Nvidia'nın ürettiği en güçlü ve en gelişmiş ekran kartı mercek altında
Her yeni yılın ilk çeyreği, PC oyuncuları için heyecan dolu bir dönemdir. Oyun dünyasının en seçkin GPU üreticileri, amiral gemisi ekran kartı modellerini genellikle bu dönemde ortaya çıkarır. Nitekim, tarih bu yıl da kendini tekrarladı ve NVIDIA’nın üst düzey oyuncu ekran kartı GeForce GTX TITAN X ile tanışma fırsatı bulduk.
NVIDIA GeForce GTX TITAN X inceleme çalışmalarımızı 2013 yılında tanıtılan ilk nesil Titan ekran kartı ile karşılaştırmalı olarak gerçekleştireceğiz. Bu yüzden, öncelikle biraz ilk nesil GeForce GTX Titan’a değinelim. Kepler mimarisinin eseri olan GK110 GPU’lu Titan, uzunca bir süre tek GPU’lu sistemler için temin edilebilecek en üst düzey kartlardan biri olmayı başarmıştı.
6 GB GDDR5 VRAM içeren aygıt, tam 2688 adet CUDA çekirdeği içeriyordu ve tek hassasiyetli işlemlerde 4500 Gigaflop, çift hassasiyetli işlemlerde ise 1500 Gigaflop gücündeydi. Zaman içinde yenilenen Titan, hız aşırmaya tabi tutulan GK110 GPU’lu Titan Black ve çift GPU’lu Titan Z ile yeniden piyasada boy göstererek büyük ilgi görmüştü.
Bir süredir ofisimizde ağırladığımız GeForce GTX TITAN X, inceleme çalışmalarımızda algıladığımız kadarıyla basit bir güncelleme kartı olmaktan ziyadesiyle uzak. Ne de olsa, Kepler mimarili GK110’dan, Maxwell mimarili GM200’e geçiş öyle ya da böyle birçok farkı beraberinde getirmek zorundaydı.
Yeni nesil Maxwell GPU mimarisi, Kepler tabanlı eşdeğer GPU’lara kıyasla çekirdek başına düşen performans miktarını %135 oranında artırıyor ve harcanan Watt başına elde edilen performansı ise ikiye katlıyor. Bu da, üreticinin 28 nm TSMC sürecinin izin verdiği sınırlarda kalarak daha verimli GPU’lar üretmesini sağlıyor.
Maxwell mimarili GTX TITAN X, ilk nesil Titan’dan yalnızca 1,12 kat fazla CUDA çekirdeği içeriyor. Kartı, GTX 980 ile kıyasladığımızda ise bu oran 1,5 kata ulaşıyor. 1000 MHz saat frekansı ile hız yarışında GTX Titan’ı ve Titan Black’i geride bırakan GTX TITAN X, VRAM alanında ağabeylerini ikiye katlıyor. Bünyesinde tam 12 GB GDDR5 video bellek içeren aygıt, bu özelliğine rağmen kendisinden önceki modeller ile aynı ısıl tasarım enerjisine (TDP) sahip.
Daha fazla işlem gücü sağlamasına rağmen daha tasarruflu olmayı başaran TITAN X, GTX 980’den bariz biçimde daha fazla enerji harcıyor. Fakat, oyun tutkunlarının elektrik faturalarına eklenecek fazladan birkaç lirayı umursayacaklarını sanmıyoruz.
NVIDIA GeForce GTX TITAN X, GTX 9xx ailesinin birçok özelliğini miras alıyor. Voxel Global Illumination (VXGI) teknolojisi ile, dolaylı ışığı dinamik olarak render’layabilen aygıt, Multi-Frame Anti-Aliasing (MFAA) desteği sayesinde daha keskin görüntüleri daha az işlem gücü harcayarak elde edebiliyor.
4K çözünürlüğü, henüz oyun dünyasında hak ettiği yeri bulamadı. Birçok oyuncu gerek ekonomik nedenlerden dolayı, gerek yüksek çözünürlüğe ihtiyaç duymadıklarını düşünmelerinden dolayı, 2K’dan yukarıdaki görüntü kalitelerine adım atmamayı tercih ediyor. Fakat, Maxwell mimarili kartlar ile birlikte, bilgisayarları yakmadan 4K’nın hakkını vermemiz mümkün olacak gibi görünüyor. Henüz elinde 4K desteği sunan bir monitör bulunmayan oyuncular ise, Dynamic Super Resolution (DSR) desteği sayesinde 4K kalitesinde işlenen grafikleri 1080p düzeyine indirgeyerek görüntüleme şansı yakalayacaklar.
Sonraki sayfa: Tasarım