Pikmin 1 + 2 incelemesinde Nintendo’nun en ilginç serilerinden birinin ilk iki oyununa geri dönüyor, yeni oyunun çıkmasına çok az kalmışken geçmişi yad ediyoruz. 2020 yılında Wii U’ya özel olan Pikmin 3’ün Pikmin 3 Deluxe adıyla yayınlanmış sürümünün ardından gelen Pikmin 1 + 2 ile serinin tüm ana oyunları Nintendo Switch’e gelmiş oldu.
İçerisinde hem orijinal Pikmin hem de Pikmin 2 oyunlarını bulunduran paket bize neler sunuyor, ne gibi yenilikler barındırıyor, üzerine daha yeni sürümler çıkmışken geri dönülüp oynanır mı gibi soruların cevaplarını incelememizde arayacağız.
Pikmin 1 + 2 inceleme
Pikmin 1 + 2 içerisinde bulunan oyunlardan ilki olan Pikmin 1, Captain Olimar’ın garip bir gezegene çakılarak gemisini kaybetmesi ile başlıyor. Olimar gezegeni incelerken renkli yaratıklar ile karşılaşıyor, onlara Pikmin adını verior ve birlikte buradan kurtulması için çalışmaya başlıyorlar. Üstelik bu işlemi elinde kalan 30 günlük sürede yapmalı yoksa kaynakları tükendiği için başı belaya girecek.
Serinin ilk oyunu hikaye bakımından çok güçlü değil ve göreceli olarak kısa bir oynanış süresine sahip. Hikayede bahsettiğim gibi 30 gün süre sınırımız var, oyun içi bir gün ise 15 dakika gibi bir süreye denk geliyor. Günler ilerledikçe başlangıçtaki rahat oynayış temposu yerini bir paniğe bırakıyor, daha etkili oynamaya çalışıyorsunuz.
Pikmin 1 + 2 inceleme
Oyunda Kırmızı, Mavi ve Sarı renkli 3 farklı Pikmin tipi bulunuyor. Her biri kendine has çeşitli yeteneklere sahip olan Pikmin türlerinden toplamda 100 taneyi kontrol edebiliyoruz. Pikmin türlerine göre uygun görevleri verip yeterli sayıda Pikmin ile ihtiyacımız olan parçaları taşıyabiliyor ve kaçışımızı hızlandırıyoruz.
Pikmin 1 ana hikayenin yanında ekstra bir oyun moduna da sahip. Challenge modunda ana hikayenin geçtiği bölümlerde, belirli bir zaman sınırı içerisinde olabildiğince fazla Pikmin elde etmeye çalışıyoruz. Dönemi için güzel, şimdilerde ise çok da dikkat çekici bir mod sayılmaz. Zaten bir kez bitirince ikinci oyuna geçmek isteyeceksiniz. Oynanış anlamında herhangi bir yenilik ya da ekstra bulunmuyor.
İlk oyundan sonra evine dönen Olimar, şirketinin büyük borçlar altına girdiğini öğreniyor. Gemisini tamir ettiği gezegenden getirdiği maddelerin oldukça değerli olduğunu öğrenen Olimar, bu defa iş arkadaşı ola Louie’yi de alarak gizemli gezegene geri dönüyor ve Pikmin 2 başlıyor.
Pikmin 1 + 2 inceleme
Paketin ikinci oyunu olan Pikmin 2 ile ilk oyunun sahip olduklarının üstüne daha fazlasını getirirken, ilk oyunun süre sınırını kaldırması ile dikkat çekiyor. İlk oyundan daha uzun bir hikayeye sahip olan Pikmin 2, hazine kovalayabileceğiniz yer altı mağaraları, iki yeni Pikmin türü ve iki kişi oynama seçenekleriyle geliyor.
Bu defa süre sınırımız yok, bu yüzden gönlünüzce gezegende takılabiliyorsunuz. Üstelik ikinci kaptan Louie ile Olimar arasında geçiş yapıp farklı Pikmin gruplarını kontrol etme şansınız da var. Yeni tanıştığımız Beyaz ve Mor renkli Pikmin türleri ise farklı taktikleri uygulamamıza fırsat veriyor. Beyaz Pikmin hazine kazma ve zehire karşı dayanıklılığı ile dikkat çekerken, Mor Pikmin hem daha ağır eşyaları taşıyabiliyor hem de fırlattığınızda düşmanı sersemletebiliyor.
Oyuna eklenen mağaralar her defasında rastgele oluşturuluyor, içleri ise düşmanlar ve hazinelerle dolu. Buraya girdiğinizde oyun içi gün saati donuyor, yani içeride fazla kaldığınız için mağaradan çıktığınızda gecenin korkunç tehlikeleri ile karşılaşma ihtimaliniz yok. Fakat burada yeni Pikmin türleri oluşturamıyorsunuz, bu yüzden elinizde bulunanları dikkatli kontrol etmeniz gerekiyor.
Pikmin 1 + 2 inceleme
İkinci oyunda yapılacak çok daha fazla şey var, üstelik ikinci karakter ve zaman sınırının kalkmasıyla daha rahat oynayabiliyorsunuz. Pil, kitap ve oyun konsolu gibi gözüken gizemli nesneleri taşıyıp paraya çeviriyor, etrafı gezip düşmanları yenerek daha fazlasını kovalıyoruz. Oyunda yine Challenge modu bulunuyor ama bu defa yeni bölümlerde geçiyorlar. Hem iki kişi karşılıklı oynayıp mücadele etme fırsatına da sahibiz.
Pikmin 1 + 2 paketiyle ilk çıkışını Gamecube konsolunda yapmış ve daha sonra Wii için de yayınlanan oyunları Nintendo Switch konsolunda oynama şansı yakalıyoruz. Bu paketteki oyunlar yeniden yapım değil, sadece çözünürlükleri arttırılmış remaster sürümler. Üstelik Metroid Prime Remastered ya da Skyward Sword kalitesinde bir remaster da değil, HD basıp geçmişler. Aslında eski grafiklerin üzerinde çok bir geliştirme yaptıklarını bile düşünmüyorum, sadece çözünürlüğü arttırıp salmışlar gibi. Hala 30 FPS ile çalışan oyun bazı oyuncuların canını sıkabilir ama genellikle el modunda oynadığım için çok rahatsız olmadım.
Pikmin 1 + 2 inceleme
Oyunda can sıkıcı şeyler de var. Kimi zaman grafik hataları ile karşılaştım, bazı karakter modelleri birbirinin içine girdiler. Birinci oyunda ufak tefek hatalar yüzünden değerli vakti kaybettiğim zamanlar oldu. Bazen yalnızca değerli vaktimi değil, Pikmin’leri de kaybettim. Kaybettim derken cidden, bir anda ortadan kayboldular. Oyunun kontrolleri biraz garip, yeni eklenen kontrol şeması rahat bir oynanış sağlıyor ama “motion control” desteği bulunmasına rağmen düzgün çalışmıyor. Wii konsolunda oynarken daha rahat çalışıyordu sanki. Pikmin 3’de eklenen dokunmatik ekran özelliği de yok.
Pikmin 1 + 2 paketi 50 dolar fiyat etiketiyle My Nintendo Store üzerinden satışa sunulmuş durumda. Oyunları ayrı ayrı almak isterseniz oyun başına 30 Dolar vermeniz gerekiyor. Pikmin 1 ve 2’nin çok güzel oyunlar olduklarını ve denenmesi gerektiğini söylüyorum ama bu fiyatlara değer mi derseniz işler biraz değişiyor.
Pikmin 1 + 2 inceleme
Pikmin 1 + 2 paketi oyuna yeni başlayacak oyuncular için alınmalı mı yoksa Pikmin 4’ün çıkışını mı bekleyelim? Bu sorunun cevabını gönül rahatlığıyla “Pikmin 4 bekleyin” olarak verebilirim. Henüz oyunu deneme şansım olmadı ama demosundan gördüğüm kadarıyla 1. ve 2. oyunun sunduğu her şeyin daha fazlası, daha iyi grafikler ve daha modern kontroller ile elinizin altında olacak.
Şu anda elimizdeki şey bir HD Pack, buna 50 dolar vermek ile yeni oyuna 60 dolar vermek arasında bir tercih yapmak gerekiyorsa benim seçimim belli. Oyunun notunu verirken de oyunların kendisinden çok HD paketin getirdiklerini göz önüne aldım.