Planet of Lana İncelemesi

Muzaffer Mermer 9.08.2023 - 09:15
Planet of Lana inceleme yazımızda sanat tasarımı ile öne çıkan puzzle-platform türündeki bu bağımsız yapıma yakından bakıyoruz.
Platformlar PC, XBox One, Xbox Series X
Planet of Lana İncelemesi
  • Yapımcı - Yayıncı Wishfully Studios - Thunderful Publishing
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Platform
Merlin Puanı 82
12 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar Sanat tasarımı muhteşem
Müzik ve Ses tasarımı oldukça başarılı
Oynanış ve animasyon akıcılığı
İyi optimizasyon
Yardımcı karakter Mui kullanımı
Merak uyandırıcı hikaye
İdeal Oynanış Süresi
Eksiler Birkaç küçük etkileşim hatası

Oyuncuya yazılı veya sesli olarak hiçbir şey anlatmayan ancak oyun boyunca gösterdikleri ile de her şeyi anlatan Inside, Limbo gibi oyunları bilirsiniz. Bu senenin en iddialı indie oyunlarından biri olan ve Wishfully Studios tarafından geliştirilen Planet of Lana geçtiğimiz aylarda yayınlandı. Bilim kurgu, puzzle-platform türündeki oyunun en öne çıkan özelliği ise sanat tasarımı diyebiliriz. Gelin bu türün yenilerinden olan Planet of Lana’ya beraber bakalım.

Planet of Lana İncelemesi: Serüvenimiz nasıl başlıyor?

Lana isimli karakteri yönettiğimiz bu oyunda çok tatlı bir balıkçı kasabasında başlıyoruz. Elo isimli kız kardeşimiz ile kasaba içerisinde koşturarak ilerliyor ve kasaba dışındaki bir yamaca geliyoruz. Yamaca ulaşmamıza kalmıyor, yağmur yağarcasına devasa makinelerın yeryüzüne düşüşünü görüyoruz. Makinelerden biri yamaca gelip kardeşimiz Elo’yu kaçırıyor ve maceramız bu şekilde başlamış oluyor.

Planet of Lana İncelemesi: Serüvenimiz nasıl başlıyor? - 1

Planet of Lana İncelemesi

Saklan ve doğru anı bekle

Planet of Lana temelde platform oyunu mekanikleri ile başlayan ancak ilerledikçe kendine has mekanikleri de bizlere sunan bir yapım olmuş. Bu mekaniklerden birini bize yardımcı olan minik bir dost ile kullanıyoruz. İsmi Mui olan bu minik dostumuz, oyun boyunca engelleri aşmamız, düşmanlardan kaçmamız ve bulmacaları çözmemiz konusunda bize oldukça fazla yardımcı oluyor.

Bulmaca ağırlıklı ilerleyen yolculuğumuzda bizi yakalamaya çalışan düşmanlar ile de karşılaşıyoruz. Bu düşmanlardan kurtulmanın yolu ise saklanmak ve doğru sekansı bekleyip ilerlemek. Bazen doğru sekansı beklemek yeterli olmuyor. Bu durumlar için yardımımıza Mui yetişiyor ve düşmanların dikkatini bizim için dağıtıyor.

Planet of Lana İncelemesi: Serüvenimiz nasıl başlıyor? - 2

Planet of Lana İncelemesi

Birkaç yerde Mui’yi kontrol etme konusunda zorlandığımı söyleyebilirim. Bir bölümde Mui’yi kullanarak dikkat dağıtırken bir yandan da onu yanıma getirmem gerekiyordu. Yanıma çağırıp durmasını istediğimde komutların gecikmeli olmasından dolayı her defasında düşmana yakalandı. Daha sonrasında ise bu komutları daha erken vererek Mui’nin düşmanı atlatmasını sağlamış oldum. Tabi bu beni çok fazla rahatsız etmedi ancak başka oyuncuları rahatsız edebilecek bir durum olabilir.

Eğer Lana veya Mui düşmana yakalanırsa oyunun otomatik kayıt aldığı checkpoint noktasından tekrar başlıyorsunuz. Birkaç nokta dışında checkpoint noktaları genel olarak güzel yerleştirilmiş.

Planet of Lana İncelemesi: Serüvenimiz nasıl başlıyor? - 3

Planet of Lana İncelemesi

Bulmacalar ve Lana

Oyun içerisindeki bulmacaların çoğunlukla çözmesi basit, aşamalı olarak çözülen türden olduğunu söyleyebilirim. Aşamalıdan kastımı şu şekilde anlatayım: Önümüzde bir kapı olduğunu düşünelim, kapıya ulaşmak için öncelikle üzerine çıkabileceğimiz bir obje bulmamız gerekiyor.

Daha sonra o objenin üzerine çıkarak kapıyı açacak düğmeye basmamız gerekiyor ki kapı açılsın. Genel yapı bu ve buna benzer bulmacalar olsa da, bu tarzın dışında üç tane daha uğraş gerektiren ve oyuncunun düşünmesini isteyen bulmacalar da  bulunuyor. Oyunun tasarımının bu şekilde olmasını beğendim çünkü eğer tamamı kolay olsaydı eğlencesi azalabilirdi. Tam tersi çoğu bulmaca zor olsaydı oyun daha çabuk sıkabilirdi.

Planet of Lana İncelemesi: Serüvenimiz nasıl başlıyor? - 4

Planet of Lana İncelemesi

Büyüleyici Tasarım

Planet of Lana görsel açıdan harika bir iş çıkarmış. Gerek karakter tasarımları olsun gerek mekan tasarımları olsun sizi oyunun her anında resmen büyülüyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi oyun tatlı bir balıkçı kasabasında başlıyor ancak daha sonralarında ise karanlık mağaralar, tehlikeli ve korkunç bataklıklar, yemyeşil ormanlar, uçsuz bucaksız çöllerde yolculuğumuza devam ediyoruz. Büyük bütçeli oyunlardan  Horizon Forbidden West sanat tasarımı olarak favorimken, bağımsız tarafta da son yıllardaki favorim Planet of Lana oldu.

Oyunun görsel tasarımı kadar ses tasarımları da harika olmuş. Ormanda ilerlerken böceklerin ve kuşların sesini işitebilir, sahil kenarı bir bölgeye gittiğimizde ise denizin sahile vuran dalga seslerini duyabiliriz. Karakter seslendirmeleri de tatlı olmuş. Karakterimizin melodik şekilde çevresi ile etkileşim kurması, o an yaşadığı duygularını harika bir şekilde oyuncuya yansıtıyor. Aslında oyunun en önemli özelliklerinden biri de bu melodik seslendirme olmuş. Oyunu oynamayı düşünüyorsanız spoiler vermemek adına bu konudan daha fazla bahsetmeyelim.

Planet of Lana İncelemesi: Serüvenimiz nasıl başlıyor? - 5

Planet of Lana İncelemesi

Koş Koş Zıpla

Oynanışa baktığımızda klavye kontrolleri gayet rahat diyebilirim. Oyunu bitirme sürecimde neredeyse hiçbir kontrol sorunu yaşamadım. Tırmanma, koşma, zıplama gibi animasyonlar da gayet akıcı ve rahat oynanabilir olmuş. Eğer Limbo ve Insıde gibi yapımları oynadıysanız çok çabuk alışacağınıza eminim. Günümüz oyunlarının sorunu olan optimizasyon ve bug problemleri ise Planet of Lana’da bir sorun teşkil etmiyor.

Sonuç

Planet of Lana hem görsel hem de oynanış olarak çok beğendiğim bir yapım oldu. Hikaye anlatımının sadeliği ve akıcılığını başarılı buldum. Bunun yanı sıra beş saate yakın bir sürede bitti ve bence bu tür için ideal bir oynanış süresiydi. Mui isimli karaktere yavaş yavaş bağlanmamız onunla beraber yolumuzdaki engelleri aşmamız da çok güzel bir deneyimdi.

Planet of Lana İncelemesi: Serüvenimiz nasıl başlıyor? - 6

Planet of Lana İncelemesi

Eğer puzzle-platform türünde oyunları seviyorsanız veya daha önce Limbo, Inside gibi oyunları deneyimleyip sevdiyseniz kesinlikle Planet of Lana’ya da bir şans vermenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca yine bu türe ilginiz varsa Little Nightmares 2 inceleme içeriğimize de bakabilirsiniz.

20 dolar fiyat etiketiyle satılan Planet of Lana; sadece Xbox Series X|S, Xbox One, Epic Games ve Steam platformlarında bulunuyor. Ayrıca çıktığı gün Gamepass kütüphanesine eklendiğini de hatırlatalım.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 3.12.2024 20:28
Kalan Karakter: 300 Gönder
babayaro
babayaro 9.08.2023 17:08
Güzel bir yazı olmuş. Oyunu deneme isteği uyandırdı bende. Aslında esas merak ettiğim şey oyunu oynadığımda iyi bir hikaye ve olay örgüsüyle karşılaşacakmıyım (insana dokunabilecek bir hikaye var mı) yoksa sadece tatlı görseller ile bulmaca mı çözeceğim? Yazıda karşılığını bulamadığım tek şey bu oldu. Sürpriz bozan bilgi vermeden bu sorumu cevaplayabilirmisiniz ?
Razorfer
Razorfer 10.08.2023 00:10
Merhabalar. Öncelikle yazıyı güzel bulmanıza çok sevindim, teşekkür ederim. Oyunun hikayesinden en başta kısaca bahsetmemin nedeni, aslında oyuncuların yaşayacakları macerada olaylara kendilerinin tepki vermesini istememden kaynaklanıyor. Ancak sorularınıza spoiler vermeden cevap verecek olursam, hikaye ve olay örgüsü iyi ve sade bir şekilde işlenmiş, bence. Dediğiniz gibi yer yer hem duygusal hem de "Acaba öyle mi?" diye düşündüren sahneler de bulunuyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Planet of Lana İncelemesi
İlginizi Çekebilir