Dijital oyun ve animasyon sektörü yeni fikirler arıyor…
Bilgisayar oyunları dediğimizde insanların aklına ekranda gitar çalan gençlerden tutun da, online okey oynayan emeklilere, dev ekranlardaki yeşil sahalarda top koşturan babalara ya da küçük bebeklere rengarenk kıyafetler giydiren, makyaj yapan kız çocukları gelir. Dijital oyun her ne kadar genç ya da çocukların ilgi alanı gibi gözükse de her yaştan, her kesimden insanı dijital oyun dünyasında görebiliyoruz.
Madalyonun öteki yüzüne bakıldığı zaman, küresel ekonomide hızla büyüyen, 2011 yılında tüm dünyada 50 milyar dolarlık bir katma değer yaratacağı düşünülen bir sektörden bahsediyoruz. Örneğin, World of Warcraft tüm dünyada 2 milyar dolar satarken, Call of Duty: Modern Warfare 2 sadece iki buçuk ayda 1 milyar dolarlık satış yaptı. Öte yandan I Phone/I Pad üzerinden oynanan Angry Birds, geliştirildiği günden itibaren 12 milyon kopya sattı ve 30 milyondan fazla kullanıcı ise oyunu ücretsiz olarak indirdi.
Türkiye’de de dijital oyun sektöründe önemli gelişmeler var. Son yıllarda üniversitelerde oyun ve animasyon odaklı bölümler ve yüksek lisans programları açılıyor. Dünya çapında büyük başarılara imza atan Teknokent firmalarımız var. Buna örnek olarak İkisoft firması tarafından geliştirilen ve PC Gamer dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 100 bilgisayar oyunu listesine seçilen “Mount and Blade”i gösterebiliriz. Neden daha fazlası olmasın? Bu kadar genç beyin potansiyeline sahip bir ülkede, kaliteli dijital oyunların geliştirilebileceğini tüm dünyaya göstermek gerekiyor.
Bu amaç doğrultusunda 2008 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesindeki Teknokent’te Türkiye’nin ilk ve tek dijital oyun ve animasyon teknolojilerine destek veren ön kuluçka merkezi ODTÜ-TEKNOKENT Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (METUTECH- ATOM) kuruldu.
METUTECH-ATOM’un kuruluş amacı, oyun ve animasyon üzerine yaratıcı fikirlerin kaybolmasını önlemek ve bu fikir ve projelerin ticari değere dönüşmesini sağlamaktır. Yani, girişimcilik ve finansal altyapı desteği olmayan kaliteli fikirlerin ODTÜ- Teknokent deneyimi ile başarılı birer ticari değere dönüşmesi bu merkezin en önemli hedefidir. Ayrıca, ODTÜ- Teknokent’in vizyonu ve hedefleri doğrultusunda bu iki sektörde bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde bir “mükemmeliyet merkezi” yaratılması amaçlanmaktadır.
Destekleme sürecinde, merkezde başvuru sahibi gruplara proje ve iş planı hazırlama desteğinden, danışmanlık ve finansal destek yönlendirmelere, teknik ve girişimcilik eğitimlerden, grupların çalışabilecekleri açık ofis alanlarına kadar birçok hizmet sunulmaktadır. Bu destekler sayesinde, 3 sene içinde, 12 proje grubundan 8’i kendi ayakları üzerinde durabilen oyun ve animasyon şirketleri haline geldiler.
Ve şimdi METUTECH-ATOM yeni fikirlerin, yeni projelerin geliştirilmesine olanak sağlamak amacıyla 2. Dönem başvurularını başlatıyor.
Oyun sektöründe çalışmak ve değerli fikri olan genç arkadaşları METUTECH-ATOM’a başvurmaya davet ediyoruz.