1/2

Paragon - Erken Erişim

Hürcan Köse 28.04.2016 - 16:44
Epic Games'in MOBA türündeki yeni oyununu oynadık
MOBA türündeki oyunlar içinde bulunduğumuz son 5 yıl içerisinde inanılmaz bir popülerlik seviyesine ulaştı ve tüm oyun sektörünün ilgisini tek bir yöne doğru çevirmesine sebep oldu. Adını daha önce hiç duymadığımız firmalar MOBA türünden oyun çıkararak paraya para demedi ve kocaman, yeni bir spor sektörü yarattı.

Aslen Warcraft 3 zamanında başlayan bu MOBA akımı tekrar popülerliğini League of Legends ve Dota 2 sayesinde kazandı. Bu iki oyunun kazandırdığı tomarla parayı gören bağımsız veya profesyonel tüm oyun firmaları da kafayı doğal olarak bu sektöre çevirdi. Şu anda beklemekte olduğumuz iki profesyonel MOBA yapımı var aslında. Bunlardan birisi Borderlands'den tanıdığımız Gearbox'un Battleborn adlı oyunu, bir diğeri de Gears of War ve Unreal Tournament ile tanıdığımız Epic Games'in yeni yapımı Paragon.

Paragon - Erken Erişim
Uzun süreler boyunca gerek League of Legends, gerekse Dota 2 oynadığım için bu erken erişim incelemesini de MOBA konusunda belli bir deneyime sahip olan bir oyuncu olarak yazıyorum. Bugüne kadar oynadığım tüm MOBA oyunlarında eksikliğini hissettiğim yegane şey, aksiyon hissini bana direkt olarak yaşatamıyor olmalarıydı. Tamam nefes nefese kaldığım, kıl payı kurtulduğum çok fazla durum oldu bu oyunlarda. Ama bir aksiyon oyunu olarak bakabiliyor muydum bu oyunlara? Kesinlikle hayır. İşte Epic Games, aksiyon-üçüncü şahıs görünümü oyunlarındaki deneyimini konuşturup bu algıyı sonsuza kadar değiştirmek için geliyor.

Henüz erken erişim evresinde olan Paragon, sadece PlayStation 4 ve PC platformlarına çıkacak. Oyunun getirdiği ilk büyük yenilik cross-platform denen özelliğe sahip olmasıydı. Bu özelliğin ne olduğunu bilmeyenlere kısaca PS4 ve PC oyuncularının beraber oynamalarını sağlayan bir sistem olduğunu söyleyebilirim. Yani oyunu hangi platformda oynuyorsanız oynayın, girdiğiniz sunucular her iki platform için de aynı olacak. Üstelik rahat kontrol yapısı ile de mouse+klavye ve DualShock kavgası hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Çünkü iki türlü de oyunu oynamak gayet basit.

Paragon - Erken Erişim
Aslında geniş bir açıdan bakarsak Paragon'un diğer MOBA oyunlarından pek bir farkı olduğunu söyleyemeyiz. Yine karakter seçiyor, 'item' diziyor, kendinize has bir build yapıyor ve üç farklı koridorda minionlarınızla beraber ilerleyip düşmanlarla kapışıyorsunuz. Yine etrafınızda sizin ve düşmanlarınızın kuleleri, haritanın ortasında bir orman ve ormanın içinde de değişik özellikler veren NPC'ler var. Paragon'un bunların aksine farklı olan yanı, oynanış perspektifi. Paragon'u tamamen üçüncü şahıs bakış açısıyla oynuyorsunuz. Tıpkı Smite'ta olduğu gibi. Ama bu sefer bir aksiyon oyunu oynadığınızı doruklarına kadar hissediyorsunuz. Smite bu hissi veremiyordu.

Paragon'u diğer MOBA oyunlarından ayıran bir diğer özellik de klasik 'item' bazlı oyun yapısına değil de, kart bazlı bir yapıya sahip olması. Blizzard'ın kart oyunu Hearthstone'u oynadıysanız bilirsiniz. Hearthstone'da görevlerden ve maçlardan kazandığınız paraları biriktirerek yeni kart paketleri açıyor ve rastgele kalitedeki kartlara sahip oluyorsunuz. Paragon'da da olay aynen böyle. Kazandığınız paraları biriktirerek dilerseniz karakterleriniz için yeni kostüm veya rekabetçi özellikleri açıyor, dilerseniz de yeni kart paketleri açarak ihtiyacınız olarak kartlara sahip olabiliyorsunuz.