Riot Games şirketinde kazan kaynıyor: Cinsiyetçilik yine gündemde

Ege Erkek 8.09.2018 - 16:50
Şirket bünyesinde yaşanılan olaylar gündeme bomba gibi düştü!

Geçtiğimiz ay, şirket bünyesinde yaşanan cinsiyetçi olayların basına yansıması sonucu konuyla ilgili bir açıklama ve özür mesajı yayımlamak zorunda kalan Riot Games'in başı, yine benzer bir durumdan ötürü ağrımaya devam ediyor. Firmanın sistem tasarımcısı Daniel Klein ile iletişim yetkilisi Mattias Lehman, özellikle sosyal medya üzerinden Riot Games hakkında söyledikleri çarpıcı sözler ile bilinmekte. Şirket içerisinde cinsiyet ayrımının yaşandığı günlerde çalıştığı şirketin ilgili olay karşısında gösterdiği tavra karşı zıt bir tavır alan Klein ve Lehman ikilisi, 31 Ağustos 2018 - 3 Eylül 2018 arasında Seattle'da gerçekleştirilen PAX West etkinliğinde yaşanan cinsiyetçi olayların sonucunda cinsiyet çeşitliliğini savundukları gerekçesiyle, dün itibariyle, şirketten ayrıldıklarını açıkladılar. 

PAX West aktivitesinde yaşanılan olayların detayları basına fazla yansıtılmadı ancak bir ay önce şirkette yaşanılan talihsiz olayların benzerinin ilgili etkinlikte yaşanıldığı konuşuluyor. Hatırlanacağı üzere, yurt dışında bulunan bazı oyun basını kaynaklarının ifade ettikleri bilgilere göre Riot Games toplantılarında; cinsiyetçi bir firma kültürünün yaşatıldığı, baskın (tok) sese sahip erkek çalışanların sözlerine öncelik verildiği, kadınlarla ilgili hayata geçirilmesi amacıyla tasarlanan promosyonların şirket tarafından reddedildiği ve şirketteki kadın çalışanların aşağılandığı resmen ispatlanmıştı.

Riot Games şirketinde kazan kaynıyor: Cinsiyetçilik yine gündemde

Daniel Klein, Riot Games'den ayrılmasıyla ilgili şu sözleri söyledi: "Sosyal medya politikamızı ihlal edildiğim için kovuldum. Lehman'ın kovulup kovulmadığı konusunda hiçbir bilgiye sahip değilim."

Twitter hesabı üzerinden olayla ilgili bir açıklama daha yapan Klein: "Bu gece Orlando'ya uçmak için hazırlanıyorum ve konuşmak için çok fazla vaktim yok ancak şunu ifade etmek istiyorum ki Riot Games şirketinin tasarım departmanında çalışmayı çok seviyorum ve senden (tasarım departmanından söz ediyor) bir şeyler öğrenme konusunda işimi tamamlayabilmiş değildim. İşte bu, gecenin en çok inciten olayı. Bana adil ve saygılı davrandın. İşimize devam edemediğim için nefret ediyorum." sözleriyle kendi isyanını dile getirdi.

Riot Games şirketinde kazan kaynıyor: Cinsiyetçilik yine gündemde

Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen etkinlik ile ilgili basına yansıyan ufak detaylar ise insanı son derece şok edici türden detaylar olarak oyun basını tarihine geçecek gibi gözüküyor. Zira Riot Games, PAX West etkinliğini düzenlerken sadece kadınların ve "genderqueer" olarak adlandırılan, kendisini yalnızca kadınsı veya yalnızca erkeksi kategoriye ait hissetmeyen ve bünyesinde çift veya daha fazla cinsiyet taşıdığına inanan (tam tersi de olabilir) kişilerin girmesine izin verirken erkeklerin PAX West'e girmesine izin vermedi. Riot Games'in kurum kültürünün son derece ayrılıkçı ve ayrımcı davranışlara izin verdiğini öne süren Mattias Lehman, bu olayların başka platformlarda da yaşandığını belirterek üzüntüsünü dile getirdi.

Son olarak Riot Games, Lehman ve Klein ikilisinin verdiği demeçlere karşılık bir demeç verdi ve şunları ifade etti:

"Bu tarz ayrılıklar, bizim kendi kültürümüzü geliştirme hareketlerimizden bağımsızdır. Kültürümüz, ilk önceliğimiz olmaya devam ediyor ve biz, "çeşitlendirme ve insanları kaynaştırma" alanında lider olmak için yolumuza devam ediyoruz. Çalışanlarımızın kendi öz fikirlerini paylaşması konusunda onları her zaman bu işe teşvik edeceğiz. Bu sebeple onların "çeşitlendirme ve insanları kaynaştırma" alanındaki fikirlerini çok önemsiyoruz. Riot Games'in kültüründe gerçek ve olumlu bir değişim yapmaya kararlıyız ve bizim yanımızda yer alan insanlar, bu hedefin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynuyorlar.

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 11:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.09.2018 09:24
Adamsınız işinizin hakkını veriyorsunuz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.09.2018 00:09
"genderqueen" değil "genderqueer" olacak -.-

__________________________________

Ufak bir harf hatası olmuş. Hemen gerekli düzeltmeyi yaptım. Teşekkür ediyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
thismanrocks
thismanrocks 8.09.2018 23:21
gereksiz feminazi merlinden bir yorum daha

_______________________________

Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Burada herhangi bir ideolojinin savunuculuğunu yapan hiçbir yazar bulunmamaktadır. Yabancı basın kaynaklarına yansıyan haberleri, sizler adına, Türkçeleştirip buraya taşıyoruz. Bu bağlamda, herhangi bir ayrımcı haber kaygısı gütmüyoruz ve bunun peşinden koşmuyoruz. Saygılarımla.

Ege ERKEK.
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2018 18:03
Merlinin Kazanı “da” olacak. Türkçenizi geliştirin, hadi çevirileriniz kötü anadiliniz iyi olsun en azından kardeşim.

________________________________________

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Yorumumda herhangi bir -da eki hatası bulunmamaktadır. Onun yerine farklı bir yazım hatası yapmışım ki benim de insan olduğumu unutmayın. Yazdığınız yorumda belli bir yapısal sıkıntı var. Lütfen önce kendi yorumunuza göz atın. Elimden geldiğince hatalarımı düzeltmeye çalışıyorum.

Tekrar teşekkür ederim.

Ege ERKEK
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2018 02:30
O zaman sayın editörler 1 gün geçti Battlefield V Chat'ine "White Man" sansürü koydular onun da haberi verilse keşke.

___________________________________________

Elimizden geldiğince ve denk geldiğimiz takdirde yapmaya gayret ediyoruz. Teşekkürler.

Ege ERKEK.
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2018 00:42
Haber çevirmek de iyiymiş.

__________________________________________

Bugün Türk oyun basınına baktığınızda, buna Merlin'in Kazanı da dahil, hem yazarların tecrübeleriyle hem de yabancı kaynakların basına aktardıklarıyla içeriklerin ortaya çıktığını görürsünüz. Biz, Merlin'in Kazanı olarak elimize geçen yurt içindeki basın bildirilerini de sizlerle paylaşıyoruz.

Teşekkürler.

Ege ERKEK.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2018 15:44
Arkadaş adamlar haber yapmış ne atar gider yapıyonuz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2018 02:42
Çeviri gözümü yaktı
Kalan Karakter: 300 Gönder
Riot Games şirketinde kazan kaynıyor: Cinsiyetçilik yine gündemde
İlginizi Çekebilir