Super Mario 3D All-Stars inceleme

Ersin Kılıç 30.09.2020 - 17:13
Super Mario'nun en sevilen 3D oyunlarını bir araya getiren Super Mario 3D All-Stars inceleme içeriğimizde bu paketin özelliklerine değiniyoruz.
Platformlar Nintendo Switch
Super Mario 3D All-Stars inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Nintendo - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Platform
Merlin Puanı 78
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%100
Artılar + Üç farklı oyun
+ Her oyunda farklı dinamikler
+ Görsel olarak hala başarılı
+ Super Mario GALAXY
+ Müzik albümü
Eksiler - Eski oyunlardaki kontrol problemleri
- Kamera açısı
- Çözünürlüğün olduğu gibi bırakılması

Super Mario 3D All-Star paketi Switch için çıkan en özel Mario üçlemelerinden birisi. Bu özel paket içerisinde Mario'nun dönemine damga vuran üç farklı oyununa yer verilmiş. Baştan söylemem gerekiyor ki hepsi de Nintendo Switch konsolunda iyi bir performansla çalışıyor. Peki bu özel paket içerisinde hangi oyunlar var? Neler değişmiş? Birlikte bakalım.

Super Mario 3D All-Star Nintendo Switch inceleme

Öncelikle Super Mario 3D All-Star içerisinde yer alan oyunlardan bahsedelim. Bu noktada öncelikle her oyundan kısaca bahsedip sonrasında paketin genel performansına değinmeyi düşünüyorum. O yüzden sıralama ve tarihsel olarak ilk oyundan paket içeriğine başlayalım.

Super Mario 3D All-Stars inceleme

Super Mario 64

İlk olarak 1996 yılında Nintendo 64 platformuna çıkan Super Mario 64 oyunu karşımıza çıkıyor. Super Mario 64 özellikle 90'lı yıllarda çocukluğunuz geçtiyse sizin için de oldukça nostaljik ve önemli bir yere sahiptir diye düşünüyorum. Yine de o dönemi kaçıran oyuncular için oyunun genel yapısından ve oyun dünyasına etkisinden bahsedelim. 

Super Mario 64 ilk 3D oyun ya da platform oyunu değildi. Fakat o dönemde bu olguları en iyi kullanan yapımlardan birisi olmayı başarmıştı. Sahip olduğu dinamiklerin dönemine göre çok iyi bir şekilde işlemesi daha sonrasında çıkan onlarca farklı oyuna da ilkham kaynağı oldu diyebiliriz. Prenses Peach'in bir kez daha Bowser tarafından kaçırıldığı oyunun ana merkezi peach'in kalesi olsa da anahtar mantığı ve farklı bölümlere geçişler ile oyun zengin bir yapıya da bütünüyordu.

Shigeru Miyamoto'nun liderlik ettiği 15 kişi tarafından geliştirilen Super Mario 64 aslında bu yenilenmiş sürüme olduğu gibi aktarılmış diyebilirim. Nintendo oyununu Super Mario 3D All-Satar paketine eklerken diğer iki oyunda olduğu gibi pek etliye sütlüye dokunmamış. Neredeyse 25 yaşında olan oyun bu nedenle sahip olduğu dinamikler ve görsellik ile biraz eski duruyor. Dönemine göre çok başarılı olsa da kontrol zorluğu ve çözünürlüğün 4:3 olarak bırakılması benim için en büyük eksiklikler oldu. Kamerayı tam olarak istediğiniz gibi kontrol edemediğiniz için çoğu açıda karakter kontrolünü kaybedebiliyorsunuz. Kontrol yapısına alışınca biraz ana dinamikleri daha kolay kavrıyorsunuz. Bu nedenle oyunun iyi bir nostalji havasına sahip olduğunu söyleyebilirim. Yine de bu bahsettiğim konularda en azından ufak dokunuşlar yapılsaymış daha oynanabilir bir oyun karşımıza çıkabilirmiş.

Super Mario 3D All-Stars inceleme

Super Mario Sunshine 

Super Mario Sunshine yine dönemin en önemli yapımlarından birisiydi. Şu anda burun kıvırdığımız su ve fizik unsurları 2002 yılında çok rastladığımız bir olgu değildi. Mario'nun sırtındaki aparat (Fludd) ile adeta bir itfaiye eri gibi su fışkırtması o dönem aklımızı başımızdan almıştı diyebilirim. Tabi bu şaşkınlığın en büyük sebebi su fizikleri ve bu su ile yapabildiklerimizde yatıyordu. Oyun alanına yayılan alevleri söndürüyor, suyumuz bitince hemen denize dalıyor ya da sırtıöızdaki aparatı çevirerek flyboard tarzı havada süzülebiliyorduk. Dönemine göre dediğim gibi aklımızı alan bu dinamikler oyunun yeni sürümünde de doğal olarak yerini korumuş.

Oyunun biraz daha derli toplu olmasından dolayı Super Mario 64'te yaşadığım sıkıntıları Super Mario Sunshine'da yaşamadığımı söyleyebilirim. Yani saydığım tüm bu dinamikler ile birlikte kamera kontrolünü de çok rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz. Yine de zaman zaman sabit alanlarda kamera problemi ortaya çıkabiliyor ama normal kısımlarda günümüz oyunlarında olduğu gibi kamera açısını dilediğiniz gibi çevirebiliyorsunuz. Mario ve arkadaşlarının Delfino isimli trpoik adaya yaptıkları bu yolculuk aradan geçen bu kadar zamana rağmen hala eskimemiş ve tıkır tıkır işleyen bir yapısı var. 

Super Mario 3D All-Stars inceleme

Super Mario Galaxy

Arkadaşlar şunu peşin peşin söylemem gerekiyor ki eğer Super Mario Galaxy diye bir oyun olmasaydı ve bu oyunla olduğu şekilde şu anda karşılaşsaydık eminim kimsenin şikayeti olmazdı. yani 2007 yılında Nintendo Wii için çıkan Super Mario Galaxy hala taş gibi ve günümüz platform oyunlarını cebinden çıkaracak özelliklere sahip. Açıkası zamanında oyunu deneyim etmiş ve bitirmiş biri olarak tekrar aynı şaşkınlığı ve eğlenceyi bulacağımı hiç tahmin etmemiştim. Doğal olarak Super Mario Galaxy bu paket içerisindeki en sorunsuz ve eğlenceli oyun olmayı başarmış.

Mario oyunları arasında da en sevdiğim serilerden biri olan Galaxy serisinin bu ilk durağında genel olarak yıldız toplama dinamiği ön plana çıkıyor. Yani ziyaret ettiğiniz her galakside yer alan görevler sonucu bir yıldız kazanıyor ve yeni galaksilerin kilidini açmaya çalışıyorsunuz. irili ufaklı gezegenlerin yer aldığı oynanış dinamikleri neredeyse kusursuz işliyor. Normalde Nintendo Wii'nin motion sistemini kullanan oyunun Switch sürümündeki bu işleyiş dokunmatik ekrana bırakılmış. Yani oyundaki imleci hem kristal toplarken hem de çeşitli bulmacalarda dokunmatik ekran ile kontrol ediyorsunuz. Bir yandan analog yapısı bir yandan dokunmatik ekran derken bazı anlarda bu işleyiş sizi zorlayabiliyor. Ama oyunun eğlencesine kesinlikle negatif bir etki oluşturmuyor diyebilirim. 

Diğer taraftan Super Mario Galaxy oyununda diğer iki oyunda karşılaştığınız ufak hatalarla ya da grafiksel göze batmalarla karşılaşmıyorsunuz. Dediğim gibi oyun şu anda bu haliyle çıksa grafikleriyle bile adından övgüyle söz edilebilirmiş. Bölüm tasarımları, boss mücadeleleri ve genel oynanış yapısıyla tek başına bile paketi sırtlayacak bir yapıya sahip.

Super Mario 3D All-Stars inceleme

Super Mario 3D All-Star içerisinde bu üç oyun dışında her oyunun müzik albümlerine de yer verilmiş. oyunları ayrı ayrı açabildiğiniz ana menüden bu müzik albümlerine de ulaşabiliyorsunuz. Yine her albüm dönemine göre çok başarılı tınılara sahip. Galaxy albümü ise orkestral müzikleri ile hala ön plana çıkmayı başarıyor.

Sonuç olarak Super Mario 3D All-Star paketi platform türünü seven her Nintendo Switch sahibinin edinmesi gereken bir paket olmayı başarmış. Super Mario 3D All-Star paketi ufak yenilemeler ile tekrar bir klasik olabilirmiş fakat Nintendo bu dokunuşları yapmaktan kaçınıp oyunları olduğu gibi sunmayı yeğlemiş.  Bu oyunları zamanında oynadıysanız sizin için müthiş bir nostalji olacaktır diye düşünüyorum. Daha önce deneyim etmeyenler için ise mario'nun en başarılı oyunlarının gelişimini görmeleri açısından güzel bir fırsat sunmuş. Açıkçası tüm zamanların en iyi oyunlarından biri olarak gösterilen Super Mario Galaxy, tek başına bile bu paketi almak için bir sebep diyebilirim. 

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 22.01.2025 12:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.09.2020 17:59
Direk port etmişler hiç uğraşmadan. Kaynak kodu çalınan 64 pc de 1080p 60fps olarak port edildi tek kişi tarafından. Ama nintendo efendi kendi konsoluna kendi oyununu kötü port yapıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Super Mario 3D All-Stars inceleme
İlginizi Çekebilir