Oyuncunun Sağlık Rehberi #3: Skolyoz (Omurga Yamukluğu)
Salih Berk Dinçer16.09.2015 - 16:57
Bu yazımda sizler için "Skolyoz (Omurga Yamukluğu)" sorununu ele aldım.
Baş belası bel ağrılarını, bütün uzun süre bilgisayar başından kalmayan oyuncular yaşamıştır. Kimi zaman boyuna vuran bu ağrılar ellerinizde uyuşma, bacaklarda his kaybı gibi sorunlara neden olabiliyor. Peki ya bu bel ağrılarının sebebi “ Skolyoz (Omurga Yamukluğu) ” ise. Bu sağlık makalesinde sizler için: “Skolyoz nedir? , Belirtileri nelerdir? , Nasıl tedavi edilir? , Korkulmalı mı?” gibi birçok soruyu irdeleyeceğiz. Skolyozu basitçe anlatmam gerekirse omurganın bel veya göğüs bölgesinde görülen şekil bozukluğu (yana eğiklik) durumudur. Normal insanlar için, dik açıdan bakıldığında omurlar tek hiza halindedir. Skolyoz hastalarında ise bu durum yanlış oturuş, genetik etkenler, kilo gibi faktörlerden değişerek omurların yana doğru “S” şeklini almasına neden olur. Tek hiza demişken bu hizanın çizgisel olmadığını belirtelim vücut kaslarınız ve organ baskıları yüzünden omurlarımız zaten kısmen yamuktur. Fakat skolyoz hastaları için bu durum daha ileri boyutta. Bazı hastalarda bu yamukluk bel filmini geçtim, duruşlarındaki doğal bozukluktan bile anlaşılıyor. Ama bu tedavisinin olmayacağına ya da toplum tarafından dışlanacağınız anlamına gelmiyor.
Peki, bu sorun neden oyuncuları ilgilendiriyor? Cevap basit yanlış duruş bozukluğu skolyozda genetik faktörler kadar önemli. Yanlış seçilen sandalyeler, yanlış konumlanan oyuncular, uzun süren bilgisayar başı çalışmaları, siz kaç yaşında olursanız olun belinizin yanlış konumlanmasına sebebiyet verebiliyor. Skolyoz rahatsızlığı yüzünden bin kişiden üç ile dört kişinin aktif tedavisi gerekirken, bu bin kişiden birinin ameliyat olması gerekiyor. Peki, acaba biz skolyoz hastası mıyız? Aşağıda saydığım belirtilerin birkaçına sahip iseniz, lütfen bir doktora görünün. Geç kalmanızı istemeyiz.
Düz pozisyonda dururken kalça ve omuzların eşit hizada olmaması Uzun süreli yürüyüşlerde yaşanan denge kayıpları Göğüs kafesinin çevresinde kemik çıkıntıları Belde ve çevresinde hissedilen ağrılar Ellerde yaşanan uyuşmalar Bacak orantısızlıkları ve yürüyüş bozuklukları
İşte bunlar bu hastalığın seyrinde görülen birçok sorundan birkaçı. Doktora göründükten sonra eğer rahatsızlığın ilerlemesini durdurmak hatta omurganızın düzleşmesini sağlamak istiyorsanız, sizin de yapmanız gereken birkaç şey var. Bunlardan en önemlisi doktorların da önerdiği “Yüzme”. Yüzme sporunda vücudunuz su tarafından tartıldığı için ve yüzme stillerini uygularken omurları esnettiğinizden dolayı bu hastalıkta önerilen en başarılı yöntem. Aynı zamanda hastalığın fazla kilo almaya bağlı olduğunu da söylemiştik, yüzme bu konuda da aktif rol oynuyor. Yüzerek kilolarınızdan rahatça kurtulabilir ve sağlıklı bir oyuncu olabilirsiniz. Bunların dışında verilen egzersizleri gün atlamadan ve verilen sayıda yapmak da çok önemli. Beldeki kayma miktarının açı cinsinden değerler aldığını ve hastalığın açı grubuna göre tedavi edildiğini belirtelim.
Peki, oldu da hastalığınız ayakta tedavi edilemedi. O zaman çözüm yollarından birisi de ameliyat. Kırk derece ve üzerinde olan bozukluklarda uygulanan yöntemin ana mantığı omurganıza bir destek çitası yerleştirmek, bu sayede hem açı değerinin büyümesi engelleniyor hem de omurgamız olması gerektiği konuma kayıyor. Doktorunuz sizin için neyi uygun görür bilmiyoruz fakat kendiniz için lütfen dikkat edin.
Bir sağlık makalemizin daha sonuna geldik, riskli olabilecek arkadaşlarınızı uyarmak ve insanlara yardımcı olmak için bu tarz haberleri sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Unutmayın oyun oynamak sağlıktan önemli değildir. İşte bu yüzden, sağlıklı oyunlar!
oyun oynamaktan ve işim gereği pc başında olmamdan bende de boyun düzleşmesi oldu.boyun ağrılarım artarak dayanılmaz levele geldi. Mckenzie tekniğini uygulamaya başladım. ağrılarım azaldı ve duruşumun düzeldiğini gördüm. günlük yapılan temel hareketler var. tavsiye ederim.
Merlinin kazani ekibi ve bu makalenin yazari arkadas cok tesekkur ederim insanlari bilgilendirdiginiz icin benom babam doktor ve o da bu makaleyi okudu verdiginiz bilgileri ve anlatis seklinize hayran kaldi tesekkurler...
Ne yazık ki omurga bir kez eğildikten sonra 20 yaşların ardından omurganın tekrar eski halini alması imkansız oluyor bende 21 yaşında fark etmiştim istesemde dik duramadığımı, geçmiş olsun artık.