat o sebeple oyun kapaklarıda dahil 10 üzerinden üsküfra veriyor kötü oyun kapaklarını haber yapacağınıza sitenizin yeni göz bozan tasarımını haber yapsaydınız diyoruz ve mk ekibini alkışlıyoruz
Hazır tasarım konusu açılmışken logo fazla basit değiştirilmeli, onun dışında maliyeti var mıdır bilmiyorum ama sitenin geceleri göz yorduğu doğru, gece teması eklenebilir. Onlar dışında her şey çok güzel olmuş. Cevapsız bırakmazsanız sevinirim.
bu tür bir site guncel oyun ve sinema haberleri dışında böyle yazılarda tabiki icerik sıkıntısı çekebilir özellikle mk gibi uzun yıllardır yayın yapan bir site için bu normal bir şey ama daha 4-5 ay önce aynı türde bir yazı yayınlanmışken bu liste biraz gereksiz olmuş