Spider-Man

Platformlar PlayStation 4, PlayStation 5
Spider-Man
  • Yapımcı - Yayıncı Insomniac Games - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Macera
Merlin Puanı 86
23 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%80
Artılar + Oyunun dünyası çok güzel ve yapacak çok şey var
+ Sadece maskeye değil, karakterin kendisine odaklanması
+ Şehirde dolaşmak çok keyifli
+ Dövüş sistemi ve ekipman kullanımı
+ Kostümler
Eksiler - Yan karakter görevleri
- Bazı düşmanlar silik kalmış
Özel İnceleme
Ersin Kılıç 4.09.2018 - 17:19
"Birine yardım edersen, herkese yardım edersin"

İlk olarak 1962 yılında Amazing Fantasy serisinde boy gösteren Spider-Man, geçen bu süre zarfında binlerce çizgi roman dışında diziler, filmler ve tabi ki oyunlar ile bizlerle oldu. Marvel Sinematik Evreni'ne katılması ile hiç olmadığı kadar popüler bir hale gelen Örümcek Adam'ın şimdiye kadar onlarca oyunu ile karşılaştık. Bu oyunlardan bazıları teknik yetersizlikler, bazılarıysa yapım ekibinin tarzından dolayı beklediğimiz kalitede değildi. Yani şimdiye kadar sadece maskeye odaklanan Örümcek Adam oyunları ile karşılaştık da diyebiliriz. Şimdi size burada uzun uzun bunun nedenlerini ya da zaten aşina olduğunuz Spider-Man tarihini anlatmayacağım çünkü oyunda anlatacak gerçekten çok fazla detay var. O zaman dilerseniz gelin kostümümüzü giyelim ve kendimizi New York sokaklarına bırakalım..

Marvel's Spider-Man İnceleme

Stan Lee ve Steve Ditko'nun kaleminden çıkan Spider-Man'in bu kadar sevilmesinde birçok sebep var. Bana soracak olursanız ne kostümü, ne düşmanları pataklaması, ne duvarda yürümesi ne de oradan oraya süzülmesi buna neden... Sahip olduğu süper güçlere rağmen boğuşmak zorunda kaldığı yaşam şartları, Örümcek Adam'ı bize en çok yaklaştıran detaylar arasında yer alıyor bence. İşte Insomniac Games de bunun farkında olacak ki bütün bir hikaye ile karşımıza çıkmayı başarmış. 

Peter Parker'ın bu geçim sıkıntısı daha oyunun ilk sahnesinde para biriktirmek için koyduğu kumbara ile gözümüze çarpıyor. Oyun boyunca hem bu gibi duruma, hem filmlere hem de Örümcek Adam ile ilgili birçok konuya o kadar güzel ve tadında değinilmiş ki, bu gibi detaylardan inanılmaz keyif alıyorsunuz. Yani oyun alanındaki bir gazete küpürü, bulduğunuz bir eşya ya da Peter Parker'ın kendi göndermeleri ufak ama oyunun ne kadar detaylı olduğunu da gözler önüne seriyor. Yeri gelmişken gönderme anlamında oyunda çok güzel sürprizlerle de karşılaşacağınızı şimdiden söylemeliyim.

Oyunda sadece bir kahramanın değil, aynı zamanda kendi problemleri de olan Peter Parker'ın hikayesini anlatıyor.

Manhattan Adası'nı hiç bi kadar güzel görmemiştik ve burada yapacak tonla şey var. Telsiz istasyonlarını senkronize ederek haritayı açtığımız Manhattan Adası'nda sırt çantaları, basit suçlar, Kingpin'in çeteleri, önemli bölgeleri fotoğraflama ve Harry'nin araştırma bölgeleri gibi birçok ekstraya yer verilmiş. Yani ana göreve devam etmeseniz bile dolu dolu bir dünya ile karşılaşıyorsunuz.

Büyük güç büyük sorumlulukları da beraberinde getiriyor.

Peter Parker'ın ısırılmasından 8 yıl sonrasını konu alan Örümcek Adam hikaye olarak aslında bildiğimiz olgulara sahip. Yani daha oyunun ilk dakikalarından sonunu tahmin etmek mümkün. Buna rağmen araya serpiştirilen olaylar, hikaye iniş çıkışları oyunu sürükleyici bir yapıya sokmuş. Genel tonlama eğlence ve macera üzerine odaklansa da oyunda çok daha fazlasını bulacağınızı söyleyebilirim. Örneğin tadı kaçırılmadan (Boku çıkartılmadan) kullanılan dram, oyunda en çok sevdiğim noktaların başında geliyor. Oyun boyunca çoğunlukla eğlenceli vakit geçiriyor ama aynı zamanda hikaye akışına da kendinizi kaptırıyorsunuz. Kısacası Spider-Man oyunu, Örümcek Adam'ın sadece eğlenceye odaklanmadığını, aslında ne kadar güzel bir hikayeye sahip olduğunu bizlere gösteriyor.

Oyuna başladığınız anda aslında büyük bir tuş karmaşası içerisinde kayboluyorsunuz. İşte buna basarsan ağ atarsın, şuna basarsan bu kombo olur, şu tuşlar ile bu ekipmanı, bu tuş ile şu ekipmanı kullanabilirsin. Efendime söyleyeyim, düşmana gizlice yaklaşmak için bunu yap, adamı çekmek için şunu yap gibi onlarca tuş çıkıyor karşınıza. Ama merak etmeyin bu kadar çok şey olsa da kısa sürede hem oynanışa hem de birbirinden çeşitli özelliklere alışıyorsunuz. Hem gizlilik hem de aksiyon dolu anlarda ne yapmanız gerektiğini, hangi tuşa basmanız gerektiğini ezberliyorsunuz. Oyunun ilk dakikalarındaki acemilik, yerini kısa bir sürede ustalığa bırakıyor.
Örümcek Adam aslında oynanış olarak farklı sekanslardan oluşuyor. Öncelikle görev gereği ya da serbestçe binaların arasında süzüldüğümüz anların oyundaki en keyifli anlar olduğunu söylemeliyim. Ağ atmak, ileri atılmak ve Manhattan caddelerinde dolaşmak gerçekten de oldukça keyifli. Dövüş anlarına geçtiğinizde ise Örümcek Adam'ın tüm yeteneklerini kullandığını görüyorsunuz. Özellikle bitirici vuruşlar ve ekipman kullanımı dövüş kısmını çok daha dinamik bir yapıya sokmuş. Farklı kostümler ve bu kostümler ile birlikte gelen kostüm güçlerini de hesaba katmak gerekiyor.
Ekipmanlar oyunun adeta kilit noktası. Kullandığınızda işinizi oldukça kolaylaştırıyorlar.
Örümcek Adam'ın oyunda açabileceğiniz tam 26 farklı kostümü bulunmakta. Klasik kostümden tutun da Noir versiyonuna kadar aklınıza gelebilecek birçok kostüme oyunda yer verilmiş. Bu kostümleri oyunda bulunan ekstra mini görevler sayesinde açabiliyorsunuz. Yani oyun alanına dağıtılan sırt çantalarını toplayarak, basit suçları çözerek ve challange gibi görevleri yaptıkça bu kostümleri açabileceğiniz jetonları kazanıyorsunuz. Oyundaki bu ufak görevlere yüklenen kostüm açma unsuru, belki de normalde dönüp bakmayacağınız bu görevleri bile yapılabilir kılmış. Peki ama kostümler neden bu kadar önemli? Hemen açıklayalım.
Oyunun en keyifli anları şüphesiz şehirde dolaştığımız zamanlar. Bu anlarda özgürlük hissini çok iyi alıyor ve binalar arasında süzülmenin keyfini çıkartıyorsunuz.
Kilidini açtığınız her kostümün özel bir gücü bulunuyor. Örneğin Iron Spider kostümünü açtığınızda tıpkı Civil War çizgi romanında ya da Infinity War filminde olduğu gibi 4 tane metalik kola kavuşuyorsunuz. Her kostümün buna benzer farklı bir özelliği bulunuyor ve bu özellikleri dilediğiniz kostümde kullanmanıza da izin verilmiş. Yani kilidini açtıysanız Iron Spider kostümündeki mekanik kolları diğer kostümlerde de kullanmanız mümkün. Her kostüme özel olarak tasarlanan bu güçler, dövüş anlarında da size yardımcı oluyor. Kostüm özelliğinin altında ise perk sistemine benzer bir sisteme yer verilmiş. Buradan kostümünüze ekleyebileceğiniz 3 özellik seçiyorsunuz. Burada kurşunlara karşı daha dayanıklı olma, fokus barının daha hızlı dolması ya da düşmanların sizi daha geç fark etmesi gibi 23 farklı kostüm modu bulunuyor.
Bu özellikler yetmezmiş gibi oyunda bir yetenek ağacına da yer verilmiş. 3 farklı bölmeye ayrılan yetenek ağacında ekipmanlarınız, ağ atma özelliklerinz, defans ve dövüş yetenekleriniz gibi birçok özelliğinizi güncelleyebiliyorsunuz. Burada harcayacağınız yetenek puanlarını ise kazandığınız deneyim puanları ile seviye atlayarak elde ediyorsunuz.
Tüm bu özelliklerin yanı sıra kullanabileceğiniz bazı ekipmanlarda mevcut. Dövüş anlarında yardımınıza koşan bu ekipmanları kullanması hem çok kolay hem de oldukça gerekli. Zaten dövüş unsurunu zenginleştiren ön önemli unsurların başında da bu ekipmanlar geliyor. Patlama ya da rakibi duvara mıhlayan ağ atma dinamiklerini değiştirebildiğiniz gibi havada süzülen örümcek bir drone bile kullanabiliyorsunuz. Tabi karşılaştığınız düşmanları her zaman tekme tokatla geçmiyorsunuz. Yeri geldiğinde gizlilik unsurları da çok önemli. Üstelik bu gizlilik unsurları beklediğimden çok daha keyifli bir şekilde tasarlanmış.
Oyun boyunca karşılaştığınız olaylar ve diyaloglarda önemli göndermelere şahit oluyorsunuz. Bu göndermeler Örümcek Adam'ın eğlenceli yapısını da yansıtıyor.
Yeri gelmişken diğer karakterlerden, oyunun belki de en önemli eksiğinden de bahsedelim. Evet, hikayede daha önce açıklandığı gibi farklı karakterleri de kontrol etmek mümkün. Genelde gizlilik unsurları ile bezenen bu görevler başta ilginç gelse de sonradan sıkılmanıza sebep oluyor. Hem yapay zeka sorunları, hem de oyunu epik bir maceradan sıradan bir yapıya sokmaları, bu bölümleri sorgulamanıza sebep oluyor. Keşke biraz daha özen ya da derinlik katılsaymış demeden edemiyorsunuz. Kısacası bu bölümler böyle bir oyunda kafanıza takmayacağınız yapay zeka gibi problemleri adeta gözünüze gözünüze sokuyor. Neyse ki hikaye bütünlüğü açısından bu yan karakterlerin yaptıkları da oldukça önemli ve bu sebeple hemencecik geçip, çokta fazla darlanmıyorsunuz. Bunun dışında bazı kötü karakterlerin hikayede ve işleyişte biraz silik kaldıklarını da itiraf etmem gerekiyor. Sanki önemli değiller de fazlalıklarmış gibi hissediyorsunuz. 
Yazı boyunca sık sık bahsettim ama oyunun grafiklerine de kısaca değinmek istiyorum. Tamam, ufak tefek hatalar var ve çoğu oyunda olduğu gibi bir düşüş hissediyorsunuz ama bu durum oyunun grafiksel gücünü kesinlikle baltalamıyor. Karakter tasarımlarından tutun da şehir atmosferine kadar birçok nokta tam da olması gerektiği gibi hissettiriyor. Bu görsel sunum karakterler için yapılan mo-cap çalışmasıyla da birleşince ortaya yağ gibi akan bir oyun çıkmış. Sadece açık dünyasında değil, aynı zamanda kapalı bölümlerde de bunu hissediyorsunuz. Şehir ile ilgili bahsetmem gereken son şey ise dolu dolu gözüktüğü. Sadece trafik ve dolaşan insanlardan bahsetmiyorum. Çoğu oyunda sadece kaplama olarak geçilen binalar, bu oyunda çok güzel bir şekilde dengelenmiş. tabi ki hepsinin içerisini göremiyorsunuz ama bu dağılım dengeli bir şekilde yapıldığı için bir eksiklik yaratmıyor. 
Oyunun dövüş sistemi basit ve bir o kadar da etkili. Alıştıktan sonra her türlü komboyu yapıyor ve kalabalık düşmanlara karşı bile göze hoş gelen dövüş performansı sergiliyorsunuz.
Son olarak oyun içerisinde Peter Parker olarak çözmemiz gereken bazı bulmacalar da bahsedelim. Özellikle bileşen tespit etme ya da bir cihaz üzerinde çalıştığımızda karşımıza 2 farklı bulmaca türü getirilmiş. Çizgileri denk getirme ve enerji kaynağını voltajına dikkat ederek çıkışa yönlendirme tarzındaki bu bulmacalar ilerleyen seviyelerde zorlaşmaya başlıyor. Hem seviye puanı kazanmak, hem de hikayenin kilit noktalarında ilerlemek için bu bulmacaları çözüyorsunuz. En zorlu olanında bile birkaç dakika düşünmeniz yeterli oluyor. 
Sonuç olarak Spider-Man'in oynayacağınız en iyi süper kahraman oyunlarından birisi olacağını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Hele ki bu karakteri seviyorsanız oyundan alacağınız tat, kat be kat artacaktır. Tabi ki kendini tekrar eden ufak görevleri ve eksikleri var ama bu eksikler oyunun artıları ve eğlencesi arasında kayboluyor. Ayrıca oyunun ara sahneleri çok iyi ve eğlenceli.. Yeri geldiğinde ve tadında verilen dramatik unsurları da çok sevdiğimi belirtmeliyim.
Yorumlar 55
MK Okuru
MK Okuru 23.12.2024 04:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.09.2018 00:47
Batman saçmalığı bir, Spiderman çöpü iki... bu ikisinin sadece filmlerini izleyin oyunları çer çöp.. dünyanın en iyi oyunu call of duty dir...
MK Okuru
MK Okuru 6.07.2022 14:21
tamam...
MK Okuru
MK Okuru 24.11.2020 16:42
Call of Duty'ye veled denemez bence ama Arkham Knight ve Spider-Man Call of Duty kadar güzel oyunlardır.
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2020 02:01
oyun oynamamışsın hayatında o bahsettiğin oyun ağır veled oyunu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.03.2022 05:54
Oyunun şuan %60 ni bitirdim ve daha fazla oynamak içimden gelmiyor pek sarmadı acikcasi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.01.2022 22:38
Özel haraketler hangi tuşla yapılıyor acaba
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2018 02:57
döve döve adamları havaya sektirip ordada dövmeye devam etmek nedir allah aşkına? sırf şu komboyu görünce oyundan soğudum lan. kaç yıllık spider man fanıyım taa ps 1 deki spider man ı bitirmişliğim var. devil may cry değil ki bu bir ağırlığı yok oyunun.
MK Okuru
MK Okuru 22.12.2018 12:47
Spidermanin esnek ve seri bir karakter olduğunu ve oyunu zevklendirme açısından böyle bir dövüş sistemini tercih etmelerini bem doğru buldum eğer daha oturaklı, ağır bir dövüş sistemi istiyorsanız Batman serisini veya God of War'ı denemelisiniz.
ouz1905
ouz1905 3.11.2018 20:49
02,57 arkadaşım sonunda bu konuda aynı fikirde olduğum birini buldum. dövüş mekanikleri biraz daha ağır ve oturaklı olsa daha iyi olur bencede. şu hali göze hoş gelmiyor. ne kadar güçlü olursan ol döve döve havaya sektirme falan gerçekten nedir Allah aşkına. yani filmdeki dövüş mekaniklerini hatırlayın biraz daha gerçekçi olsa daha iyi olmaz mı? tamam süperkahraman uçsun vs zaten kimsenin ona laf ettiği yok ama şu dövüş mekanikleri gerçekten benim hoşuma gitmiyor. oyun güzel ona lafım yok benim eleştirdiğim ve hoşuma gitmeyen durum dövüş mekanikleri. biraz daha ağır ve oturaklı olsa emin olun dövüş mekanikleri göze daha hoş gelir. şu spider man uncharted 4 te ki nathan drake gibi dövüşse daha gerçeğe yakın kesinlikle daha güzel olur. bu benim görüşüm tabi bu haliyle sevenlerine sözüm yok.
MK Okuru
MK Okuru 11.09.2018 19:19
web of shadows da vasattı. Ben 1 ve 2 Den bahsediyorum
MK Okuru
MK Okuru 11.09.2018 08:53
Spiderman oyunları hep böyleydi zaten. Ps1 döneminden sonraki çoğu oyunları bu şekilde dövüş sisteminde. Sen sallamışsın. Aç bi web of shadows gameplay izle bakim havada dövme varmıymış yokmuymuş
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.09.2018 18:41
Oyunda ki en saçma şeylerden biri spider-man’in giydiği yeni kostümlere tepki vermemesi. Kostümlerin oyuna bir hava kattığı ve açmak için zorlandığımız gerçek. Ama yinede spider-man sanki hiç kostüm değiştirmiyormuş gibi hiç bir şeye tepki vermiyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
MK Okuru
MK Okuru 11.12.2018 16:39
bazı kostümlere özel güçlerinde açıldığını görebiliyoruz bazıları ise görünümden ibaret ama oynarken sanki farklı bir karakterle oynarmışcasına oyuna farklı hava katıyor ek güçlerle birlikte.
Kalan Karakter: 300 Gönder