Özel İnceleme
Bu yıl, ilk defa PC platformuna ağırlık veren Pro Evolution Soccer 2018, görsel anlamda Fifa 18'in demosuna kıyasla oldukça iyi duruyor. Tabii bunu yazmak Fifa'ya başarısız demek olmuyor ancak Pro Evolution Soccer 2018 bu yıl daha iyi bir iş çıkarmış. Oyuna başladığımda ilk dikkatimi çeken, grafiklerde daha canlı bir renk paleti kullanılması oldu. Sahadan tutun, oyunculara kadar her yerde daha fazla ışık, daha canlı renkler, taraftarların tek tip olmaması oyunun daha canlı hale gelmesini sağlıyor. Özellikle yüz animasyonları ve gölgelerin, Fifa 18'e nazaran bariz üstünlüğü söz konusu. Öte yandan forma üzerindeki detaylarda ise Fifa 18 kadar başarılı olmadığını gözlemledim. Ayrıca taraftarların da pek fazla hareket etmediği bir gerçek. Her ne kadar çeşitliliği sağlamış olsalar da, hep oturuyorlar, arada bir kollarını kaldırıyorlar. Bunun ötesine maalesef geçemiyorlar.
Fox Engine grafik motoru, ilk defa Pro Evolution Soccer 2018 ile PC platformuna entegre ediliyor. Bu da geçmiş yıllara göre daha üstün yapay zeka, daha iyi hareket animasyonları yani özetle daha gerçekçi bir futbol deneyimi sunuyor. Yapay zeka, genel anlamda geçmiş yıllara göre gelişim kaydetmiş. Orta seviyelerde çok rahat pozisyon bulabiliyorken, en iyi oyuncu seviyesinde rakip kaleye gitmekte oldukça zorlandığımı söyleyebilirim. Ayrıca, son vuruşlarda ve paslarda geçen seneye göre, oyuncu animasyonları açısından ciddi gelişmeler var. Ancak aynı şeyi kaleciler için söyleyemeyeceğim. Bazı şutlarda sanki önceden programlanmış gibi hareket ediyorlar ve bu da oyunun güzel atmosferine gölge düşürüyor. Pro Evolution Soccer 2018, geçen yıla göre daha yavaş oynanıyor. Böylelikle daha fazla strateji yapabiliyor, takım oyunu oynayabiliyorsunuz. Artık ara paslar atabilmek, muz ortalar yapabilmek daha kolay. Defansın kontrolü geçmiş yıllara göre biraz daha zor. Oldukça hantal kalıyor. Özellikle hızlı bir takıma karşı ekstra zorlayıcı olması güzel olsa da bir yerden sonra sizi mecburen sert oynamaya ve daha fazla kart görmeye zorluyor. Defansif hamlelerde daha yumuşak oynamanız durumunda ise anında kalenize gol olarak dönebiliyor. Ayrıca markaj yaparken, eğer erken top kapmayı denerseniz, topla hiç alakası olmayan bir bölgeye pres yaparak rakibi kaçırıyorsunuz. Dolayısıyla markaj yaparken ve topu kapmaya çalışırken daha dikkatli olmanız gerekiyor.
Oynanıştan biraz bahsetmek isterim. Gözüme çarpan en önemli detay pas sistemi oldu. Geçen yıllarda pas atmak istediğinizde yön verme olgusu çok iyi değildi. Bu sene ise pasın şiddetinden tutun, yönüne kadar daha ince ayar yapıyorsunuz. Pas tuşuna ne kadar uzun basarsanız, o kadar hızlı gidiyor. Maç esnasında kalecimle attığım pas kısa düştüğü için rakibe kaptırdığım top kalemde gol olabiliyor.
Rekabette makas daraldı (mı?)
Hideo Kojima ile yollarını ayırma yöntemleri nedeniyle son yıllarda oyuncular tarafından sık sık eleştirilen Konami, Pro Evolution Soccer 2018 ile bu yıl tekrar karşımızda. Rekabette uzun yıllar boyunca bayrağı elinde bulundurmasına rağmen, Electronic Arts'ın Fifa ile yaptığı karşı atağına bir türlü cevap verememesiyle Fifa - Pro Evolution Soccer rekabetinde geriye düşmüş, hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıştı. Pro Evolution Soccer 2018'in tamamen yenilenmiş sürümü beklentileri veriyor mu? Yoksa Fifa, yine rekabette yerini daha da sağlamlaştırdı mı? Bu soruların cevabı için Fifa 2018'in çıkmasını bekleyeceğiz. Ancak kesin olan bir gerçek varsa Pro Evolution Soccer 2018, geçmiş yıllarda oynadığımız Pro Evolution Soccer oyunlarına göre daha fazla aşama kat etmiş ve PC platformunda Fox Engine'a geçmek, Konami için oldukça mantıklı bir karar olmuş.Bu yıl, ilk defa PC platformuna ağırlık veren Pro Evolution Soccer 2018, görsel anlamda Fifa 18'in demosuna kıyasla oldukça iyi duruyor. Tabii bunu yazmak Fifa'ya başarısız demek olmuyor ancak Pro Evolution Soccer 2018 bu yıl daha iyi bir iş çıkarmış. Oyuna başladığımda ilk dikkatimi çeken, grafiklerde daha canlı bir renk paleti kullanılması oldu. Sahadan tutun, oyunculara kadar her yerde daha fazla ışık, daha canlı renkler, taraftarların tek tip olmaması oyunun daha canlı hale gelmesini sağlıyor. Özellikle yüz animasyonları ve gölgelerin, Fifa 18'e nazaran bariz üstünlüğü söz konusu. Öte yandan forma üzerindeki detaylarda ise Fifa 18 kadar başarılı olmadığını gözlemledim. Ayrıca taraftarların da pek fazla hareket etmediği bir gerçek. Her ne kadar çeşitliliği sağlamış olsalar da, hep oturuyorlar, arada bir kollarını kaldırıyorlar. Bunun ötesine maalesef geçemiyorlar.
Pro Evolution Soccer 2018, geçen yıla göre daha yavaş oynanıyor.
Oynanıştan biraz bahsetmek isterim. Gözüme çarpan en önemli detay pas sistemi oldu. Geçen yıllarda pas atmak istediğinizde yön verme olgusu çok iyi değildi. Bu sene ise pasın şiddetinden tutun, yönüne kadar daha ince ayar yapıyorsunuz. Pas tuşuna ne kadar uzun basarsanız, o kadar hızlı gidiyor. Maç esnasında kalecimle attığım pas kısa düştüğü için rakibe kaptırdığım top kalemde gol olabiliyor.