1/4

Neocron 2: Beyond Dome of York

Erdem Maşlak 3.06.2010 - 12:31
FPS tadıyla Neocron evrenini keşfe var mısınız?
Platformlar PC
Neocron 2: Beyond Dome of York
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Role Playing Game
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 82
Artılar Geniş oyun dünyası ile beraber detaylı yetenek geliştirme olanağı. Fraksiyon sistemi ve CityCom birer fikir harikası. Dengeli yapı ve rahat oynanış da oyunun artıları arasında.
Eksiler Grafikler ve müzikler eski ve yetersiz, modellemeler düşük poligonlu ve oyun çok karanlık. Alışmak biraz zaman alabilir; hatta oyun ilk başlarda size hiçbir şey ifade etmeyebilir. Ama alıştıktan sonra başında kalkamayacaksınız(evet bu bir eksi:).

Son zamanlarda oyunculuğun tanımı tek kişilik yapımlardan sıyrılıp onlarca kullanıcının bir arada yer aldığı MMO’lara doğru intikal etmeye başladı. Küçüklü büyüklü onlarca oyun bu sahnede senelerdir kendine yer buldu ve pek azı herkes tarafından kabul edildi, herkes tarafından sevilerek oynandı. Bu klasman arasında, kronolojik olarak, ilk aklıma gelen oyun, hala dünya üzerinde çok sayıda fanatiği olan Ultima Online; sonuncu olarak da World of Warcraft diyebilirim. Bu saydığım iki oyun da dâhil olmak üzere çoğu MMORPG oyununda görülen ortak bir yön olarak oyunu üçüncü kişi görüş açısından oynamak ve hep ilkel silahlarla oradan oraya koşuşturmak yer alıyor. SW Galaxies gibi, güya SW dünyasında geçen bir oyunda bile “neredeyse” aynı durum söz konusuydu. Elbette o oyunda bir Jedi olarak ilerlemekti amacınız; ama SW’nin bundan fazlasını içermesi gerektiğini düşünüyorum.

Diyebilirsiniz ki Neocron2’nin bize sunduğu farklı şey ne? Öncelikle oyunumuz bir RPG’den öte RPG’ye FPS katıştırılmış, bambaşka bir tür. En azından alıştıklarınızdan çok farklı. Buna göre oyunun havası da tipik, bildik bir MMO’dan sıyrılıyor ve bütün oyun dünyası kendisini birincil kişi açısından direk sizin önünüze seriyor. Ve bu açıdan bir şeyi daha kulağımıza fısıldıyor ki, meğer biz yıllar boyu kılıç ve baltayla yaratık tepelemekten epey sıkılmışız!

For Reza

Oyun günümüzden yüzyıllarca zaman sonra yaşanmakta olan gerçek bir dünya yaşamını konu alıyor. Zaman real-time ilerliyor ve oyun, sahip olduğu konu ile beraber her şeyiyle bambaşka bir evren ortaya koyuyor. Hikâyemize göre Neocron dünyasında yaşanan nükleer savaşın ardında bıraktığı çöplüğün arasından yükselen yeni bir oluşumunda yer alıyoruz. Savaş dünyayı fiili anlamda resmen yok etmiştir ve bu yıkıntılar arasında hayatta kalabilen az sayıdaki insan, Neocron’da kendilerine yer bulabilmişlerdir. Yeni bir düzen ve yepyeni bir gelişmişlikle 28. yüzyıl’da süregelen dünyada bu kez her yanda onlarca metre yüksekliğinde binalar bitmektedir ve insanlar buna rağmen, güneşin yüzünü bir daha asla görememe ihtimaline rağmen hayatlarını sürdürmeyi seçmişlerdir. Ve işte siz de, bu dünyaya adım atmakla o insanlardan biri oluyorsunuz ve yeri geldiğinde karanlık işlere bulaşarak, yeri geldiğinde de yalnızca ekmeğinizi taştan çıkartmak için onlarca insanın ağız kokusunu çekip getir-götür işlerine bakarak, bir saniye sonra öbür dünyayı boylama ihtimali pahasına ve almanız gereken bir ödülün aksine ödemek zorunda olduğunuz bir bedel ile karşılaşmak ihtimaline rağmen “sadece” yaşamaya çalışıyorsunuz!

Oyunun genel anlamdaki ayrıntılarına geçmeden önce bazı ufak uyarılarda ve belirtmelerde bulunmaktan geri kalmamalıyım diye düşünüyorum. Neocron 2: Beyond Dome of York, MMO tarzında bir oyun olduğu için oyunu oynayabilmeniz için oyunun orijinaline sahip olmanız gerekmekte. Yani; kopya olarak bu oyunu oynamak isteyen okurlarımız, bu muhteşem atmosferi maalesef yaşayamayacaklar. Oyunu her ne kadar Avrupa ve Dünya’ya farklı yayıncı şirketler ulaştırsa da ülkemizde bu işi Gizland üstleniyor. Ve hem Neocron2, hem de GTR, Gizland için ne fantastik bir başlangıçtır ki her iki oyun da yabancı basınından çok olumlu yorumlar aldı ve her iki oyun da fazlasıyla beğenildi.

Bu kısmı kısa kesip tekrar oyunumuza kesin dönüş yapalım. Oyunu internet üzerinden aktive ettikten sonra bir kullanıcı ismi ve parola elde ediyorsunuz; ardından da bunun aracılığıyla Neocron dünyasına ancak dalabiliyorsunuz. Seçebilme imkânınız olan dört farklı sunucu bulunuyor ve bu noktada dikkat etmeniz gereken bir detay var ki; o da, herhangi bir sunucuda oluşturduğunuz karakteri diğer sunucularda kullanamıyor oluşunuz. Dört farklı sunucunun ifade ettiği şey ise üç farklı dil seçeneğinin dört farklı alternatifi. İki tane Almanca ve birer tane de İngilizce ve Fransızca sunucu yer alıyor. Herhangi birini seçtiğinizde oyun ile ilgili içerik hakkında herhangi bir değişiklik meydana gelmiyor; sadece, tahmin edebileceğiniz gibi, karşılaşacağınız insanların dil düzeyleri farklılık gösteriyor.